×

Υγεία του Προστάτη: Σημαντικές Πληροφορίες & Συμβουλές

 17/11/2023 4m, 16s

Ο προστάτης είναι ένας σημαντικός αδένας που βρίσκεται στον άνδρα και παίζει κρίσιμο ρόλο στο σύστημα αναπαραγωγής. Η υγεία του προστάτη είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί και να φροντίζει κάθε άνδρας καθώς προχωρά στη ζωή.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 5 πληροφορίες και 5 συμβουλές σχετικά με την υγεία του προστάτη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας αυτού του οργάνου.

 

Υγεία του προστάτη: 5 σημαντικές πληροφορίες

1) Ο προστάτης ενισχύει τη σεξουαλική σας ικανότητα

Οι εκκρίσεις του προστάτη αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του σπερματικού υγρού και η σωστή λειτουργία του αδένα είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική ικανότητα στους άνδρες.

Ενδεικτικά, ο προστάτης συμβάλλει περίπου στο 20-30% στο συνολικό σπερματικό όγκο. Παράλληλα, το προστατικό υγρό περιέχει ουσίες που επιτρέπουν στα σπερματοζωάρια να ζήσουν. Μία από αυτές τις ουσίες είναι το PSA, το οποίο κάνει το σπέρμα πιο ρευστό. Αυτός ο ρόλος του προστάτη διασφαλίζει ότι τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν μέχρι να συναντήσουν μια ωοθήκη για να σχηματίσουν ένα ωάριο.

2) Αποτοξίνωση

Ο προστάτης έχει την ικανότητα να φιλτράρει και να απομακρύνει τις τοξίνες για την προστασία του σπέρματος. Αυτό, έχει ως συνέπεια την πιθανότητα εμποτισμού του σπέρματος, διασφαλίζοντας ότι οι άνδρες έχουν τη βέλτιστη ποιότητα σπέρματος.

3) Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να επηρεάσει και τους νεαρούς άνδρες

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η μέση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 66 έτη, οι νεότεροι άνδρες μπορούν επίσης να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη.

Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη σε νεότερους άνδρες (κάτω των 50 ετών) είναι συχνά πιο επιθετικός και μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα και καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία του.

Λόγω αυτού, οι άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω θα πρέπει να γνωρίζουν τυχόν αλλαγές στην υγεία του προστάτη τους. Μερικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Αίμα στα ούρα σας
  • Αδύναμη ροή ούρων
  • Η ξαφνική ανάγκη για ούρηση στη μέση της νύχτας
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

4) Οι περισσότεροι άνδρες επιβιώνουν από τον καρκίνο του προστάτη

Ενώ η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να συνοδεύεται από πολλά συναισθήματα, τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλό. Το 95% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη ανιχνεύονται ενώ ο καρκίνος βρίσκεται ακόμα μέσα στον προστάτη. Όταν ο καρκίνος εξακολουθεί να περιορίζεται σε μια περιοχή, είναι αρκετά πιο εύκολο να εντοπιστεί και να λάβει θεραπεία.

Επίσης, το 99% των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη επιβιώνει τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Αν και αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας μιλώντας με το γιατρό σας και να προγραμματίζετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις θεραπευτικές επιλογές!

5) Μεταβλητότητα μεγέθους του προστάτη

Το μέγεθος του προστάτη μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Ορισμένοι άνδρες έχουν πολύ μικρό προστάτη, ενώ άλλοι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο. Αυτή η μεταβλητότητα του μεγέθους μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων του προστάτη.

 

🤔 Μάθε εδώ όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την υγεία του προστάτη!

 

5 Συμβουλές για καλή υγεία του προστάτη

1) Διατροφή

Η διατροφή, σε καθετί αφορά την υγεία μας, παίζει σημαντικό ρόλο! Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια πιο υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά – ειδικά ντομάτες μαγειρεμένες με ελαιόλαδο καθώς και μπρόκολο και κουνουπίδι. Η γενική οδηγία αναφέρει πως χρειάζεται λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο ψάρι, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ως εκ τούτου, προτιμήστε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

2) Άσκηση

Ξεκινήστε σιγά σιγά αν δεν έχετε ήδη την άσκηση στην καθημερινότητά σας και βρείτε κάτι που σας αρέσει. Κολύμπι, ποδηλασία, περπάτημα, τένις. Οτιδήποτε θα σας σηκώσει και θα κάνει το αίμα να κινείται σταθερά από εβδομάδα σε βδομάδα βοηθά την υγεία του προστάτη σας!

3) Διαχείριση του άγχους

Η λήψη θεραπείας για το στρες και την κατάθλιψη – καθώς και για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη – θα σώσει τη ζωή σας και θα βελτιώσει τις πιθανότητές σας εάν πρέπει να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο του προστάτη.

4) Κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει στην καλή υγεία του προστάτη! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική έρευνα, οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, διατρέχουν, όμως, μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι.

5) Σεξουαλική δραστηριότητα

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέφερε ότι η συχνή εκσπερμάτωση φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες φορές το μήνα είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν μόνο τέσσερις έως επτά φορές το μήνα.

 

 

👨‍🦳Ανακαλύψτε στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr τις κατάλληλες βιταμίνες για την καλή υγεία του προστάτη!

 

 

Πηγές

9 Things to Know About Preventing Prostate Cancer (leehealth.org)

Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται (capital.gr)

8 Facts You Probably Didn’t Know About Prostate Cancer (virginiacancer.com)

The Prostate Gland – 9 Facts Every Man Should Know (prostatecancer911.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα