×

Αϋπνια: Αντιμετωπίστε τη με φυσικούς τρόπους!

 26/03/2024 3m, 30s

Η αϋπνία είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας. Ο ποιοτικός ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης και υγιούς καθημερινότητας. Επομένως, όταν διαταράσσεται ο ύπνος, τότε προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες και προβλήματα τόσο φυσιολογικά όσο και συναισθηματικά ή ψυχολογικά. Κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, μελαγχολία κ.α. πολλά συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με την παρατεταμένη αϋπνία.

Περίπου το 15-20% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει δυσκολία στον ύπνο, η οποία χαρακτηρίζεται είτε από δυσκολία στην έλευση του ύπνου είτε στη διατήρησή του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα την  υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του καθώς συνήθως συνοδεύεται από έλλειψη ενέργειας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορεί να οδηγήσει  σε κατάθλιψη αλλά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η αυπνία μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή σε κάποια οργανική πάθηση και ενδέχεται να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής. Πριν καταλήξεις, όμως στα φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορείς να δοκιμάσεις κάποια συμπληρώματα διατροφής για την αϋπνία που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες, οι οποίες έχουν δείξει σε κλινικές μελέτες ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την αϋπνία αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

 

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία

  • Μελατονίνη : Η σύνθεση και η έκκριση της μελατονίνης είναι μεγαλύτερη τις ώρες της ημέρας που επικρατεί σκοτάδι και ελαττώνεται με το φως. Σε συνθήκες πλήρους σκότους εκκρίνεται περισσότερη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και προκαλεί υπνηλία. Πώς προκαλεί υπνηλία; Μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και επιδρώντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Μάλιστα από κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η λήψη 2 mg μελατονίνης 1-2 ώρες πριν την κατάκλιση μιμείται το φυσικό μοτίβο έκκρισης της μελατονίνης και συμβάλλει στο να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος έλευσης του ύπνου και να βελτιωθεί η ποιότητα του (Williamson, 2013)
  • Βαλεριάνα : Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό με κύριο δραστικό συστατικό το βαλερενικό οξύ. Έχει φανεί ότι βοηθάει στην έλευση του ύπνου όσο και στην διατήρησή του, επηρεάζοντας έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στην διαχείριση του άγχους και του ύπνου (γ- αμινοβουτυρικό οξύ GABA). Η συνιστώμενη ημερήσια  δόση της κυμαίνεται από 200 mg εώς και 1 g. Μάλιστα από κλινικές μελέτες σε ασθενείς που είχαν προβλήματα με τον ύπνο φάνηκε ότι εμφανίζει συνεργιστική δράση με τον λυκίσκο (περιέχεται στην μπύρα, εξού και η “κατασταλτική” δράση της), το Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) και τη Πασιφλόρα (Passiflora incarnata)

Τα παρακάτω μπορείς να τα βρεις σε μικροποσότητες συνδυαστικά σε σκευάσματα :

  • L-θειανίνη : Πρόκειται για ένα αμινοξύ, το οποίο βοηθάει στη διαχείριση του στρες και την έλευση του ύπνου.

 

Βότανα για αϋπνία

  • Καλιφορνέζικη παπαρούνα : Ενδείκνυται σε περιπτώσεις αυπνίας, άγχους αλλά και σε ημικρανίες.
  • Πασιφλόρα : γνωστή ως το αγχολυτικό της φύσης. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ποιο είναι το δραστικό συστατικό της, αλλά εικάζεται ότι η δράση της οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Βοηθάει σε περιπτώσεις ανησυχίας, αϋπνίας, διαταραχές ύπνου και σε περιπτώσεις κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Μελισσόχορτο : Το μελισσόχορτο βοηθάει στη μείωση του άγχους, στην έλευση του ύπνου, καθώς και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Βαλσαμόχορτο (St. John’s wort ή Υπερικό) : Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το αντικαταθλιπτικό φάρμακο της φύσης. Βοηθάει σε περιπτώσεις που η αυπνία οφείλεται σε κατάθλιψη και άγχος. Προσοχή όμως! Αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά φάρμακα απόφυγε το!
  • Χαμομήλι : Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες αλλα και για τη δράση του στις ημικρανίες και, ώς εκ τούτου, η κατανάλωσή του τις βραδινές ώρες μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Όλα τα παραπάνω βότανα  έχουν μελετηθεί και θεωρούνται τα «φυσικά φάρμακα» για την αυπνία.

 

 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον καφέ και το κακάο τις απογευματινές και βραδινές ώρες καθώς περιέχουν καφεΐνη, η οποία έχει διεγερτικές ιδιότητες και θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι, όσο φυσικά και αν μας φαίνονται τα παραπάνω προϊόντα, δεν παύουν να αποτελούν χημικές ενώσεις. Γι’ αυτό δεν τις συνδυάζουμε ποτέ με κατασταλτικά φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά) και καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή τον φαρμακοποιό μας πριν πάρουμε κάποιο τέτοιο σκεύασμα έτσι ώστε εκτός από αποτελέσματα να έχουμε και ασφάλεια! Επίσης, ακριβώς επειδή είναι χημικές ενώσεις παρόλο που τις βρίσκουμε στη φύση, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τη συνιστώμενη δόση και να μην την υπερβαίνουμε.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα