×

Πιτυρίδα: Αντιμετωπίστε τη άμεσα με τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς

 26/03/2024 4m, 21s

Tι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο και ενοχλητικό σύμπτωμα, που εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Συνοδεύεται από έντονη φαγούρα και ξεφλούδισμα, που καταλήγει σε αυτή τη λευκή αντιαισθητική «σκόνη». Πρόκειται για μια ακίνδυνη απολεπιστική κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής.

Είναι γνωστό ότι το δέρμα μας ανανεώνεται διαρκώς με τη διαδικασία της απολέπισης. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από το δέρμα, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάποιες φορές αυτή η διαδικασία γίνεται με γρηγορότερο ρυθμό και πιο έντονα. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουν από το τριχωτό της κεφαλής ομάδες κυττάρων, που είναι ορατές με γυμνό μάτι. Οι νιφάδες που εμείς βλέπουμε ονομάζονται φολίδες.

Ποιά είναι τα αίτια της πιτυρίδας;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

  • Ξηροδερμία: Αν αναρωτιέσαι ποια η διαφορα πιτυριδας και ξηροδερμιας, η ξηροδερμία είναι ένας τύπος επιδερμίδας. Συχνά η ξηροδερμία προκαλεί την πιτυρίδα. Έτσι, εξηγείται ότι πολλές φορές είναι πιο έντονη το φθινόπωρο και το χειμώνα αλλά ηπιότερη το καλοκαίρι.
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή έκζεμα: Οι διάφορες παθήσεις της επιδερμίδας, όπως είναι η σμηγματορροική δερματίτιδα ή το έκζεμα είναι συχνές αιτίες πιτυρίδας. Κύριο χαρακτηριστικό της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας αποτελεί η λιπαρή και κόκκινη επιδερμίδα, καλυμμένη από κιτρινωπές ή λευκές φολίδες. Παράλληλα, άτομα με έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν πιτυρίδα.
  • Μύκητες: Στο τριχωτό της κεφαλής ευδοκιμεί ο μύκητας Malassezia στους περισσότερους από εμάς και τυπικά δε δημιουργεί προβλήματα. Πολλές φορές όμως ο μύκητας αυτός αναπτύσσεται υπερβολικά και ανεξέλεγκτα. Αυτός ο υπερπληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, που σχετίζονται με εμφάνιση πιτυρίδας.
  • Λούσιμο / ξέβγαλμα: Η εμφάνιση πιτυρίδας σχετίζεται άμεσα και με τη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Όταν η φροντίδα και το λούσιμο του τριχωτού δεν είναι επαρκές, τότε οι πιθανότητες ανάπτυξης της πιτυρίδας αυξάνονται δραματικά. Το συχνό λούσιμο, λοιπόν, είναι ένας σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, καθώς έτσι απομακρύνεται η περίσσεια σμήγματος και βρωμιάς. Από την άλλη μεριά, το ελλιπές ξέβγαλμα και τα υπολείμματα, που αυτό αφήνει, ευνοούν την ανάπτυξη ενός άλλου μύκητα, του pityrosporum orbiculare, που συμβάλλει στην εμφάνιση πιτυρίδας.
  • Στρες: Το άγχος σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση των δερματικών παθήσεων. Παράλληλα, το στρες έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έμμεσα, λοιπόν, το άγχος συνδέεται και με την εμφάνιση πιτυρίδας.
  • Διατροφή: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η κακή διατροφή, πλούσια σε τρανς λιπαρά, συνδέεται με την υπερέκκριση σμήγματος. Η παραπάνω διαδικασία αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση πιτυρίδας.
  • Υπερβολική επεξεργασία μαλλιών: Καλό είναι να αποφεύγουμε τα προϊόντα styling, ειδικά όσα είναι «βαριά». Η λακ, τα τζελ αλλά και τα έλαια, μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση της πιτυρίδας.

Ποιοί εμφανίζουν συχνότερα πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, οι νεαροί ενήλικες, τα άτομα μέσης ηλικίας, οι άνδρες, τα άτομα με τα λιπαρά μαλλιά, αλλά και άτομα που κάνουν ανεπαρκή διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πιτυρίδα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα;

Υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Τα βασικότερα όπλα είναι η συνέπεια και η επιμονή.

  • Μην αμελείς το συχνό λούσιμο με ένα ειδικό σαμπουάν για την πιτυρίδα.
  • Αποφυγή προϊόντων styling
  • Διαχείριση άγχους
  • Υγιεινή διατροφή
  • Συχνή αλλαγή σαμπουάν, για να μη σταματούν να είναι αποτελεσματικά
  • Χρήση αγωγής και σωστή εφαρμογή της με μασάζ

Ποιά ειναι τα καλύτερα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας;

Ως επί το πλείστον, η πιτυρίδα δεν είναι μια ανησυχητική περίπτωση, που απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Παρόλα αυτά παραμένει ένα αντιαισθητικό και ενοχλητικό σύμπτωμα. Η χρήση ενός σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά και πιτυρίδα είναι συνήθως αρκετό για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την πιτυρίδα. Αν αναρωτιέσαι: τι σαμπουάν να πάρω για πιτυρίδα, εδώ θα βρεις τη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά σαμπουάν για πιτυρίδα.

 

Ducray Kelual DS Shampooing
Ducray Kelual DS Shampooing

Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό σαμπουάν, που ενδείκνυται για σοβαρές απολεπιστικές καταστάσεις. Η σύνθεσή του έχει βάση δραστικά εξυγιαντικά συστατικά. Απομακρύνει τις φολίδες και καταπραΰνει γρήγορα το τριχωτό της κεφαλής.

 

Vichy Dercos Anti-Dandruff K Deep Purifying Shampoo
Vichy Dercos Anti-Dandruff K Deep Purifying Shampoo

Ένα από τα καλύτερα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Είναι ιδανικό για το ευαίσθητο τριχωτό και για την επίμονη πιτυρίδα. Χάρη στη σύνθεσή του με βάση το σαλικυλικό οξύ και γλυκερίνη, χαρίζει απαλή απολεπιστική δράση, αφαιρεί την πιτυρίδα, τη λιπαρότητα και τις επίμονες φολίδες. Η σύνθεση του με pH 5,5 (το φυσικό pH του τριχωτού της κεφαλής), συμβάλλει στην εξισσορόπηση του μικροβιώματος στο τριχωτό. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση.

 

La Roche-Posay Kerium DS Anti-Dandruff Intensive
La Roche-Posay Kerium DS Anti-Dandruff Intensive

Το σαμπουάν αυτό αποτελεί μια εντατική αγωγή κατά της πιτυρίδας. Με τεχνολογία LHA, προσφέρει έντονη και λεπτή μικρο-απολέπιση για την άμεση απομάκρυνση της πιτυρίδας. Παράλληλα, η τεχνολογία μικρογαλακτώματος εναποθέτει ένα καθαριστικό σύμπλοκο στο τριχωτό και τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας στην πηγή της και την παρεμπόδιση της επανεμφάνισής της. Τέλος, η βιταμίνη PP καταπραΰνει σε βάθος τη φαγούρα.

 

Eubos Anti-Dandruff Shampoo
Eubos Anti-Dandruff Shampoo

Είναι ένα απαλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Αντιμετωπίζει τους παράγοντες που προκαλούν πιτυρίδα, καταπραΰνει και απομακρύνει την πιτυρίδα. Το ειδικό συστατικό Octopirox® εξασφαλίζει αποτελεσματική, αλλά ήπια δράση κατά της πιτυρίδας. Η πανθενόλη και το λάδι αβοκάντο περιποιούνται και ενυδατώνουν το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής. Παράλληλα, καταπραΰνει το δέρμα και προσφέρει πλούσια ενυδάτωση.

 

 

Βρείτε στο Online Φαρμακείο Pharm24.gr σαμπουάν για πιτυρίδα και ξηρότητα.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα