×

Πως θα αντιμετωπίσετε τους μύκητες στα πόδια άμεσα

 19/04/2024 4m, 57s

Tι είναι οι μύκητες στα πόδια;

Οι μύκητες στα πόδια και οι μύκητες στα νύχια των ποδιών οφείλονται σε λοίμωξη. Εμφανίζονται κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και είναι μια “ύπουλη” λοίμωξη, που προκαλεί ένα αντιαισθητικό θέαμα αλλά και ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι μύκητες στα πόδια φαίνεται ότι είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση και αφορά παραπάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η μυκητίαση συνήθως ξεκινά από τα δάχτυλα των ποδιών κι έχει τη μορφή κόκκινου εξανθήματος με “λέπια”. Η φαγούρα είναι έντονη και αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά εγκαίρως, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το πέλμα. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική της φύση.

 

Μύκητες στα πόδια: Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι μύκητες στα πόδια μπορεί είτε να δημιουργηθούν είτε να μεταδοθούν. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης είναι αυτές της υγρασίας. Έτσι, αν τα πέλματα είναι για πολλές ώρες εγκλωβισμένα σε υγρασία όπως είναι ο ιδρώτας, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν μύκητες. Από την άλλη, αρκεί η παραμικρή επαφή με “μολυσμένο” στοιχείο για να μεταδοθούν. Ένας άλλος παράγοντας ανάπτυξης μυκητίασης είναι το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μύκητες δεν αφορούν συγκεκριμένο φύλο ή ηλικία. Μπορεί να προσβάλουν τους πάντες, ανεξαιρέτως.

 

Μύκητες ποδιών και νυχιών: Συμπτώματα

Είναι πολύ σύνηθες, οι μύκητες να μην εντοπίζονται εγκαίρως, καθώς τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μυκητιάσεις να εξελίσσονται σε σοβαρές λοιμώξεις.

 

Μύκητες ποδιών και νυχιών: αρχικό στάδιο

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε μια μυκητίαση από τα πρώτα ήδη συμπτώματα, για να δράσουμε άμεσα και να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα τη λοίμωξη.

  • Λευκά σημάδια στα νύχια
  • Σκληρότερα νύχια, δυσκολία στο κόψιμο τους
  • Αλλαγή χρώματος προς το κίτρινο ή το καφέ
  • Φαγούρα και εφίδρωση
  • Ανομοιόμορφη επιφάνεια νυχιών
  • Ξεφλούδισμα νυχιών
  • Μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών

 

Μύκητες στα πόδια: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Κακοσμία
  • Απολέπιση δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα
  • Φυσαλίδες
  • Κνησμός και κάψιμο
  • Πληγές

 

Mύκητες στα νύχια των ποδιών: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Σπάσιμο νυχιών
  • Αλλαγή χρώματος
  • Κακοσμία
  • Οίδημα ή φλεγμονή
  • Αποσύνθεση και αποκόλληση νυχιού

 

Πως να αντιμετωπίσω τους μύκητες στα πόδια;

Η θεραπεία για τους μύκητες ποδιών απαιτεί αρκετή επιμονή και υπομονή και εξαρτάται από το στάδιο ανίχνευσης της λοίμωξης. Σε περίπτωση που η αντιμετώπιση καθυστερήσει, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα.

Η θεραπεία για μύκητες ποδιών μπορεί να ποικίλει από τοπικά φυσικά ή φαρμακευτικά αντιμυκητιασικά προϊόντα μέχρι και αγωγή από του στόματος. Για αρχή, λοιπόν:

  • Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό
  • Αλλάζετε συχνά κάλτσες, ώστε τα πόδια να μην παραμένουν ιδρωμένα σε ζεστό περιβάλλον.
  • Μην βάφετε τα νύχια σας, καθώς η κάλυψή τους επιδεινώνει την κατάσταση και ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη των μυκήτων.
  • Κόβεται τακτικά τα νύχια σας, ώστε να εφαρμόζονται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τα προϊόντα αντιμετώπισης.

 

Μύκητες στα νύχια των ποδιών: Φυσική αντιμετώπιση

Αν οι μύκητες νυχιών δεν είναι σε βαριά μορφή και προληφθεί σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσει κανείς. Δες εδώ μερικούς:

Έλαιο τεϊόδεντρου

Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό, αρκετά διαδεδομένο για την αντιμετώπιση των μυκήτων. Έχει ισχυρές αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορεί να το βρει κανείς σε διάφορες μορφές. Η χρήση του μπορεί να μειώσει τον κνησμό, το πρήξιμο και το αίσθημα καύσου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή ελαίου, αραιωμένου σε νερό, για ποδόλουτρο ή τοπικά στην επιφάνεια που πάσχει. Ωστόσο, παρά τη φυσική προέλευση του συνιστάται η συμβουλή ειδικού πριν τη χρήση του.

Έλαιο μέντας

Ένα αρκετά αποτελεσματικό γιατροσόφι για τους μύκητες είναι το μείγμα μέντας με πούδρα (ταλκ) και σταγόνες μέντας, το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί τοπικά στην προβληματική περιοχή. Η μέντα έχει αντιβακτηριακή και αναζωογονητική δράση. Έτσι, έχει άμεση δράση στην όψη των νυχιών.

Έλαιο τσαγιού

Το έλαιο τσαγιού συχνά εφαρμόζεται τοπικά στο νύχι ή το δέρμα και φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μυκήτων.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Πολτοποιήστε σκόρδο και εφαρμόστε το στην προβληματική περιοχή. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

 

Μύκητες στα νύχια  των ποδιών: Προϊόντα περιποίησης

 

Hansaplast Αποσμητικό Spray Ποδιών για Προστασία Από την Κακοσμία & τους Μύκητες

 

Πρόκειται για ένα προϊόν 2 σε 1, που προστατεύει τα πόδια από την κακοσμία και τους μύκητες. Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική σύνθεση. Η περιεκτικότητά του σε Octenidine το καθιστά ιδανικό συμπληρωματικό προϊόν σε θεραπείες και για την πρόληψη των μυκήτων. Ενδείκνυται για πόδια που εμφανίζουν συχνά μύκητες.

 

Podia Athlete’s Foot DeoSpray

Ένα ιατροτεχνολογικό σπρέι για τους μύκητες και την κακοσμία.

Χαρίζει προηγμένη προστασία από τους μύκητες και τα βακτήρια. Δρα και περιποιείται το δέρμα με 100% φυσικό τρόπο. Δημιουργεί προστατευτικό περίβλημα προσφέροντας προηγμένη προστασία από την εισβολή και πολλαπλασιασμό των μυκήτων. Στεγνώνει άμεσα χωρίς να αφήνει υπολείμματα.

 

Gehwol Footcream

Η κρέμα για το καταπονημένο και πληγωμένο δέρμα των ποδιών της Gehwol δυναμώνει το δέρμα και προλαμβάνει ερεθισμούς και φουσκάλες. Προστατεύει από φλεγμονές και μολύνσεις από μύκητες, επαναφέροντας τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων στο φυσιολογικό επίπεδο. Ομαλοποιεί την εφίδρωση και εξουδετερώνει την κακοσμία.

 

Gehwol Med Foot Powder

Αντιμυκητισιακή πούδρα ποδιών, που προστατεύει άμεσα, αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια από τις μυκητιάσεις. Μειώνει σημαντικά την εφίδρωση στα πόδια, ενώ αντιμετωπίζει την κακοσμία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα από κάλτσα ή καλσόν δημιουργώντας ευχάριστη αίσθηση.

 

Gehwol Med Stick

Στικ για τα νύχια με αντιμυκητιασιακή προστασία. Διασφαλίζει την μακροχρόνια υγεία των νυχιών και προστατεύει αποτελεσματικά από τις μυκητιάσεις. Δίνει ελαστικότητα στα εύθραυστα και ρωγμώδη νύχια. Περιέχει υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, όπως έλαιο jojoba, βιταμίνη Ε, πανθενόλη, βισαβολόλη και κλοτριμαζόλη (προστατεύει από μυκητιάσεις).

 

Πώς θα προφυλαχθώ από τους μύκητες στα πόδια;

Είναι εφικτό να προστατευθεί κανείς από την ανάπτυξη μυκητιάσεων, ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτη ειδικά σε πισίνες, αποδυτήρια και αλλά πολυσύχναστα μέρη.
  • Φροντίστε και καθαρίστε αποτελεσματικά τα πόδια σας καθημερινά.
  • Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά.
  • Κατάλληλες κάλτσες και παπούτσια, ώστε τα πόδια να “αερίζονται”.
  • Μη δανείζεστε παπούτσια από άλλους.
  • Συχνή χρήση πούδρας για την αποφυγή ανάπτυξης υγρασίας.

 

Ανακαλύψτε στο Pharm24.gr τα καλύτερα προϊόντα και απαλλαγείτε από τους μύκητες σε πόδια και νύχια.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα