×

Γιατί η Ρετινόλη στο Πρόσωπο είναι η «Queen» της Αντιγήρανσης;

 02/10/2023 4m, 41s

Η ρετινόλη έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας και στη ρουτίνα ομορφιάς για πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Θεωρείται πια ένα συστατικό που μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη αντιγήρανση που χρειάζεται η επιδερμίδα του προσώπου, με ορατά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη ρετινόλη, όπως για τις παρενέργειες που έχει, τον τρόπο χρήσης αλλά και τα πραγματικά οφέλη που προσφέρει στην επιδερμίδα. Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε περισσότερα για τη λεγόμενη «queen της αντιγήρανσης».

 

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α, της ομάδας των λιποδιαλυτών βιταμινών που είναι κοινές στα καρότα, τα αυγά και τις γλυκοπατάτες, με πολλές χρήσεις στη φροντίδα του δέρματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής και έχει αντιγηραντική δράση. Η ρετινόλη μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή. Η ρετινόλη τοποθετείται εξωτερικά πάνω από το δέρμα. Επίσης, η ρετινόλη διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως:

  • Κρέμες
  • Τζελ
  • Λοσιόν
  • Αλοιφή
  • Οροί

Η ρετινόλη χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα.

 

Τι οφέλη προσφέρει η ρετινόλη στην επιδερμίδα;

Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό «χρυσάφι» στη φροντίδα του δέρματος, επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά των γερασμένων κυττάρων, ώστε να δρουν με πιο νεανικό τρόπο. Λειαίνει και βελτιώνει την υφή του δέρματος, ενισχύει τη λάμψη του δέρματος και αντιμετωπίζει τη γήρανση.

Όταν η ρετινόλη ενσωματώνεται σε ρουτίνες περιποίησης δέρματος που προλαμβάνουν τα σημάδια γήρανσης λόγω ηλικίας, βοηθά στην επιτάχυνση της ανανέωσης του δέρματος, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει την εμφάνιση γήρανσης, ανομοιόμορφης υφής και κηλίδων γήρανσης.

 

Που χρησιμοποιούμε τη ρετινόλη;

Αρκετά προϊόντα ρετινόλης χωρίς συνταγή γιατρού κυκλοφορούν για να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός σας. Γενικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα τοπικά ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής και των ουλών ακμής και των ραγάδων. Πιο συγκεκριμένα, όμως, η ρετινόλη είναι αποτελεσματική για τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής αποτρέποντας τους φραγμένους πόρους
  • Μειώνει το οίδημα & της φλεγμονής από ουλές ακμής
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση μαύρων στιγμάτων
  • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους μεγάλους πόρους, αποτρέποντας την ανάπτυξη φραγμένων πόρων
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων, κάνοντας τις γραμμές λιγότερο ορατές
  • Βελτιώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων επιβραδύνοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου

 

Σε πόσο διάστημα δρα η ρετινόλη;

Η ρετινόλη αρχίζει να δρα στα κύτταρά σας αμέσως, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να δείτε μια βελτίωση στην όψη και την αίσθηση του δέρματός σας. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να φαίνεται χειρότερη στην αρχή καθώς μπαίνετε στη διαδικασία αυτή.

 

Πως γίνεται η χρήση της ρετινόλης στο δέρμα;

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ρετινόλης για πρώτη φορά, δοκιμάστε λίγο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να δείτε εάν έχετε αρνητικές αντιδράσεις. Μετά από λίγες μέρες, χωρίς να έχετε κάποια σοβαρή αντίδραση, μπορείτε να προσθέσετε ρετινόλη στη βραδινή ρουτίνα περιποίησής σας.

Για να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη, ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία ή τις συστάσεις του του προσωπικού σας ιατρού ή φαρμακοποιού, για την εφαρμογή. Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε:

  1. Καθαρίστε το δέρμα σας με ένα απαλό καθαριστικό και στεγνώστε το. Μην τρίβετε το δέρμα σας ενώ χρησιμοποιείτε προϊόντα ρετινόλης.
  2. Εφαρμόστε ρετινόλη σε ένα λεπτό στρώμα σε ολόκληρο το πρόσωπό σας (προσέξτε να μην μπει στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας). Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια δόση που είναι περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες της θεραπείας, εφαρμόστε ρετινόλη μόνο κάθε δεύτερη μέρα.
  3. Ολοκληρώστε με μια ενυδατική κρέμα προσώπου που δεν θα φράξει τους πόρους σας (μη φαγεσωρογόνο).

Ως προς τον ρυθμό χρήσης της ρετινόλης, απαιτείται κι εδώ προσοχή. Γνωρίζοντας ότι η ρετινόλη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρά βήματα. Στην αρχή, μπορεί να εμφανίσετε ερυθρότητα, κνησμό ή κάψιμο, αλλά αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν καθώς το δέρμα σας συνηθίζει τη θεραπεία.

 

Έχει παρενέργειες η ρετινόλη;

Όπως αντιληφθήκατε, η ρετινόλη είναι μια άκρως δραστική ουσία, με πολλά οφέλη αλλά και παρενέργειες. Γενικά, οι παρενέργειες που δημιουργεί η ρετινόλη είναι προσωρινές και αυτές είναι:

  • Ξηρό, ερεθισμένο δέρμα
  • Κνησμός ή κάψιμο
  • Ερυθρότητα και ξεφλούδισμα
  • Πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος

 

Ρετινόλη & άλλες ουσίες

Κατά καιρούς, γίνονται αναφορές για συνδυασμό ρετινόλης με άλλες ουσίες και βιταμίνες. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές ερωτήσεις για τον συνδυασμό ρετινόλης, με βάση τις ανάγκες μας:

Ρετινόλη & υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια εξαιρετική λύση ενυδάτωσης που λειτουργεί επιβραδύνοντας την εξάτμιση του νερού από το δέρμα σας. Καταπραΰνει και γεμίζει το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων από τις ερεθιστικές επιδράσεις της χρήσης ρετινόλης.

Ρετινόλη & νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη είναι ένα παράγωγο βιταμίνης Β3 που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακμής και στη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματός σας και μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ερεθιστικών παρενεργειών της ρετινόλης.

Ρετινόλη & βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων κηλίδων και στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Η ρετινόλη επιβραδύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και αυξάνει την ελαστικότητα, δίνοντάς σας δέρμα που φαίνεται πιο σφριγηλό και πιο σφριγηλό. Ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της υφής και του τόνου του δέρματός σας. Και τα δύο προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, επομένως θα θελήσετε να προσθέσετε ένα κάθε φορά σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με βιταμίνη C το πρωί και να διατηρείτε τη ρετινόλη τη νύχτα.

 

💡Στην περίπτωση που αναπτύξετε μια σοβαρή αντίδραση σε ένα προϊόν ρετινόλης θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον προσωπικό σας ιατρό.

 

Πηγές

Retinol (clevelandclinic.org)

Is it time to use retinol? How to know if it’s right for your skin care routine (today.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα