×

Σωστή Διατροφή Εναντίον Κρυολογημάτων και Ιώσεων

 13/02/2023 2m, 27s

Το φθινόπωρο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, οι αλλαγές του καιρού είναι συχνές, πρωί ζέστη, βράδυ κρύο, οπότε μαζί του άρχισαν και τα πρώτα κρυολογήματα. Βαδίζοντας με δειλά βήματα προς τον χειμώνα είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες χειμερινές ασθένειες όπως τα κρυολογήματα, τις ιώσεις, τη γρίπη ή να μειώσουμε την διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων τους.

Βασική παράμετρος για την καλή άμυνα του οργανισμού μας είναι η διατροφή, και σωστή διατροφή για καλή άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις σημαίνει τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι Βοηθά στην Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού μας;

Αντιοξειδωτικά: είναι ουσίες που δρουν κατά των ελεύθερων ριζών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για την θωράκιση του οργανισμού μας τις προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας:

  • Πορτοκάλια, χυμό λεμονιού, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι για Βιταμίνη C.
  • Ελαιόλαδο, ελιές, αμύγδαλα, ηλιόσποροι για Βιταμίνη Ε.
  • Καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, σπανάκι για Καροτενοειδή (καροτένια, λουτεϊνη, ασταξανθίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη).
  • Μοσχαρίσιο συκώτι, κόκκινο κρέας, μανιτάρια, σουσάμι, στρείδια για Ψευδάργυρο.
  • Θαλασσινά, ψάρια, αυγά, μανιτάρια για Σελήνιο.
  • Φρούτα, λαχανικά, χυμοί, μαύρη σοκολάτα, όσπρια, φυτικής προελεύσεως ροφήματα και ποτά όπως καφές, τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί για Πολυφαινόλες.

Ομέγα-3 Λιπαρά οξέα: είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα ωφέλιμα για τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας ενεργοποιώντας μία ομάδα λευκοκυττάρων. Οι τροφές οι οποίες περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση Ω-3 είναι λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, τόνος, ρέγγα, καθώς επίσης και ο λιναρόσπορο και τα καρύδια.

Μέλι: Βασικό συστατικό στα γιατροσόφια των γιαγιάδων, το μέλι, αν και δεν είναι ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένο, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά: είναι τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια τα οποία βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς επίσης φέρεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα προβιοτικά προσλαμβάνονται από το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλο

Εχινάκεια: είναι απαραίτητη για την διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, δρα σαν ισχυρό, φυσικό αντιβιοτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
H Echinacea έχει αντισηπτικές, αντιϊκές, αντιφλεγμονώδεις και περιφερειακές αγγειοκινητικές ιδιότητες, γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος στα άκρα και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, γρίπης, μολύνσεων, έρπητα, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αλλεργιών και διαφόρων προβλημάτων του δέρματος.

Στην περίπτωση αυξημένων αναγκών του οργανισμού για ενίσχυση του ανοσοποιητικού (παιδιά, ηλικιωμένοι, αθλητές, άτομα που κουράζονται πολύ, φτωχή διατροφή κ.α.), καθώς επίσης και στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων απαιτήσεων τις καθημερινότητας μας δεν μας επιτρέπεται μια ισορροπημένη διατροφή που θα μας εξασφαλίζει τα απαιραίτητα συστατικά για την ενίσχυση του οργανισμού μας, η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής επικουρικά, μπορεί να προβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Η ποικιλία των φυσικών σκευασμάτων που αφορούν τη θωράκιση του οργανισμού μας είναι πολύ μεγάλη και με την βοήθεια και συμβουλή κάποιου ειδικού μπορούμε να βρούμε το καταλληλότερο για εμάς για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να πούμε αντίο στο κρυολόγημα το φετινό χειμώνα!

Επμέλεια άρθρου:

Καπερώνη Βάσω,

Φαρμακοποιός pharm24.gr

Προτεινόμενα Άρθρα