×

Φυσιολογικός Ορός: Τι είναι & ποιες είναι οι χρήσεις του;

 26/03/2024 3m, 11s

Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει φυσιολογικό ορό για ανακούφιση από ρινική συμφόρηση, διατήρηση οφθαλμικής υγιεινής ή άλλους τοπικούς καθαρισμούς. Συνήθως υπάρχει σε κάθε σπίτι για ώρα ανάγκης και μπορεί κανείς να το βρει πολύ εύκολα.

Τι είναι όμως ο φυσιολογικός ορός και πότε πρέπει να τον χρησιμοποιούμε; Ας δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει και ποια είναι η καλύτερη μορφή συσκευασίας του φυσιολογικού ορού (σε μπουκάλι ή αμπούλες), καθώς και τις χρήσεις του σε μωρά και παιδιά.

 

Τι είναι ο φυσιολογικός ορός

Ο φυσιολογικός ορός είναι ένα διάλυμα που περιέχει νερό και χλωριούχο Νάτριο (συνήθως 0,9g), όσο είναι και το αλάτι που υπάρχει στον οργανισμό μας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φυσιολογικού ορού:

  • Ισότονο – όταν η περιεκτικότητα σε χλωριούχο Νάτριο είναι 0,9g
  • Υπέρτονο – όταν η περιεκτικότητα σε χλωριούχο Νάτριο υπερβαίνει τα 0,9g

Το υπέρτονο διάλυμα συνήθως συνιστάται από το γιατρό για τη μύτη, όταν το κρίνει απαραίτητο, ενώ είναι λίγο πιο ενοχλητικό στη χρήση, ειδικά στην αρχή.

 

Φυσιολογικός ορός: μπουκάλι ή αμπούλες;

Το μπουκάλι φυσιολογικού ορού είναι μια οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις αμπούλες και είναι χρήσιμο όταν χρειάζονται πολλές και συχνές δόσεις για μια εβδομάδα περίπου. Μαζί με τη σύριγγα στο μπουκάλι εισέρχεται και αέρας οπότε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα.

Από την άλλη, οι αμπούλες φυσιολογικού ορού είναι μιας χρήσης και η ατομική συσκευασία τους επιτρέπει την αποστείρωση. Παράλληλα, είναι και πρακτικές γιατί μπορούν να μεταφερθούν παντού – πολλοί γονείς (και όχι μόνο) έχουν πάντα μία αμπούλα μαζί τους όπου πάνε!

Όταν λοιπόν μιλάμε για αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, μιλάμε για αμπούλες, όπως οι Physiodose. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυσιολογικό ορό για τη μύτη και τα μάτια, χρησιμοποιούμε άλλη αμπούλα για το ένα και άλλη για το άλλο.

 

Physiodose Φυσιολογικός Ορός σε Αμπούλες

 

Η χρήση του φυσιολογικού ορού

Αντίθετα με χημικά σκευάσματα ρινικής αποσυμφόρησης, ο φυσιολογικός ορός δεν προκαλεί εξάρτηση. Εκτός από τη μύτη, ας δούμε πού αλλού είναι πολύτιμο το διάλυμα φυσιολογικού ορού και γιατί συνιστάται από τους ειδικούς.

 

Φυσιολογικός ορός για τα μάτια

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζητάει ο παιδίατρος να αγοράσουν οι γονείς είναι ο φυσιολογικός ορός για τα μάτια μαζί με αποστειρωμένες γάζες για τοπική εφαρμογή. Στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών χρειάζονται ήρεμες και προσεκτικές κινήσεις κατόπιν οδηγιών της μαίας ή του/της παιδιάτρου.

 

Clinofar Πακέτο Προσφοράς Αποστειρωμένος Φυσιολογικός Ορός
Clinofar Πακέτο Προσφοράς Αποστειρωμένος Φυσιολογικός Ορός

 

💡 Pharm24 Tip: Μην πετάξετε όσο διάλυμα περισσέψει μετά την περιποίηση του μωρού. Βάλτε τις υπόλοιπες σταγόνες στα μάτια σας και νιώστε τα αμέσως πιο καθαρά.

 

Φυσιολογικός ορός για τη μύτη

Η πιο συνηθισμένη του χρήση είναι η περιποίηση της μύτης βοηθώντας στην απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας, ενώ την καθαρίζει επίσης και την ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρινικής αλλεργίας. Ο φυσιολογικός ορός βοηθά ταυτόχρονα στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως η ιγμορίτιδα. Για τα παιδιά, υπάρχει το Physiomer Kids Spray με συνεχή, ήπια ροή για τις ευαίσθητες παιδικές ρινικές κοιλότητες.

 

Physiomer Kids Spray
Physiomer Kids Spray

 

Άλλες χρήσεις του φυσιολογικού ορού

  • Καθαρισμός φακών επαφής: Αν έχετε ξεμείνει από υγρό για τους φακούς επαφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα φυσιολογικού ορού σε αμπούλες. Πρόκειται για μια λύση ανάγκης παρόλα αυτά και μόλις δοθεί η ευκαιρία χρειάζεται να γίνει χρήση του ενδεδειγμένου υγρού φακών επαφής.
  • Καθαρισμός ανοιχτής πληγής: Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του φυσιολογικού ορού το καθιστούν ιδανικό για χρήση σε πληγές ή μικρά κοψίματα, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης και απομακρύνονται τυχόν βρωμιά και βακτήρια. Συνιστάται ακόμα και μετά από το τρύπημα των αυτιών (piercing).
  • Διάλυμα με εισπνοές: Ο παιδίατρός σας μπορεί να συστήσει αραίωση κάποιου φαρμάκου με αμπούλες φυσιολογικού ορού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητες οι οδηγίες του γιατρού.

 

Φυσιολογικός ορός για μωρά

Εκτός από τις αμπούλες φυσιολογικού ορού για μωρά που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν τα αποσυμφορητικά για βρέφη. Οι συσκευές αυτές με εύκαμπτα ανταλλακτικά μιας χρήσης σε συνδυασμό πάντα με αμπούλες φυσιολογικού ορού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για αποσυμφόρηση της βρεφικής μύτης.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα