×

Ποια Είναι Η Πραγματική Αξία Ενός Γονιού;

 30/05/2023 3m, 54s

Οι γονείς μου με έμαθαν ότι μπορούσα να γίνω οτιδήποτε στον κόσμο ήθελα

Η συγκεκριμένη φράση που προέρχεται από τη διάσημη ερμηνεύτρια, Τζόαν Τζετ (Joan Jett), συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική αξία ενός γονιού. Η ουσία της γονεϊκότητας είναι μείζονος σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη και διαμόρφωσης του χαρακτήρα ενός παιδιού.

Την 1η Ιουνίου κάθε έτους γιορτάζεται επισήμως από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων και η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί φόρο τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στον ρόλο των γονέων στη ζωή του παιδιού.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων στο παιδί;

Η σημασία και ο ρόλος των γονέων στη ζωή του παιδιού προσφέρει άπειρα οφέλη. Οι γονείς παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξή κάθε ανθρώπου. Ο πατέρας και η μητέρα επηρεάζουν την πνευματική, σωματική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού τους.

Επί της ουσίας, ο γονιός βρίσκεται μαζί μας σε κάθε βήμα της ζωής μας. Οι γονείς αποτελούν ένα «δώρο» για κάθε παιδί και η σοφία του γονιού μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη του τέκνου τους.

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια συνεχής σχέση αλληλεπίδρασης, που αρχίζει ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι γονείς, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται το alter ego των παιδιών τους και το αντίστροφο. Επί της ουσίας, ο γονέας είναι αυτός που μπορεί να διαμορφώσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ας δούμε παρακάτω πως ο γονιός συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού του.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η ανατροφή ενός παιδιού αποτελεί μια συνεχής διαδικασία, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς από τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού. Όταν ένας γονιός ανατρέφει ένα παιδί, καλείται να συμβάλλει στη γνωστική, κοινωνικοπολιτισμική, σωματική, νοητική και πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου. Οι γονικές αξίες και η τεχνογνωσία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγιή ανατροφή ενός παιδιού σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ανάπτυξη & υιοθέτηση πεποιθήσεων

Όσο αναπτύσσεται ένα παιδί μέχρι να ενηλικιωθεί, περνάει μια σειρά από μεταβολές που μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του και τις πεποιθήσεις του. Όπως έχουν δείξει και έρευνες, παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πεποιθήσεων, είναι τα κληρονομικά φυσιολογικά πρότυπα που ονομάζονται ιδιοσυγκρασιακές ιδιότητες, γονικές πρακτικές.

Με λίγα λόγια, τα παιδιά υιοθετούν πρότυπα συμπεριφοράς και πεποιθήσεις με βάση τους γονείς τους.

 

💡Μάθετε εδώ πως η οικογένεια συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού

 

Υποστήριξη & καθοδήγηση

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός καλού γονέα, είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση του παιδιού του. Ένας ικανός γονιός μπορεί και ενθαρρύνει, υποστηρίζει και συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη του τέκνου του.

Η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού επηρεάζεται περισσότερο από την οικογένειά του, καθώς η οικογένεια είναι η κύρια κοινωνική ομάδα του παιδιού. Μην ξεχνάμε πως οι ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά!

Εκπαίδευση & επαγγελματική σταδιοδρομία

Αναμφισβήτητα, ένας σωστός γονέας, στο μέτρο του δυνατού, θα προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί του να αναπτύξει τις γνωστικές του ικανότητες, με σκοπό μετέπειτα να μπει με τα κατάλληλα εφόδια στον παραγωγικό τομέα.

Η εκπαίδευση αποτελεί ορόσημο για κάθε παιδί, που συνδέεται άρρηκτα με την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Κατά συνέπεια, ο γονέας θα πρέπει να καθοδηγεί το παιδί, δείχνοντας την αξία της μάθησης, σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

 

Πως μπορεί να γίνει πετυχημένος ένας γονέας;

Η αγάπη μέσα στην οικογένεια μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο παιδί, αλλά για να μπορεί κάποιος γονέας να είναι πετυχημένος, θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία του γονέα με το τέκνο, προθυμία για ενασχόληση με το παιδί και υποχωρήσεις.

3 στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του ρόλου ενός γονιού, είναι:

  1. Επικοινωνία: για κάθε ανθρώπινη σχέση, όπως και αυτή γονέα – παιδιού, το στοιχείο της επικοινωνίας είναι το παν. Μιλήστε στο παιδί σας για άλλα θέματα εκτός από το σχολείο ή τις σπουδές. Αυτό βοηθά στη συμβολή στην ανοικοδόμηση μιας ανθρώπινης σχέσης.
  2. Ενασχόληση σε δραστηριότητες: βασικό στοιχείο σε μια καλή σχέση γονέα – παιδιού είναι η ενασχόληση και το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του παιδιού. Σε αυτήν την περίπτωση, κάντε κάτι με το παιδί σας που το ενδιαφέρει. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού.
  3. Ζητήστε συγγνώμη: η διαφάνεια και η ειλικρίνεια μπορούν να κάνουν θαύματα για ακόμα μια φορά στις ανθρώπινες σχέσεις. Η έλλειψη εγωισμού και μια «συγγνώμη» είναι η αρχή για κάθε καλό! Αυτό θα δώσει στο παιδί το κατάλληλο παράδειγμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μελλοντικές προσπάθειες.

 

 

❤️ Η σχέση γονέα-παιδιού είναι μοναδική, γιατί θέτει τα θεμέλια για την προσωπικότητα του παιδιού, τις επιλογές ζωής και τη συνολική συμπεριφορά του. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δύναμη της κοινωνικής, σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής τους υγείας. Μην ξεχνάτε να αγαπάτε το παιδί σας & τον εαυτό σας με την ίδια θέρμη #loveyourself

 

Πηγές

Importance of Parents in Life (cuemath.com)

Importance of Parents in Our Life (klientsolutech.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα