×

Χορτοφάγοι-Vegan: Τι είναι και ποιες βιταμίνες χρειάζονται;

 26/03/2024 1m, 44s

Tον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερα άτομα, απομακρύνουν το κρέας και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους. Συχνά ακούμε για χορτοφαγικά φαγητά, αναρωτιόμαστε πώς διαμορφώνεται μία vegan δίαιτα, ποια είναι η διατροφή για χορτοφάγους ή ποια είναι τα χορτοφαγικά γλυκά. Τι τρώνε οι χορτοφάγοι και πώς αντιμετωπίζουν την έλλειψη βιταμινών σε χορτοφάγους; Σε αυτό το κείμενο θα λυθούν οι απορίες σου για όλα τα παραπάνω.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες χορτοφάγων;

Σίγουρα μπορεί να έχεις μπερδέψει όλες αυτές τις έννοιες στο μυαλό σου.

  • Vegeterians ή φυτοφάγοι θεωρούνται όσοι δεν τρώνε κρέας. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται όλοι όσοι δεν τρώνε κρέας, αλλά καταναλώνουν ίσως τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι φυτοφάγων, που είναι οι pesceterians, οι οποίοι τρώνε ψάρι και οι lacto – vegeterians που καταναλώνουν γαλακτοκομικά.
  • Vegans ή χορτοφάγοι είναι μία διαφορετική κατηγορία. Ένας χορτοφάγος δεν τρώει κρέας αλλά κανένα παράγωγο ζώου, ακόμη και το μέλι.

 

Ένα διαιτολόγιο βασισμένο στην απουσία κρέατος και ζωικών παράγωγων μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο για το άτομο, δεδομένης της άγνωστης προέλευσης και της ποιότητας των κρεάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός με τα υποκατάστατα κρέατος για να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για αυτό μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι σημαντικό να συμπληρώσει τη διατροφή του με συμπληρώματα διατροφής για χορτοφάγους.

Aυτή η ανάγκη προκύπτει περισσότερο λόγω της σύγχρονης εποχής, κατά την οποία συχνά δυσκολευόμαστε να τραφούμε σωστά και να προσλάβουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε.

Έτσι, πολλές φορές μία δίαιτα χορτοφάγου ή φυτοφάγου μπορεί να στερείται βιταμίνες συμπλέγματος Β, κυρίως της B12. Η πρόσληψη βιταμίνης B12 για χορτοφάγου κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή βρίσκεται κατεξοχήν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Παράλληλα, οι ανάγκες για βιταμίνη D και σημαντικά μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι επίσης αυξημένες. Αν κάποιος δεν καταναλώνει ψάρι, τότε τα Ω – 3 λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα. Συχνά, μπορεί να είναι. Απαραίτητη η τόνωση του οργανισμού με πολυβιταμίνες.

 

Ανακαλύψτε στο Pharm24 συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για vegans και vegeterians.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα