×

Σκασμένες φτέρνες: Θεραπεία με τις Καλύτερες Κρέμες

 17/10/2023 3m, 12s

Οι σκασμένες φτέρνες αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση για αρκετούς ανθρώπους, παρόλο που δεν μπορούν να συντελέσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά, σε μία κατάσταση έξαρσης, μπορούν να δημιουργήσουν επώδυνες καταστάσεις, όπως δυσκολία στη στάση και στο περπάτημα.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία για τις σκασμένες φτέρνες, υπάρχουν θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Στο άρθρο που ακολουθεί θα γίνει αναφορά στα αίτια για τις σκασμένες φτέρνες και στη θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες με τις καλύτερες κρέμες.

 

Τι σημάδια έχει μια σκασμένη φτέρνα;

Ένα από τα πρώτα σημάδια της ραγισμένης φτέρνας είναι η ανάπτυξη ξηρού, σκληρού, παχύρρευστου δέρματος γύρω από την άκρη της περιοχής αυτής. Αυτό το ονομάζουμε κάλο. Μπορεί να έχει κίτρινο ή σκούρο καφέ χρώμα.

Στην αρχή είναι ορατές μικρές ρωγμές πάνω από τον κάλο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενώ παράλληλα ασκείται περισσότερη πίεση στη φτέρνα, αυτές οι ρωγμές γίνονται πιο βαθιές. Τελικά, το περπάτημα και η ορθοστασία γίνονται πιο δύσκολα. Επίσης, αν οι ρωγμές γίνουν αρκετά βαθιές, ενδέχεται να αρχίσουν να αιμορραγούν.

 

Σκασμένες Φτέρνες: Συχνά Αίτια

Όταν το δέρμα γύρω από τις φτέρνες σας γίνεται ξηρό και παχύ, σηματοδοτεί συνήθως την αρχή για σκασμένες φτέρνες. Η επιπλέον πίεση στο λίπος της φτέρνας μπορεί να κάνει ξηρό και παχύ το δέρμα, σχηματίζοντας ρωγμές στη φτέρνα. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ρωγμές στη φτέρνα, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στο πρόβλημα, όπως:

  • Παπούτσια με ανοιχτό τακούνι, όπως σανδάλια
  • Ζεστά μπάνια ή ντους
  • Χρήση σκληρών σαπουνιών
  • Ύπαρξη κρύου, ξηρού δέρματος
  • Ξηρός, κρύος καιρός
  • Ορθοστασία για μεγάλα διαστήματα

Επίσης, ορισμένες ιατρικές παθήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σκασμένες φτέρνες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Υποθυρεοειδισμός, στον οποίο ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετά ορισμένες ορμόνες
  • Νεανική πελματιαία δερμάτωση, μια δερματική πάθηση σε μικρά παιδιά
  • Το σύνδρομο Sjögren, μια χρόνια πάθηση που εμποδίζει το σώμα σας να παράγει αρκετή υγρασία
  • Πόδι του αθλητή, μυκητιασική λοίμωξη
  • Σπιρούνια φτέρνας, οστικές προεξοχές στο κάτω μέρος της φτέρνας σας
  • Αλλεργική δερματίτιδα
  • Ψωρίαση
  • Διαβήτης

 

Σκασμένες Φτέρνες: Θεραπεία

Η καλύτερη μορφή θεραπείας και αντιμετώπισης για τις σκασμένες φτέρνες είναι η πρόληψη, έτσι ώστε να μη γίνει εμφάνιση των ρωγμών. Μπορείτε να το κάνετε αυτό απλά τρίβοντας τις φτέρνες σας με μια ενυδατική κρέμα σε τακτική βάση για να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και ενυδατωμένο.

Επιπλέον, ειδικά σκευάσματα για τη φτέρνα είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, για να βοηθήσουν το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία ή να διασπάσει τα εξωτερικά στρώματα και να μειώσει το πάχος του δέρματος.

Οι καλύτερες κρέμες για σκασμένες φτέρνες

Προϊόντα με συγκεκριμένες ουσίες – συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των σκασμένων φτερνών. Τέτοιες ουσίες είναι: ουρία, σαλικυλικό οξύ, άλφα-υδροξυοξέα, ισομερικός σακχαρίτης.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες κρέμες για σκασμένες φτέρνες.

 

Gehwol Med Salve - 125ml
Gehwol Med Salve – 125ml

Η Gehwol Med Salve είναι περιποιητική αλοιφή για έντονα ξηρή, σκληρή, άγρια και σκασμένη επιδερμίδα – φτέρνες. Χάρη στα επιλεγμένα, φιλικά προς την επιδερμίδα λιπίδια και τον αποτελεσματικό συνδυασμό φυσικών αιθέριων ελαίων (λεβάντας και δενδρολίβανου), πανθενόλης και βισαβολόλης (συστατικό του χαμομηλιού). Επίσης, το προϊόν είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.

 

Uriage Bariederm Ointment fissures Cracks
Uriage Bariederm Ointment fissures Cracks

Η κρέμα BARIÉDERM είναι κατάλληλη επιλογή για ρωγμές και σκασίματα. Επίσης, είναι η πρώτη προστατευτική αλοιφή με το πατενταρισμένο σύμπλοκο Poly-2P. Τέλος, με τη μαλακή και εύπλαστη σύνθεση, βοηθά στη μόνωση, την επανόρθωση και τη μάλαξη πρόσφατων ή παλαιότερων ρωγμών και σκασιμάτων.

 

Caudalie Vinotherapist Foot Beauty Cream 75ml
Caudalie Vinotherapist Foot Beauty Cream 75ml

Η Foot Beauty Cream Vinotherapist® θρέφει και επανορθώνει τα ξηρά πόδια, ακόμα και τα σκασμένα. Επιπλέον, μειώνει την αίσθηση τραβήγματος και την τραχύτητα, για πιο απαλή και πιο ελαστική επιδερμίδα. Παράλληλα, έχει στη σύστασή της εκχύλισμα φύλλων γαλλικού κόκκινου αμπελιού. Τα φύλλα αυτά περιέχουν τανίνες και φλαβονοειδή που βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία, ανακουφίζοντας τα βαριά και κουρασμένα πόδια.

 

Πηγές

Cracked heels and how to heal them (healthnavigator.org.nz)

What to Know About Cracked Heels (webmd.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα