×

Τα καλύτερα παιδικά αθλήματα ανά ηλικία

 22/11/2022 4m, 19s

Τα παιδικά αθλήματα ποικίλλουν ανά τις ηλικίες, ενώ προσφέρουν το καθένα τους κάτι μοναδικό στα παιδιά. Γενικότερα, ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να αξιοποιήσει τα χαρίσματα των παιδιών, να τα κάνει να αποκτήσουν και νέες δεξιότητες και φυσικά να ζήσουν τη χαρά του παιχνιδιού!

Το κάθε άθλημα έχει τις διαφοροποιήσεις του και κάθε ηλικία απαιτεί κάποιες ικανότητες, για να μπορεί να ανταπεξέλθει το παιδί. Μην ξεχνάμε πως αλλιώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί 3 ετών κάποιο άθλημα και αλλιώς ένα παιδί 9 ετών.

Στο άρθρο, έγινε κατηγοριοποίηση των αθλημάτων ανά ηλικία, χωρίς, ωστόσο, να είναι απαγορευτικές κάποιες δραστηριότητες για τα παιδιά που επιθυμούν να δοκιμαστούν σε κάτι καινούργιο. Η επιλογή, εξάλλου, του εκάστοτε αθλήματος, θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συζήτηση με το παιδί και το κατά πόσο επιθυμεί το ίδιο να κάνει κάποιο άθλημα.

 

Τι άθλημα να κάνει το παιδί μου: Ηλικίες  2-5 ετών

Από την πρώιμη κιόλας ηλικία, τα παιδιά μπορούν και είναι θετικό να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όπως δηλώνει πολύ ορθά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), τα στοιχεία αναφορικά με την παιδική παχυσαρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά . Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι 42 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα. Από τα νούμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φυσική άσκηση και άθληση στα παιδιά είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική τους υγεία, καθώς πλήθος ερευνών αναδεικνύει τον ευεργετικό ρόλο της άθλησης στο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού.

Στις ηλικίες 2-5 χρονών, όπου τα παιδιά βρίσκονται στο στάδιο της προσχολικής ηλικίας, δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα αθλήματα που έχουν ομαδικό χαρακτήρα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας διαθέτουν περιορισμένη ισορροπία και προσοχή, ενώ η οπτική τους ικανότητα και αντίληψη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επίσης, στις ηλικίες αυτές, το παιδί δεν μπορεί  να συγκρατήσει εύκολα κανόνες, αλλά του αρέσει να πειραματίζεται και να ανακαλύπτει από τα ερεθίσματα που λαμβάνει.

Για να μπορέσει να λάβει ένα παιδί 2 – 5 ετών μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, θα πρέπει να αποφύγει τα ομαδικά αθλήματα σε πρώτη φάση. Κατά προτίμηση, αν βρεθούν δραστηριότητες με ελεύθερο παιχνίδι, θα είναι το ιδανικό για το παιδί. Μερικά αθλήματα αυτής της ηλικίας είναι:

  • Τρέξιμο
  • Κολύμπι
  • Να πετάει και να πιάνει την μπάλα
  • Περπάτημα
  • Κυνηγητό

 

Τι άθλημα να κάνει το παιδί μου: Ηλικίες  6-9 ετών

Περνώντας στο ηλικιακό εύρος μεταξύ 6 και 9 χρονών, τα παιδιά αποκτούν σταδιακά τις κινητικές δεξιότητες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε νέα αθλήματα. Η αντίληψη και ο συγχρονισμός μεταξύ ματιού και χεριού δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα, αλλά το παιδί μπορεί να αντιληφθεί αθλήματα και δραστηριότητες με χαμηλό δείκτη δυσκολίας, χωρίς πολλούς κανόνες και απομνημόνευση. Αθλήματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, είναι:

  • Τένις
  • Στίβος
  • Ρυθμική γυμναστική
  • Χορός

Βέβαια, με τη συνδρομή του εκάστοτε γυμναστή ή γυμνάστριας, μπορεί να γίνει προσαρμογή στους κανόνες ενός παιχνιδιού, με σκοπό να γίνει αντιληπτό από τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Στα αθλήματα που μπορούν να δοκιμάσουν τα παιδιά ηλικιών 6-9 ετών, αλλά με την επιφύλαξη για πιο απλοποιημένες οδηγίες, είναι:

  • Ποδόσφαιρο
  • Μπάσκετ
  • Βόλεϊ
  • Πολεμικές τέχνες (συνήθως ηλικίες 7-8 ετών)

 

Τι άθλημα να κάνει το παιδί μου: Ηλικίες  10-12 ετών

Περνώντας σε αυτό το ηλικιακό εύρος, τα παιδιά έχουν αναπτύξει πολύ καλή όραση και την ικανότητα να κατανοούν και να θυμούνται αθλητικές στρατηγικές. Εδώ, μπορούν να συμμετέχουν σε πιο περίπλοκα αθλήματα δεξιοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, χωρίς τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εδώ πέρα, το παιδί μπορεί να κάνει πιο περίπλοκα αθλήματα που απαιτούν και ισχυρές δεξιότητες, όπως το χόκεϊ.

Εδώ, όμως, παίζει ρόλο και η είσοδος του παιδιού στην εφηβεία, καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ενός ανηλίκου ατόμου μπορούν να το επηρεάσουν στον συντονισμό και την ισορροπία του.

 

Τελικά τι άθλημα μπορεί να κάνει το παιδί μου;

Η απάντηση είναι απλή! Ότι θέλει και μπορεί! Ο κάθε γονέας ξεχωριστά, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ξεχωριστές ανάγκες του παιδιού του και να υποστηρίζει τις επιλογές που κάνει. Φυσικά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την εκμάθηση κάποιων αθλημάτων σε ορισμένες ηλικίες, αλλά η «τριβή» του παιδιού με τον αθλητισμό, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να βλέπουν τον αθλητισμό ως μια διαδικασία για να ενισχυθεί ο ρόλος τους και να προσπαθήσουν να αναδειχθούν μέσα από αυτό. Το ζητούμενο δεν είναι τι άθλημα να επιλέξει ο γονέας για το παιδί του, αλλά πώς θα το βοηθήσει και τι θα του παρέχει για να αναπτύξει την προσωπικότητα του, έτσι ώστε να μπορέσει συνειδητά να κάνει κάποιο άθλημα για να νιώθει τη χαρά τη συμμετοχής και της προσπάθειας.

 

Γιατί πρέπει να ασχοληθεί με ένα άθλημα το παιδί μου;

Οι λόγοι που θα πρέπει να ασχοληθεί ένα παιδί με τον αθλητισμό πολλοί και σημαντικοί. Στους βασικότερους, συγκαταλέγουμε τους παρακάτω:

  • Ψυχοσωματική ενδυνάμωση
  • Το παιδί ωριμάζει ψυχοκινητικά
  • Επικοινωνεί, συνεργάζεται και συναναστρέφεται άλλα παιδιά, συνομήλικά του
  • Διασκεδάζει, εκτονώνεται, ψυχαγωγείται
  • Μαθαίνει να είναι σίγουρο για τον εαυτό του και να λαμβάνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες
  • Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας
  • Συνεισφέρουν στην αποφυγή αντικοινωνικών σχέσεων

 

Πηγές

Πώς επιλέγω άθλημα για το παιδί μου (idealpsychology.gr)

Αθλήματα: ποιο να επιλέξω για το παιδί μου; (paidiatriki.gr)

An age-by-age guide to picking the best sport for your child (sheknows.com)

Ποιο άθλημα και σε ποια ηλικία είναι κατάλληλο για το παιδί μου; (shape.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα