×

Βασιλικός Πολτός: Ποιες οι ιδιότητές του;

 07/10/2022 2m, 57s

Ο περίφημος βασιλικός πολτός μας είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Σε πολλές περιπτώσεις γινόταν χρήση του είτε ως φάρμακο, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Ο βασιλικός πολτός είναι διαδεδομένος για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Όμως, τι είναι ο βασιλικός πολτός και πότε τον τρώμε; Ας δούμε από πού προέρχεται και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτόν.

Βασιλικός πολτός είναι μια ουσία με κρεμώδη υφή που εκκρίνεται από τις μέλισσες. Η διαφορά του με το μέλι έγκειται στο ότι παράγεται από τους αδένες του φάρυγγα των μελισσών και όχι από το ίδιο τους το σώμα. Συλλέγεται από μελισσοκόμους, όπως και το μέλι και έχει παρόμοιες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα κουταλάκι του γλυκού βασιλικού πολτού περιέχει 20 θερμίδες.

 

Βασιλικός Πολτός: Ιδιότητες & Οφέλη

Παρόλο που στη δυτική ιατρική υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές του ιδιότητες, ο βασιλικός πολτός έχει εξέχουσα θέση στην εναλλακτική ιατρική.

Pharm24 tip: Το μυστικό είναι η χρήση του βασιλικού πολτού για την πρόληψη παθήσεων και όχι ως θεραπεία.

Μερικά από τα πιθανά οφέλη του βασιλικού πολτού μπορούν να συνδεθούν με τις παρακάτω διαταραχές ή παθήσεις:

 

  • Διαβήτης

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές το 2016, με τη βοήθεια του βασιλικού πολτού μπορεί να ρυθμίστεί το σάκχαρο στο αίμα. Πολλές έρευνες έκτοτε επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν αυτά τα ευρήματα. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η συμβουλή γιατρού και ποτέ δεν πρέπει να αντικαταστήσετε την αγωγή σας με βασιλικό πολτό.

  • Υψηλή χοληστερόλη

Έρευνα του 2017 έχει δείξει πως σε περιπτώσεις ενηλίκων με ήπια υψηλή χοληστερόλη, ο βασιλικός πολτός περιέχει παράγοντες που προάγουν αντιοξειδωτικές ή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και μείωση των λιπιδίων. Άλλες μικρότερες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω ευρήματα, όμως χρειάζεται περιτέρω μελέτη.

 

Επιπλέον ιδιότητες του βασιλικού πολτού

  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Συγκεκριμένα αμινοξέα, λιπαρά οξέα και φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στον βασιλικό πολτό φαίνεται να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Αντιγηραντικές ιδιότητες: Συχνά συναντάμε το βασιλικό πολτό σε προϊόντα δερματικής φροντίδας λόγω της παραγωγής κολλαγόνου που φαίνεται να συνδέεται με αυτόν.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Από έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, προέκυψε πως ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματός σε ξένα βακτήρια και ιούς.
  • Ανακούφιση από συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου: Ο βασιλικός πολτός φαίνεται να βοηθάει στη μείωση ή διαχείριση σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρόμο.
  • Ανακούφιση από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Έρευνες έχουν συνδέσει το βασιλικό πολτό με ενίσχυση της μνήμης και μείωση της κακής διάθεσης.
  • Ανακούφιση από συμπτώματα της χημειοθεραπείας: Ο βασιλικός πολτός μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα.
  • Επούλωση πληγών: Τα φλαβονοειδή τόσο στον βασιλικό πολτό όσο και στο μέλι έχουν αντιμικροβιακά, αντιμυκητιακά, αντιφλεγμονώδη και επουλωτικά οφέλη.
  • Ελεγχος της αρτηριακής πίεσης: Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αντιμετώπιση ξηροφθαλμίας: Οι επιστήμονες έχουν λίγα δεδομένα στη διάθεσή τους που δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει την έκκριση δακρύων σε άτομα με χρόνια ξηροφθαλμία.

 

Βασιλικός Πολτός: Δοσολογία & Παρενέργειες

Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει βασιλικό πολτό, οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσετε με μικρή δόση. Μια μικρή δοσολογία γενικώς είναι περίπου 100-300 mg ημερησίως. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας προτείνει τη δασολογία που χρειάζεστε.

Παρόλο που θεωρείται ασφαλής για ευρεία κατανάλωση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση βασιλικού πολτού, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα