×

Κολικοί μωρού: Τι ρόλο παίζει η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας;

 07/04/2022 4m, 50s

Tι είναι οι κολικοί στα βρέφη;

Οι κολικοί είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνιση κολικών. Γνωρίζατε οτι ένας από αυτούς είναι η διατροφή της μητέρας; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Πότε αρχίζουν οι κολικοί στα μωρά;

Οι κολικοί στα μωρά εμφανίζονται συνήθως μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες ζωής και αφορά περίπου το 20% αυτών. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να εξακριβώσουμε, αν το μωράκι μας υποφέρει από κολικούς. Τις περισσότερες φορές, μία ένδειξη είναι το έντονο κλάμα σε συνδυασμό με λυγισμένα, προς την κοιλιά, πόδια.

 

Newborn crying on the bed.

 

Πόσο διαρκούν οι κολικοί στα βρέφη;

Οι κολικοί βρεφών, κατά κανόνα, αρχίζουν να εκλείπουν έως το τέλος του 3ου μήνα. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός, μπορεί να μην ισχύει για όλα τα μωρά. Αν παρατηρείτε κλάμα, που να διαρκεί για 3 ώρες, πιθανότατα προέρχεται από ενόχληση των κολικών.

 

Κολικοί βρεφών: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι το μωρό μας ταλαιπωρείται από κολικούς. Συνήθως, όμως, τα μωρά, που κλαίνε για 3 ώρες, συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ, εμφανίζουν ερυθρότητα στο πρόσωπο, γουργούρισμα και κλίση των ποδιών προς την κοιλιά, υποφέρουν από κολικούς.

 

Που οφείλονται οι κολικοί στα μωρά;

 

κολικοι μωρου που οφείλονται

 

Οι κολικοί είναι ένα φαινόμενο, που όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μια από τις επικρατέστερες αιτίες εμφάνισης κολικών είναι το γεγονός ότι το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ένας επίσης βασικός παράγοντας είναι η διατροφή της θηλάζουσας, όταν το μωρό θηλάζει.

  • Κολικοί νεογέννητου και θηλασμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κολικοί είναι πιο έντονοι ή παρουσιάζονται, όταν η μητέρα που θηλάζει καταναλώνει κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω τρόφιμα επηρεάζουν και μεταβάλλουν τη σύσταση του μητρικού γάλατος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κολικών, όταν αυτό καταναλωθεί από τα μωρά τους. Οι κολικοί σε μωρό που θηλάζει λοιπόν μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση των παρακάτω τροφών από τη μητέρα:

  • Γαλακτοκομικά

Πολλές φορές, ακόμη και τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, όταν η μητέρα καταναλώνει γαλακτοκομικά και το μωρό θηλάζει, ενδέχεται να εμφανίσει κολικούς. Αν, λοιπόν, το μωράκι σας έχει κολικούς, σταματήστε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά για διάστημα περίπου 2 εβδομάδων. Έτσι, θα διαπιστώσετε, αν οι κολικοί οφείλονταν σε δυσανεξία στη λακτόζη.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα φιστίκια και το στάρι είναι συχνά αλλεργιογόνες τροφές. Αν υπάρχει κιόλας ιστορικό με αλλεργίες στην οικογένεια, τότε πρέπει σίγουρα να αποφεύγονται από τη μητέρα, που θηλάζει.

  • Λαχανικά, φρούτα ή όσπρια

Κάποια φρούτα, λαχανικά ή όσπρια, όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο, την τομάτα, το κουνουπίδι, τις φακές και τα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια και πόνο στο μωρό μέσω του θηλασμού. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφεύγονται τα όσπρια και τα λαχανικά, που προκαλούν αέρια και τα φρούτα που περιέχουν “σποράκια”.

  • Καφεΐνη

Ο καφές, αλλά και όλα τα ροφήματα, που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι το τσάι και τα αναψυκτικά, καλό είναι να μην καταναλώνονται από τη θηλάζουσα μητέρα. Πολλές φορές, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο μωρό, εξαιτίας της διεγερτικής της δράσης.

  • Καυτερά

Σκεφτείτε, πόσο βαρύ μπορεί να “πέσει” στο πεπτικό ενός ενήλικα ένα καυτερό φαγητό. Αν αυτό ισχύει μια φορά για τους ενήλικες, σκεφτείτε τώρα πόσο μπορεί να επηρεάζει το έντερο ενός βρέφους. Αν, λοιπόν, το μωράκι σας ταλαιπωρείται από κολικούς, πρέπει να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καυτερών τροφίμων.

 

Μερικές ακόμη συμβουλές:

  1. Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού.
  2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά, για την καταλληλότητά τους.
  3. Φροντίστε να ταΐζετε το μωράκι σας σε κάθετη θέση και βοηθήστε το να ρεύεται, ώστε να αποφύγετε την κατάποση αέρα από το μωρό σας.
  4. Αν το μωράκι σας, πίνει γάλα από θήλαστρο, υπάρχουν μπιμπερό με ειδικές θηλές, ειδικά σχεδιασμένες για τον περιορισμό κατάποσης αέρα, που αργότερα ενδέχεται να προκαλέσει κολικούς και ενοχλήσεις στο μωρό.
  5. Τα προβιοτικά για βρέφη σε σταγόνες είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης κολικών. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει σημαντική μείωση των κολικών, καθώς αυτά εξισορροπούν τη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια που συχνά δημιουργούν ενόχληση.

 

Κολικοί μωρού: Αντιμετώπιση

Την ώρα που το μωράκι μας ταλαιπωρείται από κολικούς, υπάρχουν μερικά πράγματα, που μπορεί να το ανακουφίσουν:

  • Αρχικά, καλό είναι να έχουμε το μωρό σε όρθια στάση με τα ποδαράκια του μαζεμένα προς την κοιλιά. Αντίθετα, μπορούμε να κρατήσουμε το μωράκι μας μπρούμυτα, τρίβοντας την πλατούλα του.
  • Εξαιρετικά ανακουφιστικό θα μπορούσε να φανεί ένα ζεστό μπανάκι.
  • Τέλος, μία βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο θα μπορούσε να συμβάλει στο να αποκοιμηθεί το μωράκι μας, ώστε να ανακουφιστεί.

 

Μπιμπερό Philips Avent: Σύμμαχος ενάντια στους κολικούς

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας, αν υποψιάζεστε ότι εισπνέει περισσότερο αέρα κατά το τάισμά του με μπιμπερό; Το μωρό δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που πίνει το γάλα του από ένα μπιμπερό, όμως ο σχεδιασμός του μπιμπερό μπορεί να προσαρμοστεί!

Τα μπιμπερό της Philips Avent περιέχουν εξειδικευμένη θηλή που κάμπτεται όταν το μωρό πίνει γάλα, εμποδίζοντας τη δημιουργία κενού αέρος. Έτσι ο αέρας μεταφέρεται στο κάτω μέρος του μπιμπερό, αποφεύγοντας να καταλήξει στο στομάχι του βρέφους σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης σε 145 υγιή, τελειόμηνα μωρά ηλικίας από 2 έως 6 εβδομάδων, που διεξήχθη από το Childhood Nutrition Research Centre στο Λονδίνο, έδειξε ότι τα μωρά που ταΐζονταν με μπιμπερό κατά των κολικών της Philips Avent αντιμετώπισαν λιγότερους κολικούς σε σχέση με όσα ταΐζονταν με συμβατικό μπιμπερό. Επίσης, τα μωρά που ταΐζονται με Philips Avent μπιμπερό είναι πιο ήρεμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σύγκριση με τα βρέφη που ταΐζονται με κάποιο άλλο συνηθισμένο μπιμπερό.

Έτσι, αν και δεν μπορείτε να απαλλάξετε εντελώς το μωρό σας από τους κολικούς, μιας και είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, μπορείτε με τα προϊόντα της Philips Avent να περιορίσετε την δυσφορία και τα συμπτώματα του μωρού σας.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα