×

Ψηφιακή Γήρανση: Τι είναι & Πως Επηρεάζει την Επιδερμίδα Μας

 20/12/2022 3m, 11s

Η τεχνολογική πρόοδος έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά. Χαρακτηριστικό της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η έκθεσή τους μπροστά σε μία οθόνη. Αυτή η έκθεση, πέρα από προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην όραση, έχει «δείξει» ότι προκαλεί παθογένειες και στο ίδιο μας το δέρμα!

 

Τι είναι η ψηφιακή γήρανση;

Digital aging ή πιο… ελληνικά, ψηφιακή γήρανση, είναι ένα είδος «γήρανσης» που δέχεται ο άνθρωπος από τη συνεχή έκθεση σε smartphone, table, pc. Όλες οι συσκευές που αναφέρθηκαν βομβαρδίζουν καθημερινά το δέρμα μας με ακτίνες HEV (High Energy Visible), το γνωστό σε όλους μας Blue Light.

Επί της ουσίας, το τεχνητό φως μας επιβαρύνει το δέρμα μας όπως και το φυσικό φως. Παρόλο που το μπλε φως έχει μια οξειδωτική δράση παρόμοια με την υπεριώδη ακτινοβολία, η σπουδαιότητα για προστασία από το Blue Light δεν είναι ευρέως γνωστή.

 

Ποιος ο ρόλος του Blue Light;

Το blue light (μπλε φως) είναι ένα χρώμα στο φάσμα του ορατού φωτός που μπορεί να ιδωθεί από τα ανθρώπινα μάτια. Τα μήκη κύματος του ορατού και του μη ορατού φωτός μετρώνται σε νανόμετρα (nm) και, γενικά, όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια. Το μπλε φως είναι ένα μικρό μήκος κύματος, που σημαίνει ότι παράγει υψηλότερα ποσά ενέργειας.

Από μελέτες των τελευταίων ετών προκύπτει ότι οι ακτίνες HEV (blue light) αποτελούν σημαντική αιτία δερματικής βλάβης και πρόωρης γήρανσης του δέρματος, καθώς εισέρχονται βαθιά μέσα στην επιδερμίδα. Μολονότι τα HEV είναι λιγότερο επικίνδυνα από την υπεριώδη ακτινοβολία, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους γιατί είναι αόρατα, μη αντιληπτά και δεν προκαλούν άμεσα, ορατά σημάδια βλάβης.

 

 

Πως επηρεάζεται η επιδερμίδα μας;

Η συνεχής έκθεση στις οθόνες δημιουργεί το φαινόμενο της ψηφιακής γήρανσης. το μπλε φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV και επηρεάζει το DNA των κυττάρων του δέρματος, επιφέροντας μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες τους, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες επιπτώσεις που πλήττουν την επιδερμίδα:

  • Ρυτίδες
  • χαλάρωση του δέρματος
  • υπερμελάγχρωση
  • Ο τόνος της επιδερμίδας γίνεται θαμπός και ανομοιόμορφος
  • Ο προστατευτικός επιδερμικός φραγμός εμφανίζει φθορές
  • Οι σκούροι κύκλοι κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται
  • Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των κυττάρων μειώνονται

 

 

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ψηφιακή γήρανση;

Για να αντιμετωπιστεί η ψηφιακή γήρανση, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για μείωση των εκπομπών blue light από τον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Μερικές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί, είναι:

  • Περιορισμός στη χρήση των συσκευών που παράγουν ακτίνες HEV
  • Ρύθμιση φωτεινότητας των συσκευών έτσι ώστε να μην προκαλείται εύκολα κόπωση
  • Χρήση προστατευτικών οθόνης για ακτινοβολία Blue Light
  • Κανόνας 20-20-20
  • Τακτική ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αναζωογονείται η επιδερμίδα
  • Επάρκεια στον ύπνο, για τόνωση της επιδερμίδας

 

Με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας;

Η διάσταση που έχει λάβει το θέμα της ψηφιακής γήρανσης είναι μεγάλη, γι’ αυτό και έχουν γίνει πολλές αντίστοιχες μελέτες για την αντιμετώπισή της. Η προστασία της επιδερμίδας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο και οι λύσεις είναι αρκετές.

Μερικές λύσεις για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης του προσώπου είναι οι παρακάτω:

 

Πηγές

eyesafe.com

teamdrjoseph.com

Ψηφιακή γήρανση: Πώς το smartphone βλάπτει σοβαρά την ομορφιά σου (queen.gr)

Ψηφιακή γήρανση του δέρματος : Συμβουλές προστασίας από τις οθόνες (healthstories.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα