×

Σπλαχνικό Λίπος: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;

 30/03/2022 3m, 47s

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας, τότε αυτές αποθηκεύονται στο σώμα κυρίως με τη μορφή λίπους. Στο ανθρώπινο σώμα, το λίπος αποθηκεύεται με δύο τρόπους:

Α) Υποδόρια αποθήκευση είναι η συσσώρευση του λίπους κάτω από το δέρμα και είναι ορατή. Το λίπος αυτό, το συναντάμε συνήθως στους γοφούς, τους γλουτούς, και την κοιλιά.

Β) Εναπόθεση λίπους εσωτερικά, στη σπλαχνική περιοχή. Αυτό είναι και το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος.

 

Ποια είναι η χρήση του σπλαχνικού λίπους;

Η ιδιότητά του σπλαχνικού λίπους είναι να προστατεύει τα όργανα της περιοχής, όπως είναι το συκώτι και το πάγκρεας. Όταν, όμως, το σπλαχνικό λίπος αυξάνεται, τότε αυξάνονται παράλληλα και οι πιθανότητες εμφάνισης προβληματων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α.

 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σπλαχνικού λίπους;

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να βρει κανείς μέσω της λιπομέτρησης. Από τις μετρήσεις που θα μας δώσει η λιπομέτρηση, το σπλαχνικό λίπος κυμαίνεται από 1 έως 9, που θεωρούνται φυσιολογικές τιμές. Από 10 έως 14, το σπλαχνικό λίπος θεωρείται υψηλό και από 15 και άνω θεωρείται πολύ ψηλό.

Ένας άλλος τρόπος, που μπορεί να μας δείξει πόσο πιθανό είναι να έχουμε αυξημένο σπλαχνικό λίπος είναι να υπολογίσουμε την αναλογία της μέσης με τους γοφούς.

Πώς θα το κάνεις:

Μέτρα τη μέση σου στο πιο στενό σημείο της και τους γοφούς στο πιο πλατύ σημείο. Διαίρεσε την περιφέρεια μέσης με την περιφέρεια γοφών. Μεγαλύτερο νούμερο από 0.8 στις γυναίκες και 0.95 στους άνδρες, πιθανώς, δηλώνουν αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

 

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;

 

Run woman jogging in outdoor fall autumn foliage nature background in forest

 

Το θετικό είναι οτι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί, αν κάνει κανείς μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά του. Δεν υπάρχουν μαγικά tips για καύση σπλαχνικού λίπους. Η λύση είναι απλή και αποτελείται από τη διατροφή και την άσκηση. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, για το σπλαχνικό λίπος πώς φεύγει, μην εγκαταλείψεις αυτό το κείμενο και διάβασε τις παρακάτω πολύ απλές συμβουλές.

  • Άσκηση για μείωση σπλαχνικού λίπους

Η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά το σπλαχνικό λίπος. Αρκεί μισή ώρα την ημέρα αερόβια άσκηση ακόμη και μέτριας έντασης για να δείτε θεαματικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το κάψιμο λίπους κοιλιάς με τρέξιμο ή περπάτημα είναι εγγυημένο.

  • Δίαιτα για σπλαχνικό λίπος

Η καύση σπλαχνικού λίπους σαφώς απαιτεί και ρύθμιση της διατροφής. Η άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή εγγυάται το κάψιμο λίπους κοιλιάς και αυτό, γιατί η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Η απώλεια βάρους, όμως, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και απότομα. Ο στόχος είναι μία ισορροπημένη, πλήρης και σωστή διατροφή. Δες μερικά tips:

  • Xώρισε το πιάτο σου στα…3

Πρόκειται για έναν χρυσό κανόνα, που θα πρέπει να ακολουθείς πιστά. Το μισό πιάτο σου πρέπει να αποτελείται από τη σαλάτα, το 1/3 από πρωτεΐνη και το υπόλοιπο 1/3 από υδατάνθρακα.

  • Ένταξε φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σου

Δεν πρέπει να αμελείς την επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα τρόφιμα αυτά σε χορταίνουν χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σου παρέχουν πολύτιμα συστατικά.

  • Προτίμησε τους σύνθετους υδατάνθρακες…

…και απόφυγε τα σάκχαρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να μειώσεις στο ελάχιστο τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι η ζάχαρη και να τρέφεσαι με υδατάνθρακες που προέρχονται από τρόφιμα ολικής άλεσης.

  • Προτίμησε την άλιπη πρωτεΐνη

Αυτή περιέχεται στα λευκά κρέατα, όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Μπορείς όμως να την βρεις και στα αυγά, στα θαλασσινά και τα ψάρια.

  • Αύξησε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά…

…και φυσικά μείωσε στο ελάχιστο τα trans λιπαρά, που περιέχονται στα γλυκά και το junk food. “Καλά” λιπαρά θα βρεις στο ελαιόλαδο, του ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.

 

Ποια βότανα συμβάλλουν στην καύση λίπους κοιλιάς;

Φαίνεται ότι κάποια βότανα, έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο και η μέντα φαίνεται ότι είναι τα επικρατέστερα για τον παραπάνω στόχο.

  • Πράσινο Τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για την απώλεια βάρους. Παράλληλα, η κατανάλωσή του λίγο πριν το γεύμα μας, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας.
  • Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το φασκόμηλο φαίνεται οτι συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, του βάρους και στην καύση λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Μέντα: Η μέντα είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητές της για το πεπτικό σύστημα. Μέσω διάφορων διεργασιών φαίνεται και η δική της δράση σημαντική στην απώλεια βάρους αλλά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα