×

Γαϊδουράγκαθο – Milk Thistle: Ποιες οι θαυματουργές του ιδιότητες;

 26/03/2024 2m, 50s

Τι είναι το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτό με αγκάθια, που απαντάται στη Νότια Ευρώπη. Ήδη από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, οι άνθρωποι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό για αποτοξίνωση και εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού. Μάλιστα, ο Διοσκουρίδης, Έλληνας ιατρός, χορηγούσε το γαϊδουράγκαθο για την ανάπλαση & επούλωση πληγών, την αποτοξίνωση, αλλά και τη μελαγχολία.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου;

Οι θετικές ιδιότητές του έγκεινται στους σπόρους του φυτού που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τη δραστική ουσία «σιλιμαρίνη». Η ουσία αυτή έχει έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλει στην αναγέννηση των ιστών και φθαρμένων κυττάρου του ήπατος. Παράλληλα, παρεμποδίζει την εισαγωγή τοξινών στα ηπατικά κύτταρα και καταστρέφει τις υπάρχουσες.

 

Πώς χρησιμοποιείται το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο, που εμπεριέχεται σε συγκεκριμένα σκευάσματα έχει αναγνωριστεί για τη συνεργατική του δράση στην αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών και την αποτοξίνωση του ήπατος. Η λήψη του γίνεται κυρίως με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ως αφέψημα γαϊδουράγκαθο.

 

Ποια είναι τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου;

  • Αποτοξίνωση συκωτιού με γαϊδουράγκαθο
  • Συμβάλλει στην υγεία του ήπατος, αφού συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το όργανο.
  • Γαϊδουράγκαθο & Αδυνάτισμα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους και το αδυνάτισμα.
  • Ψωρίαση: Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση δερματική πάθηση, η οποία παρουσιάζει υφέσεις & εξάρσεις. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η συσσώρευση τοξινών στο συκώτι είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης κι έξαρσης της ψωρίασης. Έτσι, το γαϊδουράγκαθο μέσω της ιδιότητας του να αποτοξινώνει τον οργανισμό, έμμεσα μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση της πάθησης.
  • Εμμηνόπαυση & οστική απώλεια: Δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι το γαϊδουράγκαθο ενισχύει την υγεία των οστών και αποτρέπει την οστεοπόρωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου η οστική απώλεια είναι αυξημένη.
  • Γαϊδουράγκαθο και ακμή: Η ακμή πολλές φορές είναι αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες & συσσώρευσης τοξινών στον οργανισμό. Έτσι, το φυτό αυτό χάρη στις αντιοξειδωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί συνεργατικά να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής.

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα με Milk Thistle – γαϊδουράγκαθο;

 

Lamberts Milk Thistle
Lamberts Milk Thistle

Το Silymarin αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του καρπού του φυτού Silybum marianum (ευρέως γνωστό ως γαϊδουράγκαθο – milk thistle). Κάθε ταμπλέτα του τιτλοδοτημένου εκχυλίσματος Milk Thistle της Lamberts, αποδίδει εγγυημένα 200mg Silymarin.

 

 

Sky Premium Life Milk Thistle
Sky Premium Life Milk Thistle

Το συμπλήρωμα διατροφής Milk Thistle, Turmeric & DLA Lipoic Acid της Sky Premium Life αποτελεί ένα αρμονικό συνδυασμό εκχυλισμάτων από Γαϊδουράγκαθο και Κουρκουμά, με Λιποϊκό Οξύ. Κατάλληλο για Vegans.

 

 

Solgar Sfp Milk Thistle Herb Extract
Solgar Sfp Milk Thistle Herb Extract

Το συμπλήρωμα διατροφής Milk Thistle Herb & Seed Extract της Solgar είναι ένα ενισχυμένο φυτικό εκχύλισμα πλήρους ισχύος, το οποίο παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

 

 

Health Aid Milk Thistle Liquid
Health Aid Milk Thistle Liquid

Το Milk Thistle της HealthAid, παράγεται από υψηλής ποιότητας Γαϊδουράγκαθο, οργανικής καλλιέργειας, τιτλοδοτημένο σε 80% sylimarin, για μέγιστο αποτέλεσμα. Κατάλληλο για όσους θέλουν να διατηρήσουν το συκώτι τους καθαρό και υγιές.

 

 

Rio Amazon Super Detox
Rio Amazon Super Detox

Το συμπλήρωμα διατροφής Super Detox της Rio Trading αποτελεί μια μοναδική φόρμουλα τριών βοτάνων. Περιέχει γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα και τριγωνέλλα. Το γαϊδουράγκαθο περιέχει σιλυμαρίνη. Κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans.

 

Ποιες είναι οι παρενέργειες του γαϊδουράγκαθου;

Αν και γενικά είναι ένα ασφαλές βότανο, δεν είναι απίθανο να παρουσιαστούν μερικές παρενέργειες. Οι πιο συχνές από αυτές είναι οι πεπτικές διαταραχές, ο πονοκέφαλος και η φαγούρα.

Αν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις ή ακολουθείτε κάποια αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη γαϊδουράγκαθου.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα