×

Πώς θα επιλέξεις την καλύτερη κρέμα ματιών;

 12/03/2024 11m, 2s

Η περιποίηση της επιδερμίδας είναι ένα βασικό σημείο όπου χρειάζεται να δίνει κανείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό διότι οι ανάγκες της κάθε επιδερμίδας διαφέρουν αλλά και επηρεάζονται και μετατρέπονται ανάλογα την ηλικία που είναι το κάθε άτομο.

Επίσης, η φροντίδα της επιδερμίδας του σώματος, από την επιδερμίδα του προσώπου αλλά και αυτή των ματιών διαφέρει και απαιτεί μια διαφορετική ρουτίνα περιποίησης και φυσικά διαφορετικά προϊόντα.

 

Οι ειδικές ανάγκες της επιδερμίδας

Οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας, αλλάζουν κυρίως ανάλογα με τη δεκαετία που διανύει το κάθε άτομο, έτσι πιο συγκεκριμένα, μέχρι την ηλικία των 25 ετών η βασική ανάγκη της επιδερμίδας είναι η σωστή και η καθημερινή ενυδάτωση, φυσικά ο σωστός καθαρισμός και συνολικά η προστασία της επιδερμίδας.

Η νεανική επιδερμίδα δεν έχει πολλές ανάγκες, ο σωστός και σχολαστικός καθαρισμός ο οποίος περιλαμβάνει ντεμακιγιάζ, πρωί και βράδυ, ενυδάτωση και πάντα χρήση της αντηλιακής προστασίας. Σαν έξτρα ανάγκη στην περιποίηση της νεανικής επιδερμίδας είναι η απολέπιση και μια μάσκα ενυδάτωσης για τις ξηρές επιδερμίδες ή για βαθύ καθαρισμό αν σας ταλαιπωρούν ατέλειες και λιπαρότητα, 1-2 φορές την εβδομάδα, τα οποία συμπληρώνουν το πρόγραμμα ομορφιάς.

 

Ηλικία 25-30 ετών

Στην ηλικία 25-30 χρονών οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας είναι η ενυδάτωση, η φροντίδα της περιοχής των ματιών με τα κατάλληλα προϊόντα και συνολική φροντίδα της επιδερμίδας για την πρόληψη των πρώτων ρυτίδων.

Η περιοχή γύρω από τα μάτια, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια τείνει να είναι πιο λεπτή. Η λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια έχει την τάση να εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης πιο γρήγορα από το υπόλοιπο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια, που είναι γνωστές ως ρυτίδες έκφρασης. Χρειάζεται για αυτόν τον λόγο από την ηλικία των 30, όπου η επιδερμίδα έχει άλλες ανάγκες να ενυδατώνετε σχολαστικά με ειδικά προϊόντα ματιών.

Στην ηλικία αυτή μια ενυδατική κρέμα ημέρας ενισχυμένη με αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά που θωρακίζουν την επιδερμίδα απέναντι στην επερχόμενη φθορά του χρόνου. Επίσης, είναι σημαντική και η βραδινή ρουτίνα ομορφιάς, ένα ελαφρύ αντιγηραντικό serum ματιών και ειδική κρέμα νυκτός προσώπου.

 

Ηλικία 30-40 ετών

Στην ηλικία 30-40 χρονών οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας είναι φυσικά η ενυδάτωση, πάντα η φροντίδα της περιοχής γύρω από τα μάτια, και η συντήρηση της επιδερμίδας με αντιγηραντική κρέμα ή serum.

Σε αυτές τις ηλικίες, λόγω της κούρασης της επιδερμίδας που ξεκινά σιγά σιγά να κάνει τις πρώτες εμφανίσεις της, με λεπτές ρυτίδες και γραμμές, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να φροντίζετε την επιδερμίδα σας σχολαστικά με πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιποίησης και προϊόντα που έχουν ανάλαφρη αντιγηραντική σύνθεση, που είναι ειδικά σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν τα πρώτα σημάδια του χρόνου.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κρέμα ματιών. Προτιμήστε ειδικές κρέμες ματιών με συστατικά που ενυδατώνουν και καταπολεμούν τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους και την εμφανή κούραση που υπάρχει σε αυτή την περιοχή λόγω της πιο λεπτής επιδερμίδας.

 

Ηλικία 40-50 ετών

Στην ηλικία 40-50 χρόνων οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας είναι φυσικά η φροντίδα της περιοχής γύρω από τα μάτια, αντιγηραντική φροντίδα της περιποίησης του προσώπου αλλά και η σύσφιξη με στόχο το γέμισμα των ρυτίδων και την πιο νεανική και φρέσκια όψη της επιδερμίδας. Οι αυξημένες πλέον και πολλαπλές ανάγκες της επιδερμίδας σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε έξυπνες, συνδυαστικές λύσεις φροντίδας της επιδερμίδας και των κατάλληλων προϊόντων. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα serum με αντιρυτιδικά και συσφικτικά συστατικά για την καθημερινή ρουτίνα της περιποίησης του προσώπου σας.

Η περιποίηση γύρω από τα μάτια, που ενδεχομένως να έχει πιο έντονες ρυτίδες ή σακούλες ή στη ρινοπαρειακή ζώνη, εξοπλιστείτε με ένα από τα προϊόντα νέας τεχνολογίας που εκτός από την μακροπρόθεσμη δράση τους, προσφέρουν και άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή «γεμίζουν» οπτικά τις ρυτίδες και προσφέρουν εφέ lifting.

 

Ηλικία 50-55+ ετών

Τέλος, για τις ηλικίες 50-55+ οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας είναι η βαθιά ενυδάτωση και θρέψη, πάντα η η περιποίηση της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια είναι απαραίτητη και φυσικά σε αυτές τις ηλικίες οι ανάγκες της επιδερμίδας είναι σίγουρα και η σύσφιξη και η επιλογή προϊόντων με αντιγηραντική δράση. Η επιδερμίδα σε αυτές τις ηλικίες παρουσιάζει συχνά έντονη ξηρότητα, δυσχρωμίες και απώλεια λάμψης εξαιτίας της δραματικής μείωσης της παραγωγής λιπιδίων, της άνισης κατανομής μελανίνης και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων.

Επίσης, υπάρχει η τάση για ορατή χαλάρωση και αλλοίωση του περιγράμματος. Για να αντιμετωπίσετε τα πολλαπλά σημάδια γήρανσης και να επαναφέρετε, όσο είναι δυνατόν, την αρμονία των χαρακτηριστικών του προσώπου, επενδύστε σε μια σύνθεση πλούσια σε ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά με στόχο να καλύψει τις ελλείψεις της επιδερμίδας. Επενδύστε σε προϊόντα αντιγηραντικής δράσης και αναδόμησης για την καθημερινή σας φροντίδα για ημέρας και νύχτα, πάντα μαζί με την κατάλληλη φροντίδα ματιών που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης.

Τέλος, μην αμελείτε την καθημερινή αντηλιακή προστασία σε όλες τις ηλικίες καθώς είναι βασικό σημείο φροντίδα της επιδερμίδας και της πρόληψης της γήρανσης της επιδερμίδας. .

 

Καθορισμός του τύπου δέρματος & των ευαισθησιών

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω ο σωστός και ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας, είναι βασικό σημείο στην ρουτίνα περιποίησής της και δεν πρέπει να προσπερνάμε σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει κάποιος. Φυσικά πριν την τοποθέτηση των ενυδατικών κρεμών ή της ενυδατική κρέμας ματιών και οποιοδήποτε προϊόντος ο καθαρισμός του προσώπου είναι το βασικό και αρχικό βήμα της καθημερινής περιποίησης.

Ο σωστός καθαρισμός, εξαρτάται αρκετά και από τον τύπο δέρματος και αυτό γιατί απαιτείται πολλές φορές άλλη προσέγγιση στην ρουτίνα περιποίησης και φυσικά διαφορετικά προϊόντα. Άλλωστε κάθε τύπος επιδερμίδας έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.

 

Μικτή επιδερμίδα

Μικτή ονομάζουμε την επιδερμίδα που συνδυάζει δύο διαφορετικούς τύπους: κανονική προς ξηρή και λιπαρή επιδερμίδα. Η μικτή επιδερμίδα γυαλίζει και τείνει να αναπτύσσει λιπαρότητα – κυρίως στη ζώνη Τ, ανάμεσα στο μέτωπο, τη μύτη και το σαγόνι. Αντίθετα, στα μάγουλα η επιδερμίδα είναι κανονική προς ξηρή. Επιλέξτε ένα προϊόν φροντίδας που είναι ειδικό για τον τύπο της επιδερμίδας σου, ώστε να βοηθήσεις να αποκατασταθεί η ισορροπία της υγρασίας της επιδερμίδας.

Ο σωστός καθαρισμός μία μικτής επιδερμίδας χρειάζεται ένα ήπιο τζελ ή αφρό καθαρισμού, ώστε να καθαρίσει σε βάθος χωρίς ερεθισμούς, ενώ συνιστάται να καθαρίζετε το την μικτή επιδερμίδα μέχρι 2 φορές την ημέρα ώστε να φροντίσετε τις ευαίσθητες περιοχές της επιδερμίδας να μην ξηράνουν περισσότερο. Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό αντί για ζεστό ή παγωμένο.

 

Ξηρή επιδερμίδα

Η επιδερμίδα σου φαίνεται αρκετά αφυδατωμένη; Η ξηρή επιδερμίδα στερείται υγρασίας και λιπαρότητας. Επομένως, είναι λιγότερο ελαστική, σφιχτή και σε πολλές περιπτώσεις τείνει να παρουσιάζει φαγούρα. Επηρεάζεται από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Βασικό σημείο στην ρουτίνα περιποίησης είναι η διατήρηση της ισορροπίας της υγρασίας της επιδερμίδας. Επιλέξτε απαλά καθαριστικά προϊόντα για τον καθαρισμό της ξηρής επιδερμίδας, με ενυδατική δράση όπως και πλούσια ενυδάτωση στα προϊόντα περιποίησης.

Προτιμήστε πιο κρύο νερό και όχι πάνω από 2 φορές καθαρισμό με νερό την ημέρα, ενώ επίσης είναι καλό να αποφύγετε την έντονη απολέπιση. Ενώ το απαλό μασάζ τονώνει την ξηρή επιδερμίδα και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Η σχολαστική φροντίδα των ματιών και της περιοχής γύρω από τα μάτια, αναδεικνύουν το πρόσωπο και προσδίδουν μία έξτρα λάμψη στην ξηρή επιδερμίδα.

 

Λιπαρή επιδερμίδα

Η λιπαρή επιδερμίδα τείνει να παράγει περισσότερο σμήγμα από ό,τι χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος αλλά και σε ορμονικές διαταραχές. Το αποτέλεσμα είναι στη λιπαρή επιδερμίδα να εμφανίζονται σημάδια και μαύρα στίγματα. Για τη λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται καθαρισμός με ειδικά προϊόντα περιποίησης, ώστε να αποκαταστήσετε τη φυσική ισορροπία της επιδερμίδα και να εξισορροπήσει την λιπαρότητα στην επιδερμίδα. Η απολέπιση και η μάσκες μπορούν να βοηθήσουν επίσης στη στην λιπαρότητα.

 

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ευαίσθητη επιδερμίδα επηρεάζεται περισσότερο από τις εξωτερικές επιρροές, όπως το άγχος, τον ξηρό αέρα από τα συστήματα θέρμανσης ή από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ευαίσθητη επιδερμίδα χρειάζεται επιπλέον ειδική φροντίδα για να ηρεμήσει και να ενδυναμώσει τους φραγμούς της ταυτόχρονα, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική. Ένα σημαντικό βήμα στον καθαρισμό της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι να μην τρίβεις έντονα το πρόσωπό σου μετά τον καθαρισμό, αλλά να επιλέξεις το απαλό και ταμποναριστό σκούπισμα. Επίσης, επίλεξε προϊόντα περιποίησης χωρίς άρωμα: τα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ευαίσθητη επιδερμίδα.

 

Αλλεργικό δέρμα

Το αλλεργικό δέρμα αντιδρά σε στοιχεία του περιβάλλοντος, τα οποία ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα βρίσκονται παντού γύρω μας: η γύρη στον αέρα, τροφικές αλλεργίες, φάρμακα, καθαριστικά προϊόντα, ορισμένα καλλυντικά κ.α. Χρειάζεται να προστατεύεται το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα καθαρισμού που δεν ερεθίζουν το δέρμα και που έχουν καταπραϋντικές δράσεις, χωρίς αρώματα και συστατικά που προκαλούν αλλεργίες.

 

Δυσανεκτικό δέρμα

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το δέρμα που είναι ευαίσθητο, ξηρό και έχει έντονο το αίσθημα του κνησμού και ερυθρότητα. Τόσο στον καθαρισμό, όσο και στην περιποίησή του χρειάζεται να χρησιμοποιείται συγκεκριμένα προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για δυσανεκτικό δέρμα. Τα προϊόντα αυτά προσφέρουν ενυδάτωση, ενώ ταυτόχρονα επανορθώνουν τον επιδερμικό φραγμό –τον αόρατο φυσικό φραγμό που προστατεύει το δέρμα.

 

Προτιμήσεις υφής & απορρόφησης

Η περιοχή γύρω από τα μάτια τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες είναι ευρέως γνωστό πως είναι μία “απαιτητική” και ευαίσθητη περιοχή καθώς η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και οι ανάγκες ενυδάτωσης και περιποίησης διαφέρουν από το υπόλοιπο πρόσωπο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για αυτό τον λόγο χρειάζεται μία στοχευμένη κρέμα ματιών που καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες του δέρματος του καθενός για τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς παρατηρείται πολλοί να χρησιμοποιούν την κρέμα προσώπου στην περιοχή των ματιών κάτι που δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα της φροντίδα στην περιοχή των ματιών. Για να επιλέξετε την κατάλληλη κρέμα ματιών χρειάζεται φυσικά να γνωρίζετε τις ανάγκες και τον τύπο δέρματος που έχετε κάτι που εξαρτάται και από την ηλικιακή ομάδα που ανήκετε.

Μία κρέμα ματιών που απομακρύνει το πρήξιμο και τις σακούλες, ενώ έχει αντιρυτιδική δράση μπορεί να είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, ανάλογα τη σύνθεσή της.

Μια πλούσια σε υφή κρέμα ματιών συμβάλλει στην αφυδατωμένη και προβληματική περιοχή των ματιών ενυδατώνει την επιδερμίδα καθώς και μειώνει τις ρυτίδες έκφρασης. Κατάλληλη για κανονικές, μεικτές και ξηρές επιδερμίδες.

Συνήθως, οι ενυδατικές κρέμες ματιών που συνιστάται να χρησιμοποιούν οι πιο μικρές ηλικίες έχουν μία πιο λεπτόρρευστη ή τζελ υφή που χαρίζουν ενυδάτωση σε βάθος και ξεκούραστο βλέμμα, από την άλλη πλευρά οι κρέμες ματιών που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση των ρυτίδων συνήθως έχουν πιο πλούσια υφή και έχουν ως στόχο να γεμίσουν τις λεπτές γραμμές.

 

Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη κρέμα ματιών;

Αν ο στόχος μας είναι η ενυδάτωση, η κρέμα ματιών πρέπει να περιέχει συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά, που φωτίζουν την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια. Αν έχετε ανάγκη από μια κρέμα με αντιγηραντικές ιδιότητες για να προλάβετε λεπτές γραμμές και σακούλες, τότε επιλέξτε μια κρέμα ματιών με ρετινόλη, πεπτίδια, η βιταμίνη C, συστατικά που ξυπνούν το βλέμμα και θρέφουν σε βάθος.

Μπορείτε επίσης να ξεχωρίσετε τη ρουτίνα ομορφιάς της ημέρας σε σχέση με τη νύχτα, επιλέγοντας για το πρωί συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά και για το βράδυ ένα προϊόν που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς τοποθετεί σωστά την κρέμα ματιών για καλύτερα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η κρέμα ματιών δεν πρέπει να εφαρμόζεται πολύ κοντά στα μάτια, όπως και στο κινητό επάνω μέρος του ματιού ή ακριβώς κάτω από τα βλέφαρα. Ξεκίνησε την εφαρμογή από την εσωτερική κόγχη του ματιού προς τα έξω και με τον ίδιο τρόπο στη πάνω κόγχη του ματιού. Εφάρμοσε την κάνοντας ελαφρύ μασάζ με τα δάχτυλα. Το ελαφρύ μασάζ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και μειώνει τα πρηξίματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε κάποιο roller για αποτελεσματικότερη απορρόφηση των συστατικών.

 

Εξερεύνηση συνθέσεων για ημερήσια & νυχτερινή χρήση

Η επιλογή των κατάλληλων συστατικών για την κρέμα ματιών σας εξαρτάται από τη στιγμή της ημέρας που θα χρησιμοποιηθούν. Ας δούμε τα ιδανικά συστατικά για κάθε περίπτωση:

Κρέμα ματιών ημέρας

  • Αντιηλιακά φίλτρα
  • Αντιοξειδωτικά
  • Καφεΐνη
  • Πεπτίδια

Κρέμα ματιών νύχτας

  • Ρετινόλη
  • Υαλουρονικό οξύ
  • Βιταμίνη K
  • Νιασιναμίδη

 

Οι καλύτερες κρέμες ματιών

Ας δούμε μαζί τις καλύτερες κρέμες ματιών που μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τις απαιτητικής περιοχής γύρω από τα μάτια.

  1. Lierac Hydragenist The Rehydrating Eye Care: προσφέρει εντατική ενυδάτωση και λάμψη για την περιοχή των ματιών. Ενυδατώνει άμεσα την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια και λειαίνει τις λεπτές γραμμές ενώ αναζωογονεί και φωτίζει τα μάτια. Η περιοχή των ματιών είναι άμεσα ενυδατωμένη, λεία και άνετη, και η σύνθεσή της είναι κατάλληλη για ευαίσθητα μάτια.
  2. Caudalie Vinergetic C+ Brightening Eye Cream: μειώνει τους μαύρους κύκλους, λειαίνει και ενυδατώνει το περίγραμμα των ματιών.
  3. La Roche-Posay Redermic Retinol Eyes: Λειαίνει τις ρυτίδες, μειώνει τα σημάδια κούρασης και προσφέρει εφέ “lifting”. Καταπολεμά τους μαύρους κύκλους και χαρίζει ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα.
  4. Apivita Beevine Elixir Wrinkle Lift Eye & Lip Cream: Πλούσια κρέμα για τα μάτια περιποιείται απαλά την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια προσφέροντας θρέψη, σύσφιξη και απαλότητα. Γεμίζει τις ρυτίδες, προσφέρει σύσφιξη και ανόρθωση βλεφάρων και ενυδατώνει σε βάθος.

Η περιποίηση της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια παραμένει μία επιτακτική ανάγκη που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται στην ρουτίνα περιποίησης σε όποια ηλικία και αν ανήκετε, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μία μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης των ιδιαίτερων αναγκών στην περιποίηση της επιδερμίδας και των ματιών που δημιουργούνται όσο περνούν τα χρόνια.

 

Δείτε επίσης

Κρέμες Ματιών: Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις

Kρέμες ματιών για μαύρους κύκλους: Ξεκλείδωσε τα μυστικά τους

Ρυτίδες στα μάτια: Πώς να τις αντιμετωπίσετε;

3 Λόγοι για να πάρεις μία Κρέμα Ματιών με Ρετινόλη

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα