×

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις ένα καλλυντικό προϊόν που υπόσχεται πολλά

 13/02/2023 2m, 27s

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα κατάστημα καλλυντικών έλκεστε από τα αρώματα, τις γυαλιστερές συσκευασίες, τα πολυτελέστατα βαζάκια και τις άκρως περιποιημένες υπαλλήλους που χαμογελαστές είναι πρόθυμες να σε μεταφέρουν στον δικό τους κόσμο ώστε να αγοράσετε τα προϊόντα που «υπόσχονται» θεαματικά αποτελέσματα! Τι μπορούν να κάνουν όμως τα προϊόντα αυτά;

Στην πραγματικότητα αν μάθετε να «διαβάζετε» τη λίστα με τους ακαταλαβίστικους επιστημονικούς όρους* που με δυσκολία μπορείτε να προφέρετε τότε μόνο θα δείτε τι πραγματικά κρύβουν τα προϊόντα αυτά και τι μπορούν να κάνουν στο δέρμα σας.

 

Συστατικά των καλλυντικών

Τα συστατικά των καλλυντικών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα ενεργά και τα ανενεργά.  Τα ενεργά συστατικά είνα αυτά που δίνουν στα καλλυντικά την κύρια δράση τους, ενώ τα ανενεργά ή αλλιώς “έκδοχα” είναι βοηθητικές ουσίες που ευθύνονται για την υφή, το άρωμα, το χρώμα του προϊόντος κ.ά.

Τα συστατικά αυτά στις ετικέτες κατατάσσονται με βάση την περιεκτικότητα που έχουν στον προϊόν αυτό και παρατίθενται με φθίνουσα σειρά.

  • Στην αρχή της λίστας βρίσκονται τα συστατικά με την υψηλότερη συγκέντρωση και συνήθως τα 5 πρώτα στην λίστα είναι τα πιο δραστικά. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα καθώς η περιεκτικότητα ενός προϊόντος αντιγήρανσης σε ρετινόλη μπορεί να είναι μόλις 0,025% κάτι το οποίο είναι αρκετό ώστε να δείτε αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.
    Την πρώτη θέση στα περισσότερα προϊόντα κατέχει το νερό, αναγραφόμενο ως aqua και αποτελεί συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό της φόρμουλας από 70 έως και 95%. Τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά λαμβάνουν το 3 με 5%.
    Στην συνέχεια των 5 αυτών παραθέτονται τα συστατικά που τα ανενεργά συστατικά που κρίνονται απαραίτητα για την υφή την καλλυντικής κρέμας και συντήρησή της.
    Κάποια ανενεργά συστατικά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργιών και ερεθισμών όπως είναι τα συντηρητικά και οι χρωστικές.
  • Τέλος παρατίθενται τα συστατικά όπως βιταμίνες, έλαια, φυτικά εκχυλίσματα σε ποσοστό 1% ή και λιγότερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλές φορές μια φυτική κρέμα διαφημίζετε για το φυσικό συστατικό της και τις δράσεις του το οποίο όμως μπορεί να βρίσκεται σε μία απειροελάχιστη συγκέντρωση. Τι μπορεί όμως να προσφέρει στην επιδερμίδα όταν βρίσκεται σε αυτή την συγκέντρωση;

*Bάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας τα συστατικά των καλλυντικών προϊόντων θα πρέπει να αναφέρονται με την επιστημονική τους ονομασία. Αν πρόκειται για φυτά με την λατινική τους ονομασία.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες για τα καλλυντικά

Ημερομηνία λήξης καλλυντικών

Η ημερομηνία λήξης είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται, από τη νομοθεσία, μόνο όταν τα προϊόντα έχουν χρόνο ζωής λιγότερο από 30 μήνες!

Τι σημίνει lot στα προϊόντα;

Ο αριθμός LOT  δεν αναφέρεται στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος αλλά στην ταυτότητά του και αφορά μία συγκεκριμένη ποσότητα ή μέρος του υλικού από συγκεκριμένο κατασκευαστή.  Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές και σε άλλους φορείς να ελέγχουν την ποιότητα και να υπολογίζεται η ημερομηνία λήξης της παρτίδας. Δίνει επίσης στους καταναλωτές ένα αναγνωριστικό “στοιχείο” που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν έρθουν σε επαφή με τον κατασκευαστή για διευθετήσεις σχετικές με το προϊόν.

 

 

Πηγές Άρθρου:

Skingurus.gr

wikipedia.gr

Eπιμέλεια Άρθρου: Αγγελάκου Δώρα

Επαγγελματίας Αισθητικός & Μakeup Artist 

Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα