×

Σπάρταθλον: Τα απαραίτητα για αυτόν τον μοναδικό αγώνα

 15/11/2023 3m, 52s

Το Σπάρταθλον είναι ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες υπερ-αποστάσεων παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχουν αθλητές από όλο τον κόσμο, λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Είναι ένας υπερ-μαραθώνιος 246 χιλιομέτρων, που πραγματοποιείται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από την Αθήνα και καταλήγοντας στην Σπάρτη.

Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε αυτή την απόσταση ήταν ο Φειδιππίδης. Κατά τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης ξεκίνησε από την Αθήνα και πήγε στην Σπάρτη, ώστε να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, πριν τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.. Η διαδρομή του αυτή διήρκησε 1 ημέρα.

Πολύ αργότερα, το 1982 ο βρετανός σμήναρχος της RAF, John Foden, ως λάτρης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, διαβάζοντας για τον Φειδιππίδη, θέλησε να επιβεβαιώσει ό,τι είχε γραφτεί από τον Ηρόδοτο και να διανύσει ο ίδιος τα 249 αυτά χιλιόμετρα σε λιγότερο από 40 ώρες. Πράγματι ο John Foden τερματίζει στη Σπάρτη μετά από 36 ώρες και επιβεβαιώνει τα ιστορικά γεγονότα. Ο αγώνας αυτός γίνεται παγκοσμίως γνωστός και ο John Foden ονειρεύεται να καθιερωθεί ο αγώνας αυτός κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με τον Μαραθώνιο.

Από την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1ο Διεθνές Σπάρταθλον με την συμμετοχή 45 δρομέων πραγματοποιείται με επιτυχία και από τότε και κάθε Σεπτέμβριο μεγάλοι αθλητές από την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον συγκεκριμένο αγώνα χωρίς κάποια ανταμοιβή αλλά με μοναδικό στόχο να τερματίσουν τον αγώνα πριν από τις 36 ώρες.

Στο τέλος του αγώνα για έπαθλο λαμβάνουν ένα στεφάνι ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα!

Το Σπάρταθλον είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Οι αθλητές καλούνται να ανέβουν σε υψόμετρο έως και 1200 μέτρα, να τρέξουν σε άσφαλτο, σε χωματόδρομο και ορεινά μονοπάτια, αν και ο αγώνας ξεκινάει σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας, στο κέντρο της Αθήνας. Ανά 3-5 χιλιόμετρα υπάρχουν σταθμοί βοήθειας, στους οποίους οι αθλητές μπορούν να βρουν τροφή, νερό και διάφορα τονωτικά υγρά. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής υπάρχει αστυνομική επίβλεψη, ιατρικά επιτελεία με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα.

Για το 2022 το 40ο Σπάρταθλον θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το πρωί από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως των Αθηνών με τελικό προορισμό την Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα.

Το Σπάρταθλον είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος αγώνας για λίγους, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και σκληρή διαδρομή.

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε διάφορα προϊόντα που θα χρειαστείτε για τον μεγάλο αυτό αγώνα:

 

  • Ηλεκτρολύτες & Ισοτονικά Διαλύματα

Κατά την διάρκεια του αγώνα, μέσω του ιδρώτα το σώμα χάνει πολύ νερό και ηλεκτρολύτες. Η απώλεια ηλεκτρολυτών προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και μειωμένη αθλητική απόδοση. Βρείτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο ηλεκτρολύτες σε μοναδικές προσφορές!

  • Συμπληρώματα διατροφής για αθλητές

Ένας τέτοιος υπερ-μαραθώνιος απαιτεί σωστή διατροφή, σωστή προπόνηση και ξεκούραση. Στο Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για αθλητές, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός ενός αθλητή. Βρείτε εξειδικευμένα συμπληρώματα για άντρες και γυναίκες και προετοιμάστε τον οργανισμό σας κατάλληλα για την συμμετοχή σας στο Σπάρταθλον.

  • Υδατάνθρακες για ενέργεια

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο ήπαρ και στους μύες. Οι αθλητές ενδείκνυται να έχουν μεγάλα αποθέματα υδατανθράκων πριν τον επικείμενο αγώνα, κάτι που θα βελτιώσει το αίσθημα κόπωσης κατά την διάρκεια της άσκησης και θα αποτρέψει την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

  • Καρνιτίνη

Η καρνιτίνη είναι ένα παράγωγο από αμινοξέα που συντίθεται στον οργανισμό. Οι αθλητές χρειάζονται περισσότερη καρνιτίνη απ’ όση μπορεί να παράγει το ίδιο το σώμα. Επιπλέον, η καρνιτίνη μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση γαλακτικού οξέος στο πλάσμα. Οι αθλητές μπορούν να καταναλώσουν την L-καρνιτίνη ως συμπλήρωμα με σκοπό την άμεση αποκατάσταση μετά την έντονη άσκηση.

  • Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών και εντοπίζεται στους μύες. Είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επίπεδα της γλουταμίνης πέφτουν σε αθλητές με έντονες προπονήσεις. Έτσι, οι αθλητές είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, όταν έχουν μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης.

  • Tapes/ Ταινίες Στήριξης

Οι ταινίες στήριξης θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη μικροτραυματισμών στις αρθρώσεις σας κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Βρείτε στο Pharm24.gr ταινίες κινησιολογίας σε διάφορα χρώματα.

  • Βαζελίνη

Χρησιμοποιήστε βαζελίνη σε διάφορα σημεία που υπάρχει τριβή, όπως οι μασχάλες, το στήθος και η περιοχή ανάμεσα στα πόδια, ώστε να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

  • Αντηλιακό

Μιας και ο καιρός στην Ελλάδα είναι ακόμα ζεστός, απαραίτητη είναι η χρήση ενός αντηλιακού. Επιλέξτε ένα αντηλιακό σώματος για να προστατέψετε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος σας και ένα αντηλιακό προσώπου για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.

 

Βρείτε στο αγαπημένο σας ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharm24.gr όλα τα απαραίτητα για το Σπάρταθλον.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα