×

Βιταμίνη Β6: Γιατί είναι σημαντική για τον οργανισμό μας;

 26/04/2023 3m, 6s

Ο ανθρώπινος οργανισμός, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την πιο ηλικιωμένη φάση της ζωής, έχει ανάγκη από διατροφικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του. Μάλιστα, έλλειψη των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις και διαταραχές. Ένα σημαντικό σύμπλεγμα βιταμινών είναι αυτωναυτών που ανήκουν στην ομάδα Β.

 

Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β;

Οι βιταμίνες Β συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών από τη τροφή, αποδίδοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό. Ακόμα, συμβάλλουν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατά συνέπεια στη πρόληψη αναιμιών, στην υγεία των μαλλιών, νυχιών και δέρματος, ρυθμίζοντας την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας και διατηρώντας τη νεανική, και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και των γνωστικών λειτουργιών. Η πρόσληψή τους επίσης, έχει συσχετιστεί και με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μια αρκετά σημαντική βιταμίνη που ανήκει στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα βιταμινών είναι η βιταμίνη Β6.

 

Βιταμίνη Β6 και οι ιδιότητές της

 

ιδιοτητες βιταμινης b6

 

 • Η βιταμίνη Β6 αποτελεί μια απόλυτα σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό του ανθρώπου καθώς συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τις παιδικές ηλικίες του ατόμου έως την ηλικιωμένη φάση της ζωής του.
 • Επίσης η λήψη βιταμίνης Β6 συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γήρανση του εγκεφάλου.
 • Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι αρμόδια βιταμίνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το ανθρώπινο σώμα, μια πολύ σημαντική λειτουργία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Παράλληλα η βιταμίνη Β6 είναι αρμόδια για την παραγωγή ορμονών που ισορροπούν τη διάθεση του ανθρώπου, παράγοντας ορμόνες όπως η σεροτονίνη η οποία βοηθά στη δημιουργία καλύτερης διάθεσης.
 • Επιπλέον η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση του ύπνου αλλά και στη μείωση του άγχους, που είναι μια ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε.

 

Οφέλη από τον συνδυασμό Β6 & Β12 βιταμίνης.

Η λήψη του συνδυασμού Β6 και Β12 βιταμίνης έχει επιστημονικά αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στον οργανισμό του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Συμβάλλει συνολικά στη μείωση της γήρανσης ιδιαίτερα του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα βοηθούν στην διατήρηση της μνήμης και στη μείωση των πιθανοτήτων της απώλειας της.

Επιπλέον βοηθά στην μείωση των πιθανοτήτων για να υπάρξει κίνδυνος συγκεκριμένων παθήσεων όπως:

 • εγκεφαλικού επεισοδίου
 • ψυχολογικών παθήσεων όπως είναι η μελαγχολία ή η κατάθλιψη και
 • στη νόσο Alzheimer.
 • βοηθά σημαντικά στην επίτευξη καλύτερου ύπνου, ενώ επιπλέον
 • συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών μαζί με τον συνδυασμό πρόσληψης άλλων βιταμινών

 

doctor recommends taking vitamin b6

 

Τροφές με Βιταμίνη B6

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως μπορεί να λάβει τη βιταμίνη Β6 από τις τροφές που επιλέγει να καταναλώνει.

Έτσι μπορεί εύκολα κάποιος να αυξήσει την βιταμίνη Β6 στον οργανισμό του επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές.

 

Βιταμίνη Β6 σε τροφές φυτικής προέλευσης τροφίμων Ρύζι, ξηροί καρποί, αβοκάντο, πατάτες, γλυκοπατάτες, σπανάκι, μπανάνες , φασόλια κ.α.
Βιταμίνη Β6 σε τροφές ζωικής προέλευσης τροφίμων Συκώτι, κόκκινο κρέας πουλερικά και ψάρια

 

Φυσικά μια ισορροπημένη διατροφή η οποία εμπεριέχει τις παραπάνω τροφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη βιταμίνης Β6.

 

Έλλειψη βιταμίνης B6

Σε περιπτώσεις έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, βοηθά η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που είναι εμπλουτισμένα και εμπεριέχουν βιταμίνη Β6, άλλωστε η παρατήρηση έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από ειδικές εξετάσεις που κάποιος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

 

Συνοψίζοντας η βιταμίνη Β6 έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου και για αυτόν τον λόγο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες στην κατηγορία του συμπλέγματος Β που ανήκει και συγκαταλέγεται. Παρόλα τα οφέλη της όμως , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όπως η ανεπάρκεια έτσι και η υπερφόρτωση του οργανισμού σε βιταμίνη Β6 είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη δόση.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα