×

Πρώτα Αντηλιακό & μετά Ενυδατική Κρέμα: Αλήθεια ή Μύθος;

 08/08/2023 3m, 52s

Η skincare ρουτίνα αποτελεί μια ιεροτελεστία για αρκετές γυναίκες. Αποτελεί μια διαδικασία που καθαρίζει την επιδερμίδα, την αναζωογονεί και τη διατηρεί υγιή. Με τη δυναμική είσοδο του αντηλιακού στη ζωή μας, είναι δεδομένο πως χρησιμοποιείται πια για μια ολοκληρωμένη skincare ρουτίνα περιποίησης.

Παρόλα αυτά, η ενυδάτωση αποτελεί το παν για μια ρουτίνα καθαρισμού προσώπου, καθώς αποβάλλει τους ρυπογόνους παράγοντες που βλάπτουν τον επιδερμικό φραγμό, δίνοντας την υγρασία που απαιτεί το δέρμα μας.

Τι κάνουμε όμως στην skincare ρουτίνα μας όταν πρέπει να συνδυάσουμε ενυδατική και αντηλιακό; Ποια είναι η σωστή σειρά για εφαρμογή; Μάθετε τη σωστή σειρά στο άρθρο που ακολουθεί!

 

Τι οφέλη έχει μια ενυδατική κρέμα & το αντηλιακό;

Ενυδατική κρέμα

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή κάθε ζωντανού οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των δερματικών. «Δίνει» ζωή, βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων και αποτελεί το βασικό μέσο μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία). Παράλληλα, αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα μας.

Η έκθεση της επιδερμίδας σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο ήλιος, κρύο ή χρήση σκληρών προϊόντων καθαρισμού, αποδιοργανώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ, που δεν συγκρατεί πλέον τα αποθέματα υγρασίας. Εδώ έρχονται οι ενυδατικές κρέμες για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις στον επιδερμικό φραγμό.

Ανάλογα με τη σύνθεσή τους, είτε παρέχουν νερό είτε αποτρέπουν την εξάτμισή του. Στην πρώτη περίπτωση, περιέχουν συστατικά με βιομιμητική δράση και μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών ενυδατικών παραγόντων- που ελκύουν νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν όταν και όπου χρειάζεται. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ουσίες που βρίσκουμε στη σύνθεσή τους δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια που διατηρεί τα αποθέματα, κατά το δυνατόν, ανέπαφα.

Youth Lab Hydro Cloud Oil-Free Water Gel 50ml
Youth Lab Hydro Cloud Oil-Free Water Gel 50ml

Αέρινη, μη λιπαρή, κρέμα τζέλ προσώπου που προσφέρει 24ωρη ενυδάτωση, δίνοντας ανακούφιση στην επιδερμίδα από τα σημάδια αφυδάτωσης, ενώ ταυτόχρονα την προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Αντηλιακό

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και ζωντάνιας του οργανισμού. Παρόλα αυτά, όταν η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες γίνεται χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορούν να προκληθούν πολλοί και σοβαροί κίνδυνοι, αφού ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού ελευθέρων ριζών, γίνονται δομικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων και αποδυναμώνεται η ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Τα αντηλιακά εμπεριέχουν ουσίες που αντανακλούν (οργανικής προέλευσης) ή απορροφούν (συνθετικής προέλευσης) την υπεριώδη ακτινοβολία στοχεύοντας στην καθημερινή προστασία του δέρματος.

Youth Lab Daily Sunscreen Cream Spf50 Normal Dry Skin 50ml
Youth Lab Daily Sunscreen Cream Spf50 Normal Dry Skin 50ml

Το Daily Sunscreen Cream SPF 50 Normal Dry Skin παρέχει υψηλή προστασία από την UVΑ & UVB ακτινοβολία και ταυτόχρονα, χάρη στην έγχρωμη σύνθεση του, που προσαρμόζεται στοv χρωματικό τόνο του δέρματος, χαρίζει ομοιόμορφη κάλυψη, ομαλοποιώντας δυσχρωμίες, σημάδια και δερματικές ατέλειες. Έχει σύνθεση με υαλουρονικό οξύ & βιταμίνη Ε, ενυδατώνοντας σε βάθος επαναφέροντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

 

Πρώτα αντηλιακή & μετά ενυδατική: Αλήθεια ή Μύθος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενυδάτωση προηγείται πάντα της αντηλιακής προστασίας. Μόνον έτσι μπορεί η επιδερμίδα να απορροφήσει τα ενεργά, δραστικά συστατικά της φόρμουλας. Το αντηλιακό που ακολουθεί, δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος, που αποτρέπει τις UV ακτίνες να φτάσουν στην επιδερμίδα.

Παρόλα αυτά, βρίσκουμε και την άποψη πως η σειρά εφαρμογής εξαρτάται άμεσα από τον τύπο αντηλιακών φίλτρων. Όπως γνωρίζουμε, τα χημικά φίλτρα για να ενεργοποιηθούν χρειάζεται να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των επιστημόνων φέρεται να συμφωνεί πως το αντηλιακό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή περιποίηση.

 

Ενυδατική κρέμα με SPF ή αντηλιακό;

Με την εξέλιξη των ερευνών, έχουν γίνει συνδυασμοί προϊόντων, για την εξυπηρέτηση και μη επιβάρυνση της επιδερμίδας. Εξάλλου, ποια γυναίκα δε θα ήθελε να χρησιμοποιεί λιγότερα προϊόντα με τα ίδια αποτελέσματα;

Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην αγορά ενυδατικές κρέμες με δείκτη PSF. Έχουν, όμως, αντίστοιχα οφέλη για την επιδερμίδα; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θεωρούν πως μόνο τα εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία που απαιτείται για τις σημερινές ανάγκες, με γνώμονα τη δράση των UV ακτινών.

Οι ενυδατικές κρέμες ημέρας με SPF αποτελούν εξαιρετική λύση για τις λιπαρές επιδερμίδες που δεν εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο. Στον αντίποδα, τα αντηλιακά προσφέρουν ενισχυμένη προστασία ευρέος φάσματος, από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες, ενώ έχουν αντοχή στον ιδρώτα. Αυτό σημαίνει πως έχουν μεγάλη σπουδαιότητα για χρήση εντός πόλης, εξασφαλίζοντας την προστασία που έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουμε την εφαρμογή.

Cream With Marine Algae & Propolis Spf30, Light Texture 50ml
Cream With Marine Algae & Propolis Spf30, Light Texture 50ml

Αντηλιακή κρέμα για υψηλή προστασία με ελαφριά, μη λιπαρή, cream-gel υφή, που απορροφάται άμεσα και αφήνει την επιδερμίδα φρέσκια και ενυδατωμένη. Πολύ ανθεκτική στο νερό. Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει φωτοπροστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, UVB, IR και BLUE LIGHT με ένα φωτοσταθερό συνδυασμό φίλτρων.

 

Πηγές

Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό; (skingurus.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα