×

Συμβουλές για ομαλή προσαρμογή στο σχολείο

 16/09/2022 1m, 21s

Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς για τη νέα σχολική χρονιά;

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν και πλησιάζει η ώρα της επιστροφής στα σχολεία. Η επιστροφή αυτή χρειάζεται να γίνει ομαλά και να χαρακτηρίζεται από ευχάριστα συναισθήματα. Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εύκολη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά παρέχοντας στα παιδιά την κατάλληλη προετοιμασία. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές (Ηλιοπούλου & Νίνου 2020).

 

Ποιες συμβουλές βοηθούν στην ομαλή προσαρμογή στο σχολείο;

 

συμβουλες για επιστροφη στο σχολειο

 

  1. Γράψε μία κοινωνική ιστορία: Οι κοινωνικές ιστορίες βοηθούν στην προετοιμασία των παιδιών για κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο στόχος τους είναι η βελτιωμένη κατανόηση μίας κοινωνικής κατάστασης.
  2. Φτιάξε ένα ημερολόγιο: Η δημιουργία ημερολογίου είναι σημαντική για την καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων και των σχολικών υποχρεώσεων των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται οι οργανωτικές δεξιότητες και το αίσθημα υπευθυνότητας.
  3. Χρησιμοποίησε φωτογραφίες και βίντεο: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποτελούν έναν βιωματικό τρόπο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Τα παιδιά θυμούνται το σχολικό περιβάλλον και αναπολούν ευχάριστες στιγμές.
  4. Επισκέψου το σχολείο: Η επίσκεψη στο σχολείο αποτελεί έναν ωραίο τρόπο εξοικείωσης με τον σχολικό χώρο και βοηθά στην πρόληψη αντιδραστικών συμπεριφορών.
  5. Αξιοποίησε πράγματα που θα μειώσουν τις ανησυχίες των παιδιών: Σημαντική είναι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με αγαπημένες δραστηριότητες έτσι ώστε να μειώνονται τυχόν ανησυχίες και προβληματισμοί. (Ηλιοπούλου & Τριανταφυλλάκου, 2022).

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν χρήσιμες συμβουλές προετοιμασίας για επιστροφή στο σχολείο. Επισκεφτείτε το my-book.gr και ανακαλύψτε πολλές ακόμα συμβουλές.

Οι σχολικές ώρες πλησιάζουν…προετοιμαστείτε κατάλληλα!

 

Βιβλιογραφία

  • Ηλιοπούλου, Μ., & Νίνου, Ε. (2020). Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.). Σπάρτη: my-book.gr.
  • Ηλιοπούλου, Μ. & Τριανταφυλλάκου, Δ. (2022). Κοινωνικές ιστορίες. Σπάρτη: my-book.gr.

Η Μάρθα Ηλιοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα : Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας  ( παιδαγωγική κατεύθυνση). Έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Università degli Studi di Torino Dipartimento di Psicologia. Η εργασιακή της προϋπηρεσία αφορά ιδιωτικές και δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ΕΑΕ, καθώς και διαφοροποιημένης μάθησης. Έχει εργαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη ειδική παιδαγωγός σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα καθώς και ως ειδική παιδαγωγός σε Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Αναπτυξιακών Διαταραχών. Έχει δουλέψει ως συνοδός ένταξης σε Γενικά Σχολεία. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στα SpecialOlympics εφαρμόζοντας ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ενήλικες με Ν.Υ και αναπτυξιακές διαταραχές.  Από το 2015 είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το δικό της Κέντρο Ειδικών Θεραπειών το «Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «ΕΞΕΛΙΞΗ» στην Σπάρτη και στους Μολάους Λακωνίας.Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων my-book.gr και μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιστημονικού υλικού του ΙΕΠ.

Προτεινόμενα Άρθρα