×

Ποιες τροφές συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιγήρανση;

 28/02/2024 4m, 58s

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει, όχι μόνο ως προς την όψη, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του.

Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πέψη των τροφών, μειώνεται το αίσθημα της δίψας και δε γίνεται ικανοποιητική λήψη νερού, ενώ μειώνεται και η γεύση και είναι πιθανό να υπάρχει αδιαφορία για το φαγητό.

Τα κλειδιά της υγιεινής διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι καλές πρωτεΐνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα καλά λιπαρά και η μείωση του αλατιού.

Επιπλέον, γεμίζοντας την καθημερινότητά μας με τροφές γεμάτες από αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, νερό και βασικά θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του: του δέρματός μας. Εξάλλου, το δέρμα είναι συχνά το πρώτο μέρος του σώματός μας που παρουσιάζει εσωτερικά προβλήματα και υπάρχουν μόνο τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι λοσιόν, οι κρέμες, οι μάσκες και οι οροί πριν χρειαστεί να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που μας τροφοδοτεί.

 

Top 10 με τροφές για φυσική αντιγήρανση

Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ο ασφαλέστερος και πιο υγιεινός τρόπος για την καταπολέμηση της θαμπής επιδερμίδας και των λεπτών γραμμών. Σας παρουσιάζουμε 10 από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές για να θρέψετε το σώμα σας και να λάμψει εκ των έσω.

 

Κάρδαμο

Τα οφέλη του κάρδαμου για την υγεία είναι μοναδικά! Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπαχαρικό, είναι μια εξαιρετική πηγή των παρακάτω στοιχείων:

Επί της ουσίας, το κάρδαμο δρα ως εσωτερικό αντισηπτικό του δέρματος και αυξάνει την κυκλοφορία και την παροχή μετάλλων σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα την ενισχυμένη οξυγόνωση του δέρματος. «Εφοδιασμένο» με βιταμίνες Α και C, τα αντιοξειδωτικά του κάρδαμου μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στη διατήρηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων μακριά.

 

Κόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία κυριαρχούν όσον αφορά την αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή.

Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές που είναι υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

 

Παπάγια

Αυτό το νόστιμο superfood αποτελεί μια πλούσια πηγή από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Τέτοια στοιχεία είναι:

  • βιταμίνες Α, C, Κ και Ε
  • ασβέστιο
  • κάλλιο
  • μαγνήσιο
  • φώσφορος
  • βιταμίνες Β

Το ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών στην παπάγια βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο παρέχει πρόσθετα αντιγηραντικά οφέλη λειτουργώντας ως ένας από τους καλύτερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες της φύσης. Βρίσκεται επίσης σε πολλά προϊόντα απολέπισης.

 

Blueberry – Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε ένα αντιοξειδωτικό που αψηφά την ηλικία που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που δίνει στα βατόμουρα το βαθύ, όμορφο μπλε χρώμα τους.

Τα blueberry μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου, του στρες και της ρύπανσης, μετριάζοντας τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέποντας την απώλεια κολλαγόνου.

 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό δυναμικό γεμάτο με:

  • βιταμίνες C και K
  • ποικιλία αντιοξειδωτικών
  • φυλλικό οξύ
  • λουτεΐνη
  • ασβέστιο

 

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε:

  • βιταμίνες Α, C, Ε και Κ
  • μαγνήσιο
  • φυτικής προέλευσης αιμικός σίδηρος
  • λουτεΐνη

Κι εδώ, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που έχει το σπανάκι, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για να διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και λείο. Επιπλέον, η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει δυνατά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα καρύδια, για παράδειγμα, περιέχουν ακόμη και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αξιόπιστης πηγής που μπορεί να βοηθήσουν:

  • ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος
  • προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
  • Δώστε στο δέρμα μια όμορφη λάμψη διατηρώντας το φυσικό του φράγμα λιπαρότητας

 

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές που προάγουν το λείο, ελαστικό δέρμα. Περιέχουν επίσης μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως:

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α στο αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς μας υπέροχο, λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στον θωρακισμό από τις τοξίνες και βλάβες που έχουν οι ακτίνες του ήλιου και επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνους του δέρματος.

 

Γλυκοπατάτες

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται B-καροτίνη, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η Βιταμίνη A μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, να προάγει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και τελικά να συμβάλει σε απαλό, νεανικό δέρμα.

H γλυκοπατάτα αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E. Kαι οι δύο μπορεί να προστατεύουν το δέρμα μας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρούν την επιδερμίδα μας λαμπερή.

 

Ρόδι

Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικό φαρμακευτικό φρούτο. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μια ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να προστατεύσουν το σώμα μας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σύστημά μας.

Αυτά τα υγιή φρούτα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται punicalagins, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα, επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης.

 

 

Πηγές

healthline.com

onmed.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα