×

5 Βιταμίνες για Τριχόπτωση των Γυναικών

 08/03/2024 6m, 28s

Τα υγιή και λαμπερά μαλλιά είναι σίγουρα κάτι που επιθυμούν, επιδιώκουν και φροντίζουν να έχουν οι όλες οι γυναίκες, από νεαρή μέχρι και μεγαλύτερη ηλικία και όχι μόνο. Τα πλούσια, λαμπερά μαλλιά, μπορούν να αναδείξουν μία περιποιημένη εμφάνιση, να προσφέρουν έξτρα γοητεία αλλά και ένα σαγηνευτικό αποτέλεσμα στη συνολική εμφάνιση. Φυσικά, είτε επιλέξει κάποια γυναίκα να έχει μακριά, είτε πιο κοντά μαλλιά, η περιποίηση και η φροντίδα των μαλλιών είναι βασικά σημεία για λαμπερά μαλλιά αλλά πάνω από όλα υγιή τρίχα.

Ένα συχνό φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η έντονη ή λιγότερο έντονη τριχόπτωση. Ας δούμε μερικά βασικά σημεία ώστε να ενημερωθούμε μαζί για τη γυναικεία τριχόπτωση.

 

Τι είναι η τριχόπτωση γυναικών;

Ξεκινώντας, θα αναλύσουμε τι είναι η τριχόπτωση γυναικών, πως προκύπτει και όλα όσα χρειάζεται να προσέξει κανείς.

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα σύνηθες και πολλές φορές σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά πολλές γυναίκες. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών παρουσιάζουν κάποιας μορφής τριχόπτωση, ενώ παράλληλα είναι χαμηλό το ποσοστό των γυναικών που στην ηλικία των 80 ετών συνεχίζει να έχει πλήρη τριχοφυΐα.

Η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης που συναντάμε στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία παρουσιάζεται με διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα που παρουσιάζονται στους άντρες. Πιο συγκεκριμένα στους άντρες η ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως ξεκινά με οπισθοχώρηση της εμπρόσθιας γραμμής των μαλλιών και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια φαλακρή περιοχή στην κορυφή του κεφαλιού, σε αντίθεση με τις γυναίκες που το βασικό σύμπτωμα είναι η γενική αραίωση των μαλλιών.

Η εκτεταμένη αλωπεκία, η μορφή τριχόπτωσης που εμφανίζεται στους άντρες, εμφανίζεται πιο σπάνια στις γυναίκες και όταν συμβαίνει οφείλεται κυρίως σε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων που υπάρχουν στον οργανισμό των γυναικών.

 

Πού οφείλεται η τριχόπτωση στις γυναίκες;

Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πιο συγκεκριμένα, από τους πιο συχνούς παράγοντες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα. Πολλές γυναίκες, μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση προδιαγεγραμμένη στο DNA τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τα συμπτώματα σε κάποια στιγμή της ηλικίας τους. Σε αντίθεση με τους άνδρες, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες παρατηρούν αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με την κορυφή (το λεγόμενο στεφάνι) να επηρεάζεται περισσότερο ενώ η μπροστινή γραμμή μαλλιών να παραμένει άθικτη.

Επιπλέον, οι ορμόνες, αλλά και η διαδικασία της κύησης και του τοκετού, είναι μερικά συχνά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση στις γυναίκες. Πολύ συχνά παρατηρείται όμως η τριχόπτωση σταματάει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους, όταν τα αίτια της τριχόπτωσης είναι ορμονικά. Έχει παρατηρηθεί από ειδικούς, είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά τη γέννα.

Επίσης, πολλές γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση στο τριχωτό της κεφαλή τους, και όταν σταματούν την πρόσληψή του, παρατηρούν σπάσιμο της τρίχας. Έτσι αντίστοιχα μπορεί να παρατηρηθεί τάση ή τριχόπτωση στις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αν βρίσκεστε σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής σας σίγουρα χρειάζεται να ενημερωθείτε και να λάβετε τις κατάλληλες βιταμίνες για την ενδυνάμωση της τρίχας.

Κάποια ακόμα συχνά αίτια για την τριχόπτωση των γυναικών είναι οι δερματικές παθήσεις όπως οι μυκητιακές λοιμώξεις, εκζέματα, βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών.

Επιπρόσθετα, η κακή διατροφή είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που επιδεινώνει την αραίωση της τρίχας, όπως και η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης και στις εξαντλητικές δίαιτες και στη μεγάλη απώλεια κιλών καθώς οδηγούν σε αιφνίδια απώλεια μαλλιών.

Επιπλέον, σημαντικό και κύριο ρόλο παίζει και η ψυχολογική κατάσταση καθώς είναι άρτια συνδεδεμένη με την τριχόπτωση. Η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών και να προκαλέσουν συμπτώματα τριχόπτωσης στις γυναίκες αλλά και γενικά.

 

5 βιταμίνες και μέταλλα για υγιή & γερά μαλλιά στις γυναίκες

Φυσικά, για υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά τα οποία δε σπάνε και δεν αραιώνουν, χωρίς συμπτώματα τριχόπτωσης σπουδαίο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες που έχει κάποιος στον οργανισμό καθώς και τα μέταλλα.

Κάποιες σημαντικές για τα μαλλιά βιταμίνες και μέταλλα είναι τα εξής: ο σίδηρος, η πρωτεΐνη, η βιοτίνη, οι Βιταμίνες A & D και ο ψευδάργυρος, είναι βασικά για τη διατήρηση της σωματικής υγείας αλλά και συγκεκριμένα της υγείας των μαλλιών. Η τρίχα είναι μια ζωντανή δομή και χρειάζεται αυτά τα συστατικά για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί καθώς είναι απαραίτητα τόσο για τη ζωντάνια και την υγεία της τρίχας όσο και την όψη των μαλλιών, για λαμπερά και υγιή μαλλιά.

Βιταμίνες για τριχόπτωση στις γυναίκες

Βιοτίνη

Η βιοτίνη συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Αυτό γίνεται μέσω της παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί δομικό στοιχείο των μαλλιών. Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιοτίνη μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση και να αυξήσει την πυκνότητα των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη που μπορείτε να αναζητήσετε, είναι: αυγά, ψάρι, ξηροί καρποί, μανιτάρια.

Βιταμίνη D

Έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με την τριχόπτωση. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τριχοθυλακίων, κατά συνέπεια αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή στον περιορισμό της τριχόπτωσης. Η έκθεση στον ήλιο και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D (π.χ. λιπαρά ψάρια, μανιτάρια) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

Βιταμίνη A

H βιταμίνη Α βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και εύθραυστα μαλλιά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι: γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι, συκώτι.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα τριχοθυλάκια, ενώ η έλλειψη σιδήρου οδηγεί στην αναιμία, η οποία συνδέεται άμεσα με την τριχόπτωση. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα όσπρια και οι φακές.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κερατίνης και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι οι: στρείδια, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί, όσπρια.

Για να διασφαλίσετε ότι η τρίχα θα μπορέσει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιής, θα πρέπει να έχετε αρχικά και προπάντων μια ισορροπημένη διατροφή την οποία θα ακολουθείτε καθημερινά, όσο και συμπληρώματα διατροφής ώστε να εξασφαλίσουν την πρόληψη όλων των παραπάνω, πάντα με την καθοδήγηση ειδικών και σύμφωνα με τις ελλείψεις του δικού σας οργανισμού.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για την τριχόπτωση των γυναικών

Ας δούμε μαζί κάποια προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση που προκαλείται στις γυναίκες.

  1. Apivita Women’s Tonic Shampoo with Hippophae TC & Laurel: τονωτικό σαμπουάν πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης συμβάλλει στη ρύθμιση της εποχιακής ή κληρονομικής τριχόπτωσης και ευνοεί την ανάπτυξη υγιών μαλλιών, ενώ διευκολύνει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών με το αντιμικροβιακό εκχύλισμα πρόπολης που εμπεριέχει. Τέλος, ενυδατώνει και θρέφει τα μαλλιά, χαρίζοντας όγκο και λάμψη, αφού περιέχει θυμαρίσιο μέλι και αλόη.
  2. Ducray Anacaps Reactiv Hair Loss: είναι συμπλήρωμα διατροφής συμβάλλει στη διέγερση της τριχοφυΐας χάρη στο Εκουιζέτο, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και ενισχύει τον θύλακα της τρίχας, επίσης έχει βιταμίνη Β6, βιταμίνες Β3 και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.
  3. Apivita Caps for Hair & Nails: ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών, και στη διατήρηση της υγιούς εμφάνισής τους. Παράλληλα, βοηθά στην ενδυνάμωση των νυχιών και τη διατήρηση της υγιούς όψης της επιδερμίδας. Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, Βιταμίνες Β5 (Παντοθενικό Οξύ), Β9 (Φολικό Οξύ).

 

💁‍♀️ Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όπως και το σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται φροντίδα, για αυτό τον λόγο χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα ώστε να προστατεύετε η τρίχα, να μην καίγεται, να μην ταλαιπωρείται και να μπορεί να αναπτύσσεται και να είναι υγιής.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα