×

Βαλεριάνα: Ένα βότανο με αγχολυτικές ιδιότητες

 13/07/2023 2m, 40s

Τι είναι η βαλεριάνα;

Η βαλεριάνα είναι πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και την Ασία. Οι αγχολυτικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να τις περιγράφει πρώτος και το Γαληνό αργότερα να τη χρησιμοποιεί για τη θεραπεία της αϋπνίας. Σήμερα χρησιμοποιείται με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής και τσαγιού, βοηθώντας στην ανακούφιση από το άγχος και την υπερένταση.

 

Τι ιδιότητες έχει η βαλεριάνα;

Οι αγχολυτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες της βαλεριάνας αποδίδονται στο βαλερενικό οξύ, συστατικό που συγκεντρώνεται στη ρίζα του φυτού, το οποίο επιδρά στους υποδοχείς της σεροτονίνης και του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος του νευρικού συστήματος.

Η σεροτονίνη με τη σειρά της μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων της βαλεριάνας ελέγχει και τον κιρκάδιο ρυθμό, ενώ το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ είναι νευροδιαβιβαστής που αναχαιτίζει τη μεταφορά μηνυμάτων των νεύρων στον εγκέφαλο ή/ και τη σπονδυλική στήλη, επιφέροντας έτσι χαλάρωση.

Σύγχρονες έρευνες μικρής έκτασης έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της βαλεριάνας ως αγχολυτικό, όμως ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα ακόμα δεν έχουν εξαχθεί, λόγω του περιορισμού της έκτασης των ερευνών αυτών αλλά και των ποιοτικών διαφορών των εκχυλισμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

💡 Pharm24 Tip: Όπως και με κάθε άλλο βότανο, η ποιότητα του εκχυλίσματος ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους καλλιέργειας, ενώ πάντα υφίσταται ο κίνδυνος μόλυνσής του (τοξικά μέταλλα κ.ά.).

 

Το εκχύλισμα της ρίζας της βαλεριάνας παραμένει διαδεδομένο για την ανακούφιση κυρίως των συμπτωμάτων:

  • του στρες
  • του άγχους
  • της κατάθλιψης
  • του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης
  • της ελλειμματικής προσοχής
  • της εμμηνόπαυσης

 

Συμπληρώματα βαλεριάνας σε χάπια

Η συνηθέστερη μορφή πρόσληψης εκχυλίσματος βαλεριάνας, τα χάπια ή οι κάψουλες με βαλεριάνα, προσφέρουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από το έλαιο της ρίζας του φυτού. Συνήθως η περιεκτικότητα της κάθε κάψουλας ισοδυναμεί με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (300-600mg). Είναι σημαντικό ωστόσο ο καταναλωτής να ανατρέχει στις οδηγίες του παρασκευαστή για τον τρόπο λήψης και τη δοσολογία.

 

Αγχολυτικό τσάι βαλεριάνας

Το τσάι βαλεριάνας είναι μια ηπιότερη επιλογή και είναι διαθέσιμο σε φακελάκια ή σε χύμα αποξηραμένη ρίζα, συχνά επίσης συνδυασμένη με άλλα βότανα με παραπλήσια ή συμπληρωματική δράση. Λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς, το τσάι βαλεριάνας μπορεί να καταναλώνεται συχνότερα μέσα στην ημέρα. Η συνήθης δοσολογία είναι 2-3 γραμμάρια προϊόντος για κάθε φλιτζάνι τσαγιού με χρόνο εκχύλισης 10-15 λεπτά.

 

Συχνές ερωτήσεις για τη βαλεριάνα

Όσον αφορά ερωτήσεις για τυχόν αντενδείξεις ή πιθανές αλληλεπιδράσεις της βαλεριάνας με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα που λαμβάνετε, απαιτείται η γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού σας. Η κατανάλωση βαλεριάνας επίσης αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη.

 

Πόσο συχνά μπορώ να παίρνω βαλεριάνα;

Η ασφάλεια της λήψης βαλεριάνας έχει διαπιστωθεί για τους ενήλικες για ποσότητα εκχυλίσματος 300-600mg την ημέρα και διάστημα ως έξι εβδομάδες. Η καθημερινή της λήψη συνεπώς είναι ασφαλής εντός αυτών των ορίων είτε σε μία είτε σε δύο δόσεις.

Σε πόση ώρα δρα η βαλεριάνα;

Ο χρόνος της δράσης του βοτάνου ποικίλει αναλόγως της περίπτωσης και της περιεκτικότητας και έχει αναφερθεί ότι μπορεί να μειώνεται μετά τις πρώτες ημέρες λήψης και να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Συνίσταται συνεπώς ακόμα και αν δεν παρατηρηθούν άμεσα οφέλη κατά τις πρώτες μέρες να μη διακοπεί πρόωρα η λήψη της.

 

Ανακαλύψτε στο Pharm24.gr συμπληρώματα με βαλεριάνα από κορυφαίες εταιρείες!

 

Συγγραφή Άρθρου: Μπουλού Χαρά,

BSc, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Χημικός Τροφίμων

Η κυρία Μπουλού Χαρά, BSc, MSc, διαιτολόγος – διατροφολόγος & χημικός τροφίμων, διατηρεί το διαιτολογικό κέντρο ΜΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ στον Κορυδαλλό. Κατέχει πτυχίο (BSc) στην Επιστήμη Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜSc) στη Διατροφή από το King’s College – University of London. Έχει εργαστεί στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της βιομηχανίας φαρμάκων και τροφίμων SmithKline Beecham και στο τμήμα τεχνικού και ποιοτικού ελέγχου της βιομηχανίας τροφίμων Puritan Maid – Trusthouse Forte στο Λονδίνο.

Προτεινόμενα Άρθρα