×

Στυτική Δυσλειτουργία: Αίτια & πως να την αντιμετωπίσετε

 22/11/2022 4m, 27s

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μία σεξουαλική διαταραχή στους άνδρες. Πλέον έχει πάψει να αποτελεί ταμπού ή τουλάχιστον δεν είναι ταμπού στον βαθμό που ήταν παλαιότερα. Το Pharm24 συνάντησε τον Χειρούργο- Ουρολόγο- Ανδρολόγο, Διευθυντή της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Κ. Κωνσταντινίδη, με τον οποίο μίλησε και για τα ζητήματα που αφορούν στη στυτική δυσλειτουργία, τις αιτίες και την αντιμετώπισή της.

 

Στυτική δυσλειτουργία: Αιτίες και παράγοντες που την προκαλούν

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διαχωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες:

1. Στα οργανικά
2. Στα ψυχογενή

Ο διαχωρισμός δεν είναι τόσο απλός καθώς αρκετές φορές τα αίτια μπορεί να εμπλέκονται. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κυριότερα (αλλά σε καμιά περίπτωση τα μόνα) οργανικά αίτια που ενοχοποιούνται είναι:

• Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
• Ο σακχαρώδης διαβήτης
• Η υπερλιπιδαιμία
• Το κάπνισμα
• Το αλκοόλ
• Πιθανές φαρμακευτικές αγωγές
• Διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην πύελο

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για τις καρδιαγγειακές παθήσεις η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πολλές φορές πρόωρο σύμπτωμα, συνεπώς η διερεύνησή της είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Το καθημερινό στρες έχει καθοριστικό ρόλο σε μία τέτοια κατάσταση;

Το στρες είναι πιθανότατα το κυριότερο ψυχογενές αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον αποδεδειγμένα ενοχοποιείται για πολλές συμπεριφορές (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ) και προβλήματα υγείας, τα οποία με τη σειρά τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική ευεξία του άνδρα. Η δε επίδρασή του στη στυτική δυσλειτουργία προκαλεί έναν φαύλο κύκλο: ο άνδρας δε μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά λόγω στρες, η αποτυχία του αυτή τον απογοητεύει και του προσθέτει ακόμα περισσότερο άγχος την επόμενη φορά. Έτσι σταδιακά οδηγείται ακόμα και σε πλήρη αποφυγή της ερωτικής πράξης και μπορεί να εμφανίσει ακόμα και συμπτωματολογία κατάθλιψης.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό

Σχεδόν όλοι οι άνδρες σε κάποια φάση της ζωής τους θα βιώσουν κάποιο περιστατικό στυτικής δυσλειτουργίας, που μπορεί να οφείλεται σε κόπωση, έντονο στρες, κατάχρηση αλκοόλ ή/και καπνού ή σε οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω. Αυτά τα συμβάντα είναι κατά κανόνα παροδικά και η κατάσταση διορθώνεται συνήθως από μόνη της, όταν εκλείψουν τα αίτια που την προκαλούν. Όταν τα συμπτώματα όμως επιμένουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών ή επαναλαμβάνονται περιοδικά, θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή ειδικού ουρολόγου ανδρολόγου.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο σας;

Οποιοσδήποτε ενήλικος άνδρας μπορεί να προσέλθει στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο και να εξεταστεί. Διαθέτουμε όλη την απαραίτητη υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό και καλύπτουμε όλο το φάσμα της Ουρολογίας- Ανδρολογίας.

 

Στυτική δυσλειτουργία και ηλικία των ανδρών

Με μια μετριοπαθή εκτίμηση, υπολογίζεται ότι στην χώρα μας οι άνδρες που επηρεάζονται από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία είναι πάνω από 500.000, δηλαδή πάνω από το 10% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού της χώρας.

Ποιο είναι το «κοινό» που κάνει συνήθως την εμφάνισή της η στυτική δυσλειτουργία (π.χ. σε ηλικία/ φάση ζωής/ ορμονική κατάσταση/ κατάσταση υγείας κ.ά.);

Με την πάροδο του χρόνου και τις συννοσηρότητες που αυτός επιφέρει (καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, κ.α), υπολογίζεται πως το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών πάσχει από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «πάθηση του γήρατος», καθώς επηρεάζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 35- 40% των ανδρών ηλικίας 40 ετών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλο και μικρότερες επηρεάζονται από τα συμπτώματα, τα οποία στην πλειοψηφία αυτών των περιστατικών οφείλονται σε ψυχογενή αίτια.

Σας επισκέπτονται και νεαρά σε ηλικία, άτομα;

Ναι βεβαίως. Οι διαταραχές της σεξουαλικής υγείας δεν περιορίζονται μόνο στην στυτική δυσλειτουργία, που όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, η πεϊκή κάμψη, η έλλειψη επιθυμίας, η μεγέθυνση του πέους είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν άνδρες κάθε ηλικίας.

 

Στυτική δυσλειτουργία: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ιάσιμη κι αυτό είναι το θετικό μήνυμα, που οφείλουμε να περάσουμε σαν γιατροί. Πλέον με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε στη διάθεσή μας, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι άνδρες δεν έχουν κανένα λόγο να αποκλείουν τον εαυτό τους από τις χαρές του έρωτα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απευθυνθούν σε ειδικό ουρολόγο ανδρολόγο για να βρουν εξατομικευμένες λύσεις.

Ποια είναι η διαδικασία, που ακολουθείτε όταν σας επισκέπτεται ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία;

Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, κι ακολουθεί συζήτηση με τον πάσχοντα πάνω στους προβληματισμούς και τα συμπτώματά του. Στη συνέχεια ακολουθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, εργαστηριακές κι απεικονιστικές, που είναι απαραίτητες για τη σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού και την ακριβή διάγνωσή του.

Τελικά η στυτική δυσλειτουργία είναι ταμπού ή ένα πρόβλημα που είναι αρκετά πιθανό να προκύψει στη ζωή ενός σύγχρονου άνδρα και πλέον το συζητάει, ώστε να το λύσει άμεσα;

Η στυτική δυσλειτουργία πλέον έχει πάψει να είναι ταμπού ή τουλάχιστον δεν είναι στο βαθμό που ήταν παλιότερα. Αυτό μας διδάσκει η καθημερινή μας εμπειρία με τους ασθενείς. Η πλειοψηφία των ανδρών είναι ενημερωμένοι, έχουν κάνει την αναζήτησή τους πριν προσέλθουν και γνωρίζουν ότι αποτελεί μία κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα αν απευθυνθούν στον ειδικό. Η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σύγχρονο άνδρα και ποιος είναι σημαντικότερος δείκτης της ποιότητας ζωής από τη σεξουαλική υγεία;

 

Στο e-shop του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε τονωτικά και διεγερτικά συμπληρώματα διατροφής για άντρες και γυναίκες, για τη βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων σας, την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, την φυσιολογική αύξηση της τεστοστερότηνης κ.α.

32 χρόνια πριν, ο γιατρός κ. Κώστας Κωνσταντινίδης εγκατέλειψε την ασφάλεια του δημοσίου τομέα και ίδρυσε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια ή ιδιωτική μονάδα υγείας αποκλειστικά για διαταραχές της σεξουαλικότητας, μετατρέποντας έτσι την ανδρολογία – τότε – από γυρολογία σε ιατρική ειδικότητα και ιατρική φροντίδα.

32 χρόνια μετά, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει δώσει οριστική και μόνιμη λύση σε περισσότερους από 30. 0000 άνδρες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ανδρολογικά και ουρολογικά προβλήματα. Σε αυτή τη νέα εποχή το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ως ολοκληρωμένο κέντρο ιατρικής για τον σύγχρονο άνδρα- είτε αυτό αφορά στη σεξουαλική λειτουργία και την αναπαραγωγική ικανότητά του είτε στη λειτουργία των μοναδικών για το φύλο, οργάνων όπως είναι ο προστάτης- δημιουργεί εξειδικευμένα τμήματα για καθεμία από αυτές τις ανάγκες.

Προτεινόμενα Άρθρα