×

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το κρύωμα με τη θαυματουργή πρόπολη!

 23/02/2023 4m, 2s

Με την έκρηξη σε ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, όπως αλλεργικές ασθένειες, σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άλλες ανοσολογικές αποκρίσεις όπως ανοσοανεπάρκεια, διάφορες λοιμώξεις, ασθένειες, εμβόλια και κακοήθειες, έχει καταστεί πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλά ισορροπημένο και σωστά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας.

Έρευνες έχουν προτείνει έντονα την πρόπολη ως έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απαιτούνται περαιτέρω διερευνητικές μελέτες για την υποστήριξη μεγάλων κλινικών δοκιμών προς την περαιτέρω ανάπτυξη της πρόπολης.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις ιδιότητες της πρόπολης ενάντια στο κρύωμα, στο άρθρο που ακολουθεί.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της πρόπολης ενάντια στο κρύωμα;

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση τους περισσότερους ανθρώπους την περίοδο του χειμώνα. Το βασικό πρόβλημα με το κρύωμα είναι πως δεν προκαλείται από έναν μόνο ιό, αλλά είναι αποτέλεσμα χιλιάδων και συνάμα μεταλλαγμένων οργανισμών.

Οι περισσότερες κοινές θεραπείες για το κρυολόγημα επικεντρώνονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων ένα κάθε φορά. Παρόλα αυτά, η μερική αντιμετώπιση της κατάστασης, επιφέρει παρενέργειες. Π.χ. μπορεί να λάβετε ένα αποσυμφορητικό αλλά το βράδυ να νιώθετε έντονη δυσφορία το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Απ’ ότι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις ένα φάρμακο που να βοηθάει άμεσα για όλα τα συμπτώματα ενάντια στο κρυολόγημα. Κι εδώ, η πρόπολη εμφανίζεται ως ο φυσικός «σύμμαχος». Έρευνες έχουν δείξει εξαιρετική μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος λίγες μέρες μετά την έναρξη της αγωγής, ενώ με το πέρας μιας εβδομάδας, οι ασθενείς της έρευνας ήταν πλήρως υγιείς.

Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Biochemistry, έδειξε τα οφέλη της πρόπολης στο ανοσοποιητικό. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως από τα κύρια οφέλη του ανοσοποιητικού που βρήκαν ήταν ότι η πρόπολη αύξησε δραματικά τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης G. Τα IgG είναι αντισώματα και αποτελούν κύρια συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη δέσμευση σε πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών (ιούς, βακτήρια και μύκητες) το IgG προστατεύει το σώμα από μόλυνση.

 

Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πρόπολη τελικά;

Το γεγονός ότι η θεραπεία με πρόπολη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση χωρίς τις παρενέργειες που μπορεί να συμβούν με άλλες θεραπείες, την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή όταν χτυπήσει το κοινό κρυολόγημα.

Είναι μια επιλογή που μπορεί να μας επαναφέρει άμεσα στην καθημερινότητά μας, χωρίς την ταλαιπωρία της λήψης κοκτέιλ μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Με την ενσωμάτωση της πρόπολης στη ρουτίνα σας όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του κρυολογήματος, μπορείτε ενδεχομένως να μειώσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να τα κάνετε να εξαφανιστούν πιο γρήγορα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε τα ενδεικτικά σημάδια ενός κρυολογήματος, δοκιμάστε προϊόντα με πρόπολη. Στην αγορά βρίσκεται μεγάλη πληθώρα από βάμμα πρόπολης, σταγόνες πρόπολης και σπρέι πρόπολης, που εξυπηρετούν κάθε ανάγκη!

 

Οδηγός χρήσης πρόπολης

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε ακριβώς τα οφέλη αλλά και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα η χρήση πρόπολης.

Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πόσο καιρό μπορούν να παίρνουν πρόπολη. Η συνιστώμενη δόση πρόπολης για εσωτερική λήψη είναι 500mg. Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, αυτές μπορεί να είναι:

  • Αλλεργία στο μέλι και στα μελισσοκομικά προϊόντα
  • Πιθανή αύξηση αιμορραγίας, λόγω τις ιδιότητας της πρόπολης να εμποδίζει την πήξη του αίματος.
  • Πιθανή επιδείνωση άσθματος
  • Πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
  • Πιθανές επιπλοκές σε αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα, όπως είναι η προπρανολόλη και κάποια αντικαταθλιπτικά, όπως είναι τα SSRIs

 

Προϊόντα με πρόπολη για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια λίστα με προϊόντα που έχουν στη σύστασή τους την πρόπολη και βοηθούν στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Apivita Propolis Organic Propolis Solution

Βιολογικό διάλυμα πρόπολης που συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Βοηθάει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Συμβάλλει στην καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας όταν χρησιμοποιείται για γαργάρες.

 

Macrovita Βάμμα Πρόπολης Μελισσών
Macrovita Βάμμα Πρόπολης Μελισσών

Διάλυμα σε αιθυλική αλκοόλη που περιέχει 30% καθαρή πρόπολη. Εσωτερικά, μπορείτε να ρίξετε 10-15 σταγόνες από το βάμμα πρόπολης σε λίγο νερό, τσάι, χαμομήλι (ακόμη και σε οινοπνευματώδες ποτό) 2-3 φορές την ημέρα συνήθως αρκούν για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

 

Forte Pharma Propolis Σπρέι Πρόπολης για τον Ερεθισμένο Λαιμό
Forte Pharma Propolis Σπρέι Πρόπολης για τον Ερεθισμένο Λαιμό

Σπρέι κατάλληλο για το κρυολόγημα και τον ερεθισμό του λαιμού λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρόπολη και τα υπόλοιπα συστατικά του μαλακώνουν και κατευνάζουν τον λαιμό. Διατίθεται με φυσικό άρωμα ευκαλύπτου.

 

Apivita Propolis Kids Organic Syrop For Throat With Honey & Thyme
Apivita Propolis Kids Organic Syrop For Throat With Honey & Thyme

Η πρόταση της Apivita για την παιδική ηλικία! Το βιολογικό σιρόπι για το λαιμό της APIVITA για παιδιά με πρόπολη και θυμάρι, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει παραδοσιακά βότανα με τα οφέλη της πρόπολης και τη βιταμίνης C.

 

 

Πηγές

Propolis and the Common Cold (bee-pollen-buzz.com)

Immune’s-boosting agent: Immunomodulation potentials of propolis (ncbi.nlm.nih.gov)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα