×

Πώς να μειώσετε τη λιπαρότητα & τις γυαλάδες στο πρόσωπό σας;

 27/03/2024 8m, 12s

«Έχω λιπαρό πρόσωπο: τι να κάνω;» είναι μία πολύ συχνή απορία κοριτσιών & αγοριών με λιπαρό δέρμα. Η έντονη λιπαρότητα προσώπου ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο ψάχνει συνεχώς τον τρόπο να απαλλαχθεί από τη λιπαρότητα και την ενοχλητική γυαλάδα. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις, όπου η ξαφνική λιπαρότητα προσώπου κάνει την εμφάνισή της και προκαλεί γυαλάδα στο πρόσωπο, την οποία θέλουμε να ξεφορτωθούμε άμεσα. Εδώ θα βρεις τον τρόπο και τα κατάλληλα προϊόντα για ένα ματ αποτέλεσμα, χωρίς λιπαρότητα & γυαλάδα.

Ας δούμε, όμως, τι είναι η λιπαρότητα & που οφείλεται, καθώς η αντιμετώπισή της απαιτεί μία ολιστική αντιμετώπιση.

Το δέρμα μας εκκρίνει σμήγμα μέσω των σμηγματογόνων αδένων. Το σμήγμα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας μας, καθώς δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ ενάντια στους εξωτερικούς παράγοντες, που μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα. Παράλληλα, θωρακίζει και την υγρασία της επιδερμίδας, ώστε αυτή να διατηρείται ενυδατωμένη και να μην χάσει τα απαραίτητα λιπίδιά της.

Πολλές φορές, η διαδικασία παραγωγής σμήγματος μπορεί να διαταραχθεί με αποτέλεσμα την έκκριση περίσσειας σμήγματος. Αυτή η έξτρα ποσότητα σμήγματος φράσσει τους πόρους και δημιουργεί λιπαρότητα, η οποία με τη σειρά της εμφανίζεται σαν γυαλάδα. Η λιπαρότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές, η κληρονομικότητα και η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης.

Η λιπαρότητα μπορεί να είναι αντιαισθητική και να δημιουργεί μία ενοχλητική αίσθηση, που δυσκολεύει αγόρια και κορίτσια. Μάλιστα η γυαλάδα στο μακιγιάζ ταλαιπωρεί τα κορίτσια και αποσταθεροποιεί το make up. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείς καθώς η ρύθμιση λιπαρότητας προσώπου μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τα κατάλληλα προϊόντα και τη σωστή ρουτίνα περιποίησης.

 

Πως να αντιμετωπίσετε τη λιπαρότητα πρόσωπο;

 

  • Σωστός καθαρισμός

 

woman cleaning her face with foam

 

Αν έχεις λιπαρό δέρμα, για αρχή απόφυγε τους πειραματισμούς με διαφορετικά προϊόντα. Επίλεξε καθαριστικά ειδικά παρασκευασμένα για λιπαρότητα στο πρόσωπο, που έχουν λεπτόρρευστη υφή και μη χρησιμοποιείς γαλακτώματα και ελαιώδους μορφής καθαριστικά. Καθαριστικά με περιεκτικότητα σε σαλικυλικό οξύ μπορούν να διασπάσουν τη λιπαρότητα και τους ρύπους της επιδερμίδας και να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τη γυαλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβάλεις με τον καθαρισμό. Μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για τη ρύθμιση της λιπαρότητας, όμως ο συχνός καθαρισμός μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο καθαρίζεις το πρόσωπό σου, τόσο το δέρμα θα προσπαθεί να επαναφέρει τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα, την οποία έχει «συνηθίσει».

Καθάρισε το δέρμα σου κάθε πρωί και βράδυ. Μην πλένεις το πρόσωπό σου με ζεστό ή κρύο νερό. Προτίμησε το χλιαρό νερό, που θα καθαρίσει το δέρμα και θα περιορίσει τους πόρους.

 

  • Απολέπιση & μάσκα

 

woman exfoliating her face with face scrub

 

Είναι πολύ σημαντική η απολέπιση του προσώπου 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Με την απολέπιση θα απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και θα απομακρύνεις την περίσσεια σμήγματος. Παράλληλα, μπορείς να αφαιρέσεις τους πόρους με ειδικές μάσκες για βαθύ καθαρισμό, που προσφέρουν και ματ αποτέλεσμα. Έτσι, η επιδερμίδα αναπνέει, ενώ υπάρχουν μάσκες που ρυθμίζουν την παραγωγή λιπαρότητας.

 

  • Ενυδάτωση

 

woman hydrating her face with cream

 

Ποτέ μην αμελείς την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου. Το ότι το δέρμα σου γυαλίζει δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται ενυδάτωση. Μάλιστα το λιπαρό, αφυδατωμένο δέρμα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, καθώς πολλοί πέφτουν στην παραπάνω παγίδα. Με τη σωστή ενυδατική κρέμα για λιπαρά δέρματα μπορείς να διατηρήσεις την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου και παράλληλα να ρυθμίσεις τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα.

 

  • Αντιηλιακό

 

woman applying sunscreen in her face

 

Ποτέ δεν πρέπει να αμελείς το αντιηλιακό σου, γιατί εκτός από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλικιακής ακτινοβολίας, αυτή μπορεί να αυξήσει και τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα στα μάγουλα. Σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, μπορεί να εμφανιστούν και σπυράκια. Επίλεξε το σωστό ματ αντηλιακό για λιπαρές επιδερμίδες για να αποφύγεις τη λιπαρή αίσθηση.

 

  • Μη χρησιμοποιείς ακατάλληλα προϊόντα

 

oil free icon

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου λάθος προϊόντα απορρυθμίζουν την ισορροπία της επιδερμίδας και προάγουν την αύξηση της λιπαρότητας. Επίλεξε προϊόντα μη λιπαρά με ένδειξη oil-free, μη φαγεσωρογόνα και χωρίς αλκοόλ. Από την μία τα λιπαρά προϊόντα, αποφράσσουν τους πόρους και επιτείνει τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα. Από την άλλη, το αλκοόλ στεγνώνει υπερβολικά την επιδερμίδα, προκαλώντας την να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα.

 

  • Χρησιμοποίησε νερά micellar

 

woman applying micellar water on cotton pad

 

Τα μικκυλιακά νερά ή micellar water είναι ιδανικά για ένα φρεσκάρισμα μέσα στην ημέρα, ειδικά το καλοκαίρι. Μπορείς να έχεις μαζί σου micellar σε travel size και δίσκους ντεμακιγιάζ, ώστε να αφαιρείς την περιττή λιπαρότητα και τη γυαλάδα.

 

  • Σωστή διατροφή

 

healthy food conceprt with vegetables

 

Η σωστή διατροφή είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντες για την υγείας μας. Ήξερες, όμως, ότι αν τρως σωστά μπορείς να αποφύγεις την περίσσεια λιπαρότητας; Περιόρισε, λοιπόν, τα λευκά άλευρα, τα λιπαρά και τα πικάντικα. Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι το δερματολόγο σου, αλλά και να κάνεις τις προγραμματισμένες σου εξετάσεις, για να εντοπίσεις κάποιο πιθανό πρόβλημα.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για λιπαρό δέρμα

 

Προϊόντα καθαρισμού κατά της λιπαρότητας

 

La Roche-Posay Effaclar Gel Purifiant Micro Peeling Gel
La Roche-Posay Effaclar Gel Purifiant Micro Peeling Gel

To νέο καθαριστικό της La Roche Posay είναι ιδανικό για τις επίμονες ατέλειας, τη λιπαρότητα και την τάση ακμής. Χάρη σε επιλεγμένα απολεπιστικά συσταστικά που λειαίνουν την υφή του δέρματος, το EFFACLAR Micro-peeling Purifying Gel προσφέρει εντατική εξυγίανση στο λιπαρό δέρμα και απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος. Βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων και της περίσσειας σμήγματος και αποφράσσει τους πόρους. Μειώνει το μέγεθος των μαύρων στιγμάτων και ελέγχει τη γυαλάδα. Αφήνει το δέρμα καθαρό, απαλό και αναζωογονημένο. Περιέχει σαλικυλικό οξύ, που αποσυμφορεί τους πόρους, LHA για ήπια μικροαπολέπιση, και ψευδάργυρο για εξυγίανση.

 

 

Avene Cleanance Gel Nettoyant
Avene Cleanance Gel Nettoyant

Το καθαριστικό της Avene καθαρίζει & εξυγιαίνει το δέρμα με σεβασμό στο pH, ενώ δεν περιέχει parabens. Καθαρίζει απαλά το δέρμα σας χάρη στην ήπια καθαριστική του βάση χωρίς σαπούνι αφήνοντάς το καθαρό και δροσερό. Το φυτικό δραστικό συστατικό του (Cucurbita pepo) ρυθμίζει την περίσσεια σμήγματος. Το δέρμα σας δε γυαλίζει. Είναι καταπραϋντικό & αντι-ερεθιστικό. Μετά από 21 ημέρες χρήσης, τα άτομα ανέφεραν ότι το προϊόν προσφέρει απαλότητα στο δέρμα, έχει καλή καθαριστική ικανότητα και μειώνει την περίσσεια σμήγματος.

 

 

A-Derma Phys-AC Gel Moussant Purifiant
A-Derma Phys-AC Gel Moussant Purifiant

Το εξυγιαντικό αφρίζον gel καθαρισμού για πρόσωπο περιέχει συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά φυτικής προέλευσης και εξυγιαίνει την επιδερμίδα. Καθαρίζει απαλά τα λιπαρά δέρματα, χωρίς να τα ξηραίνει χάρη στους αντισταθμιστικούς κι ενυδατικούς παράγοντές του. Αφήνει το δέρμα καθαρό, φρέσκο με ματ αποτέλεσμα.

 

 

Uriage Hyseac Gel Nettoyant
Uriage Hyseac Gel Nettoyant

Το τζελ καθαρισμού για λιπαρές επιδερμίδες της Uriage απομακρύνει τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος, ενώ ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα την επιδερμίδα. Μετατρέπεται σε βελούδινο αφρό καθώς έρχεται σε επαφή με το νερό, αναδύει ανάλαφρο άρωμα και ξεβγάζεται εύκολα. Τα παραπάνω τρία στοιχεία κάνουν τη χρήση του απολαυστική κάθε μέρα. Το δέρμα αποκτά πιο διαυγή, πιο υγιή όψη, γεμάτη φρεσκάδα.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Active Foam Plus
Frezyderm Ac-Norm Active Foam Plus

Ένας ενεργός αφρός καθαρισμού για την ακμή και τη λιπαρότητα περιποιείται κατάλληλα το λιπαρό δέρμα. Σε πρακτική μορφή έτοιμου αφρού, που δεν απαιτεί τρίψιμο, για απαλό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς. Αφαιρεί αποτελεσματικά το υπερβολικό σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ από την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα καταπολεμά την ανάπτυξη του P.Acnes, ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος (με ΑΗΑ) και αναστέλλει την ανάπτυξη φλεγμονών και μικροβίων. Ενυδατώνει και μειώνει τη δερματική δυσανεξία, χάρη στον παράγοντα Deepsan που περιέχει, για άνεση και ευεξία της επιδερμίδας.

 

Συσκευές Αντι-Ακνεϊκής Φωτοθεραπείας

 

Talika Free Skin Anti-Blemishes & Anti-Imperfections Device
Talika Free Skin Anti-Blemishes & Anti-Imperfections Device

Πρόκειται για μια συσκευή φωτοθεραπείας που στοχεύει στα σπυράκια στο δέρμα τοπικά, στη λιπαρότητα και στα μαύρα στίγματα. Είναι μια συσκευή δερματολογικά ελεγμένη, η οποία διαχέει επεμβατικό και δραστικό φως. Συνίσταται να χρησιμοποιείται τακτικά και γενικά οι συσκευές φωτοθεραπείας  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές σε διάφορες παθήσεις του δέρματος.

 

Ενυδάτωση για λιπαρά δέρματα

 

La Roche-Posay Effaclar Mat Cream
La Roche-Posay Effaclar Mat Cream

Ενυδατική κρέμα για λιπαρότητα με σμηγματορυθμιστική δράση για ματ αποτέλεσμα. Η EFFACLAR MAT είναι μια ενυδατική κρέμα για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, που μειώνει το μέγεθος των πόρων και βοηθά στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της γυαλάδας. Απορροφητική υφή με αποδεδειγμένο ματ αποτέλεσμα μακράς διάρκειας. Χαρίζει ματ όψη στο δέρμα.

 

 

Uriage Eau Thermale Hyseac Mat Matifying Emulsion
Uriage Eau Thermale Hyseac Mat Matifying Emulsion

Εξασφαλίζει ματ αποτέλεσμα, ενυδάτωση και στυπτικές ιδιότητες. Το HYSÉAC Mat διαθέτει τζελ-κρεμώδη υφή, με ανάλαφρο άρωμα. Η καινοτομία της σύνθεσης έγκειται στην τριπλή δράση της, η οποία εξασφαλίζει ματ αποτέλεσμα, ενυδάτωση και στυπτικές ιδιότητες, για δέρμα πιο σφριγηλό και πιο λείο. Εξασφαλίζει ματ αποτέλεσμα. Εμπλουτισμένη με εκχύλισμα Γλυκόριζας, η κρέμα αυτή ρυθμίζει αποτελεσματικά και για μεγάλη διάρκεια την παραγωγή σμήγματος.

 

 

babe stop akn mattifying moisturiser
Babe Stop Akn Mattifying Moisturiser

Ενυδατική κρέμα προσώπου για λιπαρή επιδερμίδα. Χαρίζει σμηγματορυθμιστική και ενυδατική δράση με ελαφριά υφή. Ρυθμίζει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος χαρίζοντας ματ όψη, χωρίς γυαλάδα.

 

 

Προϊόντα απολέπισης για λιπαρά δέρματα

 

Avene Cleanance Masque Purifiant
Avene Cleanance Masque Purifiant

Απολεπιστική απορροφητική μάσκα από την Avene που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και λειαίνει την επιδερμίδα, 3 κινήσεις σε 1 για τέλειο δέρμα. Χρησιμοποιείται σαν πήλιγκ και βοηθά την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από την επιδερμίδα χάρη στο σύμπλεγμα AHA + BHA και τα απολεπιστικά μικροσωματίδια που περιέχει. Χαρίζει ματ αποτέλεσμα χάρη στην απαλή άργιλο, που απορροφά την περίσσεια σμήγματος. Σε συνδυασμό με το Glycéryl laurate, που ρυθμίζει την υπερπαραγωγή σμήγματος, το δέρμα σας παραμένει ματ όλη μέρα.

 

 

Helenvita ACNormal Purifying Facial Mask
Helenvita ACNormal Purifying Facial Mask

Η Purifying Facial Mask περιέχει σύμπλοκο σαλικυλικού οξέος, αιθέριου ελαίου manuka και εκχυλίσματος ιτιάς. Έχει καταπραϋντική, αντιβακτηριδιακή και κερατολυτική δράση, βοηθώντας στην διάνοιξη των φραγμένων πόρων. Το μείγμα της πράσινης, λευκής αργίλου και πούδρας ρυζιού απορροφά σμήγμα και τοξίνες για βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Το φυσικής προέλευσης ενεργό συστατικό Phycosaccharide ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και επανορθώνει.

 

Αντηλιακά για λιπαρά δέρματα

 

La Roche-Posay Anthelios Anti-Imperfections Gel-Cream Correcteur Spf50+

Αντηλιακή Κρέμα-Gel για λιπαρό δέρμα με πολύ υψηλή προστασία από τον ήλιο για δέρμα επιρρεπές σε ακμή. Πρόκειται για ένα δερματολογικό προϊόν φροντίδας του δέρματος εμπλουτισμένο με σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη. Ο τύπος αυτός παρέχει πολύ μεγάλη προστασία ευρέος φάσματος. Διαρκής έλεγχος της γυαλάδας. Πολύ ανθεκτικό στο νερό.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα