×

Παιχνίδι με το νεογέννητο μωρό σας

 11/04/2023 2m, 15s

Τα νεογέννητα μωρά αρχίζουν και παρατηρούν τον κόσμο από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Οι εκφράσεις και οι κινήσεις που βλέπει καθημερινά το μωρό σας αποτελούν τα πρώτα του μαθήματα. Τα διάφορα ερεθίσματα στο περιβάλλον τους, όπως οι ήχοι, οι εικόνες, ακόμα και ο τρόπος που ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Υπάρχουν λοιπόν παιχνίδια για νεογέννητα; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο-κλειδί προς όφελος του μωρού μας;

 

Παιχνίδια με νεογέννητα μωρά στο σπίτι

Υπάρχουν εύκολοι και διασκεδαστικοί τρόποι για να παίξετε με το μωρό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεστε είναι ο εαυτός σας. Για μωρά από 0-6 μηνών, τα παρακάτω παιχνίδια για νεογέννητα θα σας χαρίσουν όμορφες και απολαυστικές στιγμές.

Tummy Time (Παιχνίδι σε μπρούμυτη θέση): Το tummy time δεν είναι απλώς μόδα. Τοποθετώντας το μωρό μπρούμυτα, του δίνετε τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον κόσμο από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Παράλληλα, ενδυναμώνονται οι μύες της κοιλιάς και του αυχένα. Έχει παρατηρηθεί ότι όσα μωρά περνάνε χρόνο μπρούμυτα δεν καθυστερούν στα κινητικά ορόσημα, όπως, πχ στο μπουσούλημα. Μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο κρεβάτι ξεκινώντας από μερικά δευτερόλεπτα τη μέρα μέχρι αρκετά λεπτά στη συνέχεια και, φυσικά, με επίβλεψη.

💡 Pharm24 Tip: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να ξεκινάει το tummy time από το μαιευτήριο ακόμα, βάζοντας το μωρό πάνω στο στήθος σας με κάθε ευκαιρία.

Χαμόγελα: Μπορεί το νεογέννητο μωρό να μη χαμογελάει ακόμα, αλλά τα οφέλη από τα δικά σας χαμόγελα είναι ανυπέρβλητα. Καθώς χαμογελάτε στο μωρό, δοκιμάστε να κάνετε και μερικές γκριμάτσες και δείτε τις αντιδράσεις του. Χαμογελώντας κάθε μέρα στο νεογέννητο μωρό, γρήγορα θα δείτε να σκάει το πρώτο του χαμόγελο και σε εσάς.

Τραγούδια: Είτε πρόκειται για παιδικά τραγούδια, νανουρίσματα ή κάτι άλλο, τα περισσότερα μωρά αγαπούν να ακούνε το άτομο φροντίδας να τους τραγουδάει και πολύ συχνά ανταποκρίνονται σε αυτό. Καθώς τραγουδάτε στο μωρό, κάντε απαλές κινήσεις πάνω στο σωματάκι του, πχ με το “γύρω γύρω όλοι” κάντε κυκλικές κινήσεις πάνω στην κοιλίτσα.

Ανάγνωση βιβλίων: Ποτέ δεν είναι νωρίς για να ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία στο μωρό σας. Ακόμα κι αν πρόκειται για μισή σελίδα την ημέρα. Τα ιδανικά βιβλία είναι εκείνα που είναι πολύ μεγάλα και περιέχουν εικόνες. Τα νεογέννητα μωρά βλέπουν μόνο μέχρι 30 εκατοστά μακριά, οπότε φέρτε το βιβλίο πολύ κοντά του για να μπορεί να το δει.

Διάφορα αντικείμενα: Κουδουνίστρες, υφασμάτινα βιβλία, ή άλλα παιχνίδια για νεογέννητα μωρά, μπορούν επίσης να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Το πιο σημαντικό σε όποια δραστηριότητα κι αν επιλέξετε είναι να παρατηρείτε τα σήματα του μωρού σας για να καταλάβετε πότε έχουν κουραστεί και είναι ώρα για κάτι πιο χαλαρωτικό.

 

Συγγραφή Άρθρου: Γιούλη Φιλιππίδου

Founder & Editor In Chief @ Parents Hub

Η Γιούλη Φιλιππίδου είναι φιλόλογος και μουσικοπαιδαγωγός. Συνδυάζοντας τις μουσικές της σπουδές (είναι διπλωματούχος μονωδίας) με τις παιδαγωγικές, έχει σχεδιάσει δραστηριότητες για βρέφη, παιδιά και νήπια. Μεγάλο μέρος του έργου της είναι αφιερωμένο στο να παρέχει εργαλεία σε γονείς να είναι αυτόνομοι και δημιουργικοί στην προσπάθειά τους να προσφέρουν ερεθίσματα σε βρέφη και νήπια. Είναι δημιουργός της γονεϊκής πλατφόρμας parentshub.gr που παρέχει ολοκληρωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών. Το 2022 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των Toys Awards 2022 και Mother & Baby Awards που διοργανώθηκαν από τη Boussias Communications.

Προτεινόμενα Άρθρα