×

Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιλίγγου;

Συντάχθηκε:  17/01/2023, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 42s

Ο ίλιγγος εμφανίζεται ξαφνικά προκαλώντας μια αίσθηση αστάθειας και εξουθένωσης. Δεν είναι απλώς ζάλη, καθώς όλα ξαφνικά αρχίζουν να «γυρίζουν», ενώ η ισορροπία χάνεται. Και μόνο στη σκέψη, κάθε άνθρωπος νιώθει περίεργα όταν έχει βιώσει μια κατάσταση ιλίγγου.

Στο άρθρο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τις αιτίες που ευθύνονται για τον ίλιγγο, αλλά και τρόπους θεραπείας από το σπίτι, συμπληρωματικά με βότανα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ο ίλιγγος είναι ένα αίσθημα ζάλης που εμφανίζεται χωρίς καμία συνοδευτική κίνηση. Προκαλείται από τις αισθήσεις μας, που δίνουν εντολή στον εγκέφαλό μας ότι το σώμα δεν ισορροπεί, παρόλο που δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση.

Μην ξεχνάμε πως ο ίλιγγος είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όχι μια διάγνωση από μόνη της. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών πραγμάτων.

Ορισμένοι τύποι ιλίγγου θα συμβούν μόνο μία φορά και ορισμένοι τύποι θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται μέχρι να βρεθεί η υποκείμενη πάθηση. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ιλίγγου ονομάζεται καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV).

Το BPPV προκαλείται από εναποθέσεις που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του αυτιού, το οποίο καθοδηγεί την αίσθηση ισορροπίας σας. Η αιθουσαία νευρίτιδα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματισμοί στο κεφάλι ή στον αυχένα και η νόσος του Meniere είναι όλες οι άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο.

 

Τι συμπτώματα έχει ο ίλιγγος;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο ίλιγγος έχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: έλλειψη ισορροπίας σε μια γενικότερη κατάσταση αστάθειας. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα του ιλίγγου δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που ενδέχεται να είναι τα παρακάτω:

  • Αίσθηση περιστροφής και ταλάντευσης
  • Ναυτία και έμετος
  • Πονοκέφαλο
  • Κούραση και υπερβολική εφίδρωση
  • Αίσθημα έλξης προς μια κατεύθυνση
  • Συχνό κουδούνισμα στα αυτιά

 

Θεραπεία του ιλίγγου στο σπίτι

Για να μειώσετε τα συμπτώματα του ιλίγγου, μπορείτε να κάνετε κάποια από τις παρακάτω ενέργειες, από το σπίτι. Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν έχουν το κομμάτι της άσκησης, που αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι αντιμετώπισης για τον ίλιγγο και θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

Στους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης, έχουμε:

  1. Λήψη υγρών: Η αφυδάτωση ενδέχεται να προκαλέσει ίλιγγο. Θα πρέπει να πίνετε 6-10 ποτήρια νερό καθημερινά, για να εξασφαλίσετε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης. Μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες, όμως, εάν ιδρώνετε πολύ. Τα ποτά ηλεκτρολυτών μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι τα μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών σας είναι ισορροπημένα.
  2. Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ιλίγγου. Η αϋπνία και το άγχος ενδέχεται να αποτελούν την αιτία ενός επεισοδίου ιλίγγου. Εάν αντιμετωπίζετε ένα επεισόδιο ιλίγγου, ο ύπνος μπορεί να είναι ευεργετικός. Η διασφάλιση ότι κοιμάστε επαρκώς σε τακτική βάση είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη επεισοδίων ιλίγγου.
  3. Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να σχετίζεται με το BPPV, τον πιο κοινό τύπο ιλίγγου. Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, επομένως εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά ή ελλιπή, μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής σε βιταμίνη D. Μικρότερες ποσότητες βιταμίνης D βρίσκονται επίσης σε τρόφιμα όπως το εμπλουτισμένο γάλα, ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, ο τόνος σε κονσέρβα και οι κρόκοι αυγών. Όπως γνωρίζουμε, όμως, ο ήλιος αποτελεί την καλύτερη πηγή για βιταμίνη D.
  4. Αποφύγετε το αλκοόλ: Πέρα από τη ζάλη που αισθάνεται ένας άνθρωπος όταν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση του υγρού στο εσωτερικό του αυτιού, σύμφωνα με έρευνες. Το αλκοόλ αφυδατώνει και αυτό αποτελεί μια αιτία ιλίγγου, όπως γνωρίζουμε. Η μείωση ή ακόμα και πλήρης διακοπή του αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα του ιλίγγου.

 

Βότανα για την αντιμετώπιση του ιλίγγου

Τα βότανα, σε μια από τις άπειρες θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν, μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ιλίγγου. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν 3 βότανα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιλίγγου.

Τζίντζερ

Οι Κινέζοι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν το τζίντζερ για αιώνες για την καταπολέμηση της ζάλης. Σήμερα, χρησιμοποιείται αυτό το βότανο για παρόμοιο σκοπό!

Το τζίντζερ καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση και την οξύτητα και βελτιώνει γενικά την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μειώνει τα επεισόδια ιλίγγου. Επιπλέον, περιέχει ουσίες που ελέγχουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τη ναυτία και τον ίλιγγο.

Solgar Sfp Ginger Root
Solgar Sfp Ginger Root

Το Ginger Root Extract (Zingiber officinale) της Solgar διεγείρει την πέψη και είναι χρήσιμο σε διάφορα πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, ναυτία, αίσθημα τάσεως του επιγαστρίου

 

Gingko Biloba

Το εκχύλισμα Gingko biloba αποτελεί φυτικό συμπλήρωμα. Λειτουργεί διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας έτσι τη ζάλη και τα προβλήματα ισορροπίας. Έρευνα σε 160 ασθενείς με ίλιγγο διαπίστωσε ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα αντιισταμινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης, αλλά το gingko biloba ήταν πιο ανεκτό και είχε λιγότερες παρενέργειες. Τα στοιχεία, γενικότερα, έχουν «δείξει» πως η δράση του συγκεκριμένου βοτάνου βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με φάρμακα για τον ίλιγγο.

Now Foods Ginkgo Biloba Double Strength
Now Foods Ginkgo Biloba Double Strength

Η δράση του Ginkgo Biloba είναι ευρέως γνωστή ως προς την αύξηση της εγκεφαλικής αιματικής ροής, την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς και την κινητοποίηση της μικροκυκλοφορίας του τριχωτού της κεφαλής.

 

Εκχύλισμα μέντας & δυόσμου

Αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός συνδυασμός βοτάνων, διεγείρει την οξυγόνωση του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Η φρεσκάδα και οι χημικές ουσίες που περιέχει εξασφαλίζουν ανακούφιση κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ιλίγγου, ενώ παράλληλα βοηθούν και στην αποφυγή του ιλίγγου.

 

Πότε θα πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό;

Ο ίλιγγος μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρεί μόνος του χωρίς θεραπεία.

Εάν παρατηρείται ότι έχετε επεισόδια ιλίγγου ή είναι ένα νέο σύμπτωμα που δεν φαίνεται να σχετίζεται με μια κοινή αιτία, όπως η στέρηση ύπνου, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υποκείμενη αιτία δεν είναι σοβαρή, αλλά ο ίλιγγος που δεν υποχωρεί μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι νευρολογικού ή νευροεκφυλιστικού προβλήματος.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα