×

Χορτοφαγία & Βιγκανισμός: Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

 17/11/2023 4m, 52s

Χορτοφαγία, ένα αντικείμενο συζήτησης, μια δοκιμή να μπει στην καθημερινότητα κάποιου ή μια συνειδητή απόφαση κάποιων να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο διατροφής.

Η χορτοφαγία ή vegan διατροφή αποτελεί μια επιλογή που εστιάζει στην κατανάλωση τροφών που προέρχονται από τη γη δηλαδή φρούτα, λαχανικά και όσπρια και τον αποκλεισμό από την καθημερινή κατανάλωση του κρέατος, του ψαριού και κάθε παράγωγου που μπορεί να προέρχεται από αυτά. Η χορτοφαγία βασίζεται στην αποφυγή κάθε κατανάλωσης αυτών των τροφών με κύριο γνώμονα την κατάργηση της αναπαραγωγής ζώων κάθε είδους και των παραγώγων τους, με σκοπό τη σφαγή ή την εκμετάλλευση αυτών, τα οποία εστιάζουν στην πώληση και στην κάλυψη των μεγάλων καταναλωτικών αναγκών των συγκεκριμένων τροφίμων.

Ο υπερπληθυσμός και η μεγάλη κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών ανά τον κόσμο και φυσικά η αγάπη και η αντίληψη πως κάθε ζωή είναι πολύτιμη, έχει προωθήσει περισσότερο από ποτέ την ενημέρωση της χορτοφαγίας και την υιοθέτηση της στην καθημερινή ρουτίνα διατροφής πολλών ατόμων. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως των ζωικών παραγώγων ή των τροφών που προέρχονταν από τα ζώα όπως: κρέας, ψάρια, αυγό και γαλακτομικά προϊόντα πλέον έχουν αντικατασταθεί με υποκατάστατα αυτών με μηδενικά συστατικά από ζωική προέλευση.

Η χορτοφαγία και η εξάπλωσή της, δημιούργησε μια νέα ανάγκη και μια νέα παραγωγή προϊόντων, με στόχο εύκολα και σε όλα τα μέρη να μπορεί κάποιος να βρει όλα αυτά τα προϊόντα που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Ανά τον κόσμο πλέον, αν όχι όλες, οι περισσότερες βιομηχανίες και μεγάλες εταιρίες παραγωγής τροφίμων έχουν στραφεί στην δημιουργία , την ανάπτυξη και την πώληση προϊόντων που βασίζονται στη διατροφή της χορτοφαγίας.

Γαλακτομικά προϊόντα για χορτοφάγους, επιλογές τροφών τύπου κρέατος χωρίς κανένα ζωικό παράγωγο και πολλά άλλα έχουν μπει πλέον τόσο στον κατάλογο των βιομηχανικών μονάδων, όσο και στα ράφια των προϊόντων αλλά και στα menu των εστιατορίων.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χορτοφαγίας

 

Creative layout made of tomato, papaya, coconut, avocado, champignon, cabbage and salad.

 

Όπως σε όλες τις επιλογές που καλείται κάποιος να αποφασίσει για θέματα πιο σημαντικά ή απλά καθημερινά υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γιατί πάντα υπάρχουν δυο όψεις σε ένα ίδιο νόμισμα.

Έτσι και η χορτοφαγία έχει υπέρ και κατά, ανάλογα τα “θέλω” και την αξιολόγηση που ασκεί ο καθένας σε αυτή την επιλογή.

  • Η χορτοφαγία αποτελεί μια επιλογή για πολλούς σωστή για πολλούς κατακριτέα, ανάλογα με το πως την αξιολογεί ο κάθε άνθρωπος. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κατά καιρούς συζητήσεις και σχόλια άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά όποιον θέλει ή έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια διατροφή με βάση τη χορτοφαγία.
  • Πλέον το θετικό είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται γύρω από το θέμα της χορτοφαγίας, ειδικοί δημιουργούν σεμινάρια και επικοινωνούν τα οφέλη, τη διαδικασία και γενικά πληροφορούν για απορίες και ενδεχόμενη καθοδήγηση που κάποιος μπορεί να θελήσει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
  • Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές που μέσω της έρευνας και της εικόνας περνάνε μηνύματα και μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα θετικά και το «γιατί» κάποιος να επιλέξει να είναι χορτοφάγος.
  • Τα περισσότερα αν όχι όλα τα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια, είτε έχουν ειδικό μενού για χορτοφάγους, είτε έχουν επιλογές για χορτοφάγους είτε υπάρχουν μέρη που μπορεί να φάει κάποιος μόνο επιλογές φαγητού vegan.
  • Τα μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα έχουν πλέον επιλογές για χορτοφάγους, ή υπάρχουν μαγαζιά με τρόφιμα που πουλάνε επιλογές τροφών μόνο για χορτοφάγους πράγμα που κάνει την αγορά τους πιο γρήγορη και εύκολη, ενώ μπορεί κάποιος να βρει επιλογές είτε διαδικτυακά, είτε όχι.
  • Στο διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή υπάρχει πλέον, πληθώρα από χορτοφαγικές συνταγές και συνδυασμοί τροφών με στόχο την ανάπτυξη μιας μεγάλης γκάμας επίλογων που αποτελούν ολοκληρωμένα γεύματα, γεμάτα με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ουσίες. Φυσικά μέσω αυτών μπορεί κάποιος να κατανοήσει πως δε λιγοστεύουν οι επιλογές αλλά μπορούν να είναι και ακόμα περισσότερες με την επιλογή της χορτοφαγίας.
  • Πολλοί αναρωτιούνται αν η χορτοφαγία μπορεί να επηρεάσει την υγειά κάποιου. Σίγουρα όλοι δεν έχουν τον ίδιο οργανισμό, ανάγκες και πιθανόν προβλήματα, άρα είναι σημαντικό όταν επιλέγει κάποιος να υιοθετήσει τη χορτοφαγία ως κύρια και εξ’ ολοκλήρου διατροφή, να ενημερωθεί ορθά από ειδικούς, να κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις και να τις επαναλαμβάνει κυρίως στην αρχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την παρακολούθηση του οργανισμού του και πιθανών ελλείψεων που μπορεί να εντοπιστούν από βιταμίνες και ουσίες που πρέπει να λάβει.

 

Εγκυμοσύνη και χορτοφαγία

Μαμάδες που ακολουθούν τη διατροφή της χορτοφαγίας επιλέγουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και τις περισσότερες αν όχι φορές, επιλέγουν την ίδια διατροφή να ακολουθήσει και το μωρό που φέρνουν στον κόσμο.

Η περίοδο της εγκυμοσύνης είτε κάποια γυναίκα είναι χορτοφάγος είτε όχι, αποτελεί μια χρονική περίοδος άλλοτε πιο εύκολη και άλλοτε όχι, ανάλογα τον οργανισμό και το σώμα. Πολλές μέλλουσες μητέρες ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού τους χρειάζεται να πάρουν συμπληρώματα διατροφής. Έτσι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εγκύους που ακολουθούν τη χορτοφαγία, πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού τους μπορεί να δοθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για vegans ή βιταμινών με σκοπό την κάλυψη κάποιων αναγκών.

Η χορτοφαγία και η εγκυμοσύνη είναι πλέον ένας όλο και πιο συχνός συνδυασμός που κάποιος μπορεί να δει, από πολλούς προτεινόμενος και από άλλους καταδικαστέος.

 

Η χορτοφαγία αποτελεί μια ατομική επιλογή που μπορεί να επιλέξει καθένας για τη διατροφή του ύστερα από έρευνα που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει, ενημέρωση και εφόσον ταιριάζει στα θέλω του. Για πολλούς η επιλογή της χορτοφαγίας ή μη αποτελεί ένα έναυσμα για δημιουργία εναντιώσεων, κάτι που τις περισσότερες φορές συμβάλει στη μείωση της αξίας της επιλογής του κάθε ατόμου.

Όλοι μπορούν να είναι δυνητικοί χορτοφάγοι και όλοι μπορούν να ενημερωθούν με σκοπό την απόρριψη ή την υιοθέτηση της χορτοφαγίας στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η χορτοφαγία έχει -και θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς – μπει στην ζωή όλων μας.

 

Ανακαλύψτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για vegans!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα