×

Kρέμες ματιών για μαύρους κύκλους: Ξεκλείδωσε τα μυστικά τους

 02/04/2024 5m, 48s

Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα συχνό θέμα που απασχολεί πολλούς και πολλές! Ανεξάρτητα από τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου που ο καθένας μπορεί να ακολουθεί, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι εμφανείς ή να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Πώς δημιουργούνται οι μαύροι κύκλοι και γιατί και τι βοηθά στην αντιμετώπισή τους; Ας δούμε μαζί πιο αναλυτικά κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα στη συνέχεια του άρθρου.

 

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

Όπως επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται όταν το σώμα δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή υγρό, έτσι το αίμα ρέει πιο αργά και το αποτέλεσμα είναι να έχει πιο σκούρο χρώμα το σημείο του δέρματος. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία είναι ορατά μέσω του λεπτού, σχεδόν διάφανου δέρματος κάτω από τα μάτια.

Έτσι, οι μαύροι κύκλοι αποτελούν δυσχρωμίες που παρουσιάζονται στο άνω ή (και) στο κάτω βλέφαρο και έχουν πιο έντονο χρώμα, όπως σκούρο μωβ, μπλε ή καφέ χρώμα. Οι μαύροι κύκλοι καθώς είναι εμφανείς στο πρόσωπο επηρεάζουν το βλέμμα του ατόμου και το κάνουν να δείχνει πιο κουρασμένο ή ακόμα αποδίδουν μια πιο ταλαιπωρημένη πολλές φορές και κουρασμένη όψη.

Κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν οι λεγόμενες “σακούλες κάτω από τα μάτια”, όπου οι μαύροι κύκλοι μαζί με το ερεθισμένο ή πρησμένο σημείο κάτω από τα μάτια δημιουργούν μία πιο έντονη όψη των μαύρων κύκλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, κάτι που κάνει τα ορατά αποτελέσματα των μαύρων κύκλων αρκετά έντονα.

 

Γιατί έχω μαύρους κύκλους;

Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια που κάποιος μπορεί να εμφανίσει μαύρους κύκλους στην περιοχή των ματιών, αυτά που παρατηρούνται ως πιο συνηθισμένα με βάσει τους ειδικούς είναι κυρίως τα εξής:

  1. Η κληρονομικότητα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη των μαύρων κύκλων καθώς η κληρονομική προδιάθεση παραμένει ένα ισχυρό σημείο όπου αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν μαύροι κύκλοι ή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την εμφάνισή τους ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.
  2. Έχει παρατηρηθεί σε μερικές γυναίκες με φωτοευαίσθητα μάτια, τα δάκρυα, που είναι όξινα, μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και να οδηγήσουν σε φωτοδερματίτιδα, αλλάζοντας το χρώμα κάτω από τα μάτια, κάτι σαν “πανάδα” του ματιού.
  3. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και από τη συνεχή τριβή δημιουργείται κοκκίνισμα και μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση σε άτομα με συχνές αλλεργίες.

 

Τι προκαλεί τη δημιουργία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια;

Κάποια αίτια δημιουργίας των μαύρων κύκλων είναι:

  • η κληρονομικότητα
  • η κούραση
  • η έλλειψη ύπνου
  • αφυδάτωση
  • αναιμία
  • στρες
  • κούραση που μπορεί να προέλθει ύστερα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, στο φως της οθόνης των κινητών, διάβασμα με μη επαρκή φωτισμό.

 

Τι βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια;

Το νούμερο ένα σημείο όπου όλοι χρειάζεται να επενδύσουν στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και της κουρασμένης όψης που προκαλούν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι:

  • ο σωστός και επαρκής ύπνος
  • η μείωση της έκθεσης στο φως του ήλιου και στο φως της οθόνης
  • επαρκής ενυδάτωση του σώματος αλλά και της επιδερμίδας στην περιοχή των ματιών

Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι η σωστή διατροφή και φυσικά η καθημερινή περιποίηση της περιοχής των ματιών.

 

Βοηθά η κρέμα ματιών στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων;

Η κρέμα ματιών για μαύρους κύκλους είναι από τα βασικά σημεία όπου κάποιος χρειάζεται να επενδύσει τον χρόνο και τα χρήματά του, καθώς μία αποτελεσματική κρέμα ματιών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα τέλειο καταπραϋντικό στοιχείο κατά των μαύρων κύκλων.

Για αυτό είναι η περιποίηση της περιοχής των ματιών με χρήση ειδικών κρεμών (ή θεραπειών ή μασκών) κατά των μαύρων κύκλων, είναι σημαντικό να ξεκινά από νεαρή ηλικία ώστε να έχει χτιστεί μια προστασία και περιποίηση στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου. Μία ακόμα χρήσιμη συμβουλή για τη χρήση για τις κρέμες ματιών είναι η τοποθέτησή τους στο ψυγείο ώστε κατά την εφαρμογή τους να είναι δροσερές και με αυτό τον τρόπο και πιο αποτελεσματικές.

 

🧐 Κρέμες ματιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις 

 

Τι συστατικά πρέπει να περιέχει μια καλή κρέμα ματιών;

Έτσι ειδικές κρέμες ματιών με συστατικά που καταπραΰνουν τους μαύρους κύκλους όπως είναι η καφεΐνη, το μαύρο τσάι και άλλα μπορούν να ανακουφίσουν την ευαίσθητη και απαιτητική περιοχή κάτω από τα μάτια και φυσικά να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων στην περιοχή των ματιών

Επίσης, αποτελεσματικές είναι οι κρέμες όπου η σύστασή τους περιέχει ρετινόλη, πεπτίδια και υαλουρονικό οξύ.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η χρήση των ειδικών eye patches όπου η χρήση τους ανακουφίζει και αναζωογονεί την περιοχή των ματιών και αποτελεί μία εναλλακτική λύση αντί για τις παραδοσιακές κρύες κομπρέσες που μπορεί να έβαζαν παλαιότερα στην περιοχή των ματιών.

Το ίδιο ανακουφιστικές και βοηθητικές μπορούν να φανούν και οι ειδικές μάσκες ματιών που μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο και που συνιστάται να γίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ώστε στοχευμένα να βοηθούν την περιοχή όπου παρουσιάζονται μαύροι κύκλοι στα μάτια. Τέλος, τα ειδικά εργαλεία μασάζ για την περιοχή των ματιών για την καλύτερη απορρόφηση από την επιδερμίδα των ειδικών προϊόντων περιποίησης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες κρέμες ματιών & προϊόντα ματιών;

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις καλύτερες και αποτελεσματικές κρέμες ματιών του εμπορίου ώστε να τις προσθέσετε και εσείς στο νεσεσέρ σας, καθώς και κάποια προϊόντα που συνδυαστικά με τις κρέμες ματιών μπορούν να φροντίσουν ακόμα πιο δραστικά την περιοχή κάτω από τα μάτια.

  1. Avene Hyaluron Activ B3 Triple Correction Eye Cream: έχει τριπλή διορθωτική φροντίδα ματιών, η οποία περιέχει νιασιναμίδη, υαλουρονικό οξύ και θειική δεξτράνη, αποσυμφορεί την περιοχή του περιγράμματος των ματιών, λειαίνει τις ρυτίδες και ενισχύει φυσικά τη λάμψη των ματιών
  2. Korres Greek Yoghurt Wide Awake Eye Gel: έχει στοχευμένη δράση σε πρήξιμο, σακούλες και μαύρους κύκλους για φωτεινό και ξεκούραστο βλέμμα. Με μεταλλικό roll-on για ελαφρύ μασάζ και τόνωση.
  3. La Roche-Posay Hyalu B5 Anti-Wrinkle Eye Serum: είναι ένας επανορθωτικός ορός ματιών συμπυκνωμένος με δύο τύπους υαλουρονικού οξέος, βιταμίνη Β5 και 10% δερματολογικό σύμπλεγμα ματιών [Καφεΐνη, Βιταμίνη Β3, Βιταμίνη Β5, Hepes], βοηθά στην όψη και την ενυδάτωση της επιδερμίδας των ματιών.
  4. Youth Lab Brightening Vit-C Hydra-Gel Eye Patches: έχουν βιταμίνη C και μία νέα εξειδικευμένη σύνθεση, για την ενίσχυση της φωτεινότητας και τη μείωση των σημαδιών γήρανσης όπως: μαύροι κύκλοι, οιδήματα, δυσχρωμίες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

 

👉 Φυσικά, σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και πολύ πιο βαθύ πλέον υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την περιοχή των ματιών όπου μπορούν να βελτιώσουν με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα σε ποσοστό τους μαύρου κύκλους κάτω από τα μάτια. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα χρειάζεται και η καθοδήγηση από ειδικούς που θα μεταφέρουν με σαφήνεια και ολοκληρωμένα τις καλύτερες για προτάσεις για τον καθένα.

👉 Σίγουρα, η περιποίηση των ματιών και η πρόληψη των μαύρων κύκλων ή η αντιμετώπιση αυτών σε περίπτωση που ήδη υπάρχουν χρειάζεται να είναι καθημερινά στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου και αυτό γιατί τα μάτια είναι μια σούπερ ευαίσθητη και απαιτητική περιοχή του προσώπου με διαφορετικές ανάγκες για κάθε άτομο.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα