×

Τα Καλύτερα Συμπληρώματα Για Ενίσχυση Παραγωγής Του Μητρικού Γάλακτος

 05/09/2023 4m, 26s

Η διαδικασία αλλά και η ευρύτερη εμπειρία του θηλασμού, αποτελεί κάτι μοναδικό για μητέρα και παιδί. Είναι μια διαδικασία που το μωρό τρέφεται -συνήθως- αποκλειστικά από την ίδια του τη μητέρα, με τα οφέλη της τροφής που λαμβάνει να είναι πολλά. Βέβαια, η ικανοποίηση της μητέρας που προσφέρει η ίδια τα θρεπτικά συστατικά στο βρέφος της, είναι κάτι ξεχωριστό.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου το μωρό μπορεί να θέλει μεγάλες ποσότητες γάλακτος για να τραφεί, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα μέρος από τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, μπορεί να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος και να χρειαστεί η θηλάζουσα μητέρα ένα συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στις βιταμίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του μητρικού γάλακτος αλλά και στα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Πως θα αυξήσω το μητρικό γάλα;

Για να αυξήσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω της διατροφής, με βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Με τη λήψη συγκεκριμένων τροφών και σκευασμάτων θα ενισχυθεί το μητρικό γάλα και θα εμπλουτιστεί με τις απαραίτητες βιταμίνες για το βρέφος σας.

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για θηλασμό;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες βιταμίνες για τον μητρικό θηλασμό, σύμφωνα με τις έρευνες.

  1. Βιταμίνη D & θηλασμός

    Τα μωρά των οποίων οι μητέρες έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν κίνδυνο μειωμένης οστικής μάζας και ακόμη και ραχίτιδας. Εάν δε λαμβάνετε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας είναι πιθανό να γεννηθεί με χαμηλά επίπεδα. Η λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδά σας, αλλά και του μωρού.

  2. Βιταμίνη Β12 & θηλασμός

    Εάν ακολουθείτε μια vegan ή vegetarian δίαιτα και σκοπεύετε να θηλάσετε το μωρό σας, θα πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12. Οι δίαιτες πολύ χαμηλές σε βιταμίνη Β12 σε μητέρες που θηλάζουν έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε αρκετές μελέτες.

  3. Ασβέστιο & θηλασμός

    Χάρη στην αυξημένη ανάγκη του μωρού για ασβέστιο, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορεί να επηρεάζουν τα οστά της γυναίκας. Μάλιστα, οι γυναίκες χάνουν έως και 5% της οστικής μάζας τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γι' αυτό είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε καθημερινά συμπλήρωμα ασβεστίου παράλληλα με την υγιεινή διατροφή σας. Μια θηλάζουσα γυναίκα χρειάζεται 1000 mg ασβεστίου ημερησίως.

  4. Βιταμίνη Κ & θηλασμός

    Τα βρέφη γεννιούνται με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, γι' αυτό συνήθως χορηγείται εμβόλιο βιταμίνης Κ λίγο μετά τη γέννηση. Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν επίσης να επιλέξουν να συμπληρώσουν βιταμίνη Κ, η οποία έχει δείξει ότι αυξάνει τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Κ στο μητρικό γάλα.

  5. Ωμέγα 3 & θηλασμός

    Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως γνωρίζουμε, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το μητρικό γάλα περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα DHA και EPA, αλλά οι συγκεντρώσεις αυτών στο μητρικό γάλα αντικατοπτρίζουν πόση ποσότητα λαμβάνει η μητέρα μέσω της διατροφής της. Η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αυτών των σημαντικών λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα σας.

 

Θηλασμός & διατροφή

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, δεν υπάρχει κάποια επίσημη δίαιτα για τον μητρικό θηλασμό. Ο θηλασμός και η διατροφή εναρμονίζονται εν μέσω μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή ακόρεστα λίπη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις τροφές με μεγάλη διατροφική αξία για τη μητέρα και το παιδί:

  • λαχανικά
  • καρπός
  • αυγά
  • φυλλώδη λαχανικά
  • ξηροί καρποί
  • σπόρους
  • φασόλια
  • όσπρια
  • καρπούζι
  • αγγούρι
  • σμέουρα
  • βατόμουρα
  • σέλινο
  • ντομάτα

Εκτός των παραπάνω τροφών, η διαρκής και επαρκής ενυδάτωση είναι το κλειδί στον μητρικό θηλασμό, καθώς το μητρικό γάλα αποτελείται κυρίως από νερό. Κατά συνέπεια, να λαμβάνετε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που χρειάζεστε, καθημερινά.

 

💡 Μάθετε Εδώ 7+1 Συμβουλές για Επιτυχή Θηλασμό!

 

Θηλασμός & συμπλήρωμα διατροφής: ποια είναι τα καλύτερα;

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων ενίσχυσης του γάλακτος που διατίθενται σε μορφή τσαγιού, κάψουλας και σκόνης. Ως προς τις θρεπτικές ουσίες των συμπληρωμάτων διατροφής, οι βιταμίνες που αναλύθηκαν παραπάνω αποτελούν τις βασικές για τα συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, για τον μητρικό θηλασμό, θεωρείται πως η τριγωνέλλα, το γαϊδουράγκαθο και η μαγιά μπύρας βοηθούν αποτελεσματικά στην παραγωγή θρεπτικού μητρικού γάλακτος.

Εδώ είναι η επιλογή μας από τα κορυφαία συμπληρώματα που βοηθούν στην ενίσχυση της ροής του γάλακτος με τις καλύτερες βιταμίνες.

Vitabiotics Pregnacare Breast-Feeding 56tabs & 28caps. Συμπλήρωμα διατροφής για τον θηλασμό με βιταμίνες.
Vitabiotics Pregnacare Breast-Feeding 56tabs & 28caps

Συμπλήρωμα Διατροφής με Συστατικά Απαραίτητα για την Περίοδο του Θηλασμού. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής εμπεριέχει τα παρακάτω στοιχεία για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού: ασβέστιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη D3, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

 

Nounou Frisomum Honey, Vanilla 400gr. Γάλα για θηλάζουσες γυναίκες που παρέχει θρεπτικά στοιχεία για το μητρικό γάλα.
Nounou Frisomum Honey, Vanilla 400gr

Ρόφημα Γάλακτος σε Σκόνη για Εγκυμονούσες & Θηλάζουσες Μητέρες με Γεύση Μέλι & Βανίλια. Με δύο ποτήρια ημερησίως (2x200ml)καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Πλούσιο σε Φολικό οξύ, Ασβέστιο, Σίδηρο & Ασβέστιο

 

💡Σε κάθε περίπτωση ζητάτε τη συμβουλή του προσωπικού σας ιατρού προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής.

 

Πηγές

The top 10 supplements to take while breastfeeding (hollandandbarrett.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα