×

Πόνος στις αρθρώσεις: Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

 24/03/2023 4m, 14s

H αλλαγή του καιρού, η μη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η καταπόνηση του σώματος στην δουλειά ή άλλη δραστηριότητα, όπως η άσκηση μπορούν να δημιουργήσουν πόνους σε αρθρώσεις, σε όλες τις ηλικίες. Με ποιους τρόπους μπορούμε να ελέγξουμε την εμφάνιση τέτοιων πόνων και να βελτιώσουμε έτσι τη ζωή μας;

Oι ανθρώπινες αρθρώσεις υφίστανται μεγάλη καταπόνηση λόγω πολύ μεγάλων φορτίων. Το αίσθημα του πόνου είναι συχνό σε αυτές, αλλά τα αίτια ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία.

Στην παιδική ηλικία, συχνά οφείλονται στη γρήγορη ανάπτυξη του σκελετού και την ανισορροπία μεταξύ μαλακών μορίων (μυών – συνδέσμων) και οστών (οστεοχονδρίτιδες).
Στους εφήβους, όπου τα ποσοστά συστηματικής άσκησης είναι υψηλά, τα σύνδρομα υπέρχρησης (τενοντίτιδες, οστικά οιδήματα, θλάσεις) είναι η συχνότερη αιτία.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, 50+, πρωταρχική αιτία πόνου των αρθρώσεων είναι η εκφυλιστική φθορά τους, γνωστή και ως «οστεοαρθρίτιδα», όπου κυρίαρχο γνώρισμα είναι η καταστροφή του χόνδρου.

Τέλος, σε όλες τις ηλικίες, αίτια αρθρικού πόνου μπορούν να είναι οι συστηματικές αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ουρική κ.λπ.), οι μικροβιακές λοιμώξεις, καθώς και άλλα νοσήματα του συνδετικού ιστού (Λύκος, Σαρκοείδωση κ.λπ). Επίσης, η έλλειψη άσκησης και η αδυναμία των κεντρικών μυϊκών ομάδων προκαλεί συχνά λειτουργικά άλγη στις γειτονικές αρθρώσεις.

 

Ποιες είναι οι αιτίες για πόνους στις αρθρώσεις;

Όταν ο καιρός αλλάζει…
Είναι εντυπωσιακό πραγματικά ότι η πλειοψηφία των ασθενών βλέπει τους αρθριτικούς πόνους να επιδεινώνονται ανάλογα με τον καιρό. Η κυρίαρχη θεωρία είναι αυτή της βαρομετρικής πίεσης της ατμόσφαιρας: το σώμα αντιλαμβάνεται γρήγορα τα χαμηλά βαρομετρικά και, έτσι, οι πόνοι αρχίζουν αρκετά πριν την ορατή αλλαγή του καιρού.
Επίσης, σε ασθενείς με χρόνιο άλγος, οι νευρικές απολήξεις πόνου είναι υπερβολικά ευαίσθητες και δραστηριοποιούνται με διάφορα ερεθίσματα από την ατμόσφαιρα (υγρασία, άνεμοι κ.λπ.).

Άλλες αιτίες πόνου των μυών και των αρθρώσεων
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει ιδιαίτερα το φαινόμενο του πόνου των αρθρώσεων. Από τη μια μεριά, υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων με καθιστική εργασία, ελάχιστη ημερήσια κινητικότητα και βάδιση. Συχνά είναι παχύσαρκοι, με κακή ή ανύπαρκτη μυϊκή υποδομή και, έτσι, επιρρεπείς σε εύκολους τραυματισμούς με πολύ χαμηλά φορτία.
Υπάρχει και η αντίθετη όψη όμως, σημειώνει ο ειδικός: ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και της υπερβολικής συστηματικής προπόνησης από μικρές ηλικίες, τα σύνδρομα υπέρχρησης – υπερκαταπόνησης ολοένα και αυξάνουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, τελικός παραλήπτης είναι η άρθρωση που εμφανίζει πρώιμη φθορά – άρα και πόνο.
Το άγχος επιβαρύνει αυτές τις καταστάσεις. Οι νευρικές απολήξεις πόνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αγχώδεις ανθρώπους. Έτσι το πρόβλημα είναι ότι μεγενθύνουν συχνά το σύμπτωμα του πόνου.
Επιπλέον, τα βαριά επαγγέλματα με συχνή άρση βάρους, πολλή ορθοστασία, μεγάλη μυϊκή κόπωση και συχνούς μικροτραυματισμούς (οικοδόμοι, αγρότες, οδηγοί-φορτωτές, πωλητές κ.λπ.) σίγουρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις, προσθέτει ο ειδικός. Η καθιστική επίσης εργασία, συχνά χωρίς κανόνες εργονομίας (κατάλληλο κάθισμα, κακή θέση υπολογιστή κ.λπ.), είναι προδιαθεσικός παράγοντας σε μια πληθώρα επαγγελμάτων, όπως οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι γραφείων, οι προγραμματιστές, οι ιατροί κ.λπ.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η δομή του σώματος, όπως π.χ. η παχυσαρκία, και η έλλειψη άσκησης. Όταν κάποιος έχει καλή μυϊκή υποδομή, είναι έτοιμος να δεχθεί περισσότερα φορτία ή μια κακή στάση για αρκετή ώρα, χωρίς κίνδυνο.

Τα «σημάδια» των πόνων
Οι αρθρώσεις, ειδικά προειδοποιούν για νοσήματα του συνδετικού ιστού που, όπως είναι γνωστό, προσβάλλουν πολλά συστήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, νεφρούς, έντερο). Tέτοια νοσήματα είναι η ψωρίαση, η σαρκοείδωση, η νόσος εντέρου και πολλά άλλα.
Επίσης, νευρολογικά νοσήματα μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα από αρθρώσεις – και, δυστυχώς, δεν είναι σπάνια η ανίχνευση πέριξ αυτών μεταστάσεων από όγκους, με αρκετά μακρινή αρχική εντόπιση.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα
Ο χρόνιος πόνος των αρθρώσεων είναι δύσκολη υπόθεση. Εμποδίζει τη συμμετοχή στον αθλητισμό ή άλλες αγαπημένες δραστηριότητες, συχνά ακόμη και την απλή μετακίνηση ή τέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Πολλοί από τους ανθρώπους που παρουσιάζουν πόνους στις αρθρώσεις δυσκολεύονται να οδηγήσουν, να κάθονται πολλή ώρα σε συγκεκριμένη στάση ή να ανεβοκατεβούν σκαλιά.
Παράλληλα, στη σωματική καταπόνηση προστίθεται συχνά και η ψυχική επιβάρυνση. Φαινόμενα κατάθλιψης σχετίζονται τακτικά με τον χρόνιο πόνο, καθώς οι ασθενείς αποφεύγουν απλές δραστηριότητες, αποξενώνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον, χρησιμοποιούν υπερβολικά φάρμακα και έχουν μειωμένη απόδοση σε όλα τα επίπεδα.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πόνους στις αρθρώσεις;

Η γλουκοζαμίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά του χόνδρου των αρθρώσεων, παρέχει προστασία κατά των κραδασμών που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγει την αποκατάστασή των χόνδρων και παρουσιάζει ήπια αναλγητική δράση. Το συμπλήρωμα διατροφής META-FLEX (Glucosamine – Hyaluronic Acid – Chondroitin – MSM) της Solgar είναι ένας πρωτοποριακός αποτελεσματικός συνδυασμός υδροχλωρικής γλουκοζαμίνης, θειικής χονδροϊτίνης, υαλουρονικού οξέος και οργανικού θείου, ο οποίος παρέχει στον οργανισμό το κατάλληλο δομικό υλικό για την πλήρη και αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων. Επίσης θεωρείται χρήσιμο σε καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας. Συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων του ανθρώπινου οργανισμού που επιβαρύνονται καθημερινά, από την προπόνηση, από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή ακόμα και από την λάθος στάση στο γραφείο ή στον ύπνο, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να καλύπτονται οι εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων που επιθυμούν ελευθερία κινήσεων. Βρείτε το συμπλήρωμα για πόνους στις αρθρώσεις META-FLEX εδώ.

 

 

 

Πηγή άρθρου:
Healthyme.gr
Δρ. Αριστοτέλης Σιδερίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμέλεια Άρθρου:Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα