×

Τι τύπο επιδερμίδας έχω;

 27/03/2024 9m, 58s

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τον τύπο της επιδερμίδας του. Ο κάθε τύπος δέρματος έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι, αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι αυτός, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα, τα οποία αντί να φροντίζουν την επιδερμίδα σου, είτε να μην κάνουν τη δουλειά τους ή ακόμη και να την βλάπτουν. Το ότι μία φίλη σου βρήκε την ιδανική ενυδατική κρέμα, δε σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει και για το δικό σου δέρμα. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι «τι τύπο επιδερμίδας έχω» είσαι στο σωστό μέρος, για αυτό συνέχισε να διαβάζεις.

 

Οι πέντε τύποι δέρματος είναι:

  • το ξηρό
  • το μεικτό
  • το λιπαρό
  • το κανονικό
  • το ευαίσθητο

 

Πώς καταλαβαίνω τι τύπο δέρματος έχω;

Ο κάθε τύπος επιδερμίδας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις που εντάσσεται και το δικό σου δέρμα. Ο πιο απλός τρόπος να καταλάβεις τον τύπο της επιδερμίδας σου, είναι να την παρατηρήσεις μετά τον καθαρισμό, για να εντοπίσεις τα χαρακτηριστικά της.

 

Οδηγός τύπου επιδερμίδας

Καθάρισε την επιδερμίδα σου με ένα απαλό καθαριστικό χωρίς να εφαρμόσεις κανένα άλλο προϊόν. Μετά από περίπου μισή ώρα χρησιμοποίησε τον παρακάτω οδηγό, για να δεις τι τύπο επιδερμίδας έχεις.

 

Τύποι δέρματος και χαρακτηριστικά

Κανονική επιδερμίδα

Η κανονική επιδερμίδα είναι ο πιο εύκολος τύπος επιδερμίδα από την άποψη ότι δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Είναι απαλή, φαίνεται καθαρή και λεία χάρη στη φυσιολογική ενυδάτωση & λειτουργία της. Το δέρμα έχει καλή κυκλοφορία & ελαστικότητα.

 

Χαρακτηριστικά:

  • Ορατοί, αλλά όχι μεγάλοι πόροι
  • Αισθάνεσαι το δέρμα σου φυσιολογικό & αυτό έχει απόλυτα υγιή όψη
  • Δεν εντοπίζεις σημεία λιπαρά ή ξηρά
  • Δεν εμφανίζεις κηλίδες & σημάδια

 

Περιποίηση κανονικού δέρματος

Αν έχεις κανονικό δέρμα, δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεσαι και να παραμελείς τη ρουτίνα φροντίδας του. Για να διατηρήσεις την υγεία και την καλή ποιότητα της επιδερμίδας σου είναι σημαντικό να ακολουθείς τα εξής βήματα.

  • Διάλεξε ένα ήπιο καθαριστικό ανάλογα με την ανάγκη του δέρματός σου και εφάρμοζέ του πρωί και βράδυ.
  • Κάνε απολέπιση με ένα ήπιο προϊόν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και να αυξήσεις την κυκλοφορία του αίματος της περιοχής.
  • Διάλεξε μία ενυδατική, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου

 

 

Λιπαρή επιδερμίδα

Το λιπαρό δέρμα είναι εύκολο να το εντοπίσει κανείς. Η λιπαρή επιδερμίδα παράγει περισσότερο σμήγμα, γεγονός που οδηγεί σε αυτήν την ορατή λιπαρότητα. Τέτοιες επιδερμίδες εμφανίζουν συχνότερα σημάδια & σπυράκια και είναι πιο επιρρεπή στην ακμή. Ωστόσο, όσο κι αν σε παιδεύει το λιπαρό δέρμα σου, αυτό θα σε ανταμείψει καθώς θα αργήσεις να κάνεις ρυτίδες.

 

Χαρακτηριστικά

  • Το δέρμα γυαλίζει & φαίνεται κολλώδες
  • Συχνές εξάρσεις ακμής
  • Μεγάλοι & ορατοί πόροι
  • Μαύρα στίγματα.

 

Περιποίηση λιπαρού δέρματος

Αν έχεις λιπαρό δέρμα, τότε πρέπει να είσαι εξαιρετικά επιμελής με τη φροντίδα του και ιδιαίτερα τον καθαρισμό του.

 

Ιδανικός για εσένα είναι ο διπλός καθαρισμός.

Πώς θα το κάνω: Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό με βάση το λάδι και στην συνέχει ένα άλλο με βάση το νερό. Αν δε παραξενεύει αυτό που σου προτείνουμε, πρέπει να ξέρεις ότι η περίσσεια σμήγματος μπορεί να παγιδεύει ακαθαρσίες και ρύπους. Ένα ελαιώδες καθαριστικό θα σε βοηθήσει στη διάλυση κάθε ρύπου. Στη συνέχεια με το επόμενο καθαριστικό, θα είσαι σίγουρη ότι δεν έχει μείνει κανένα υπόλειμμα και ότι η επιδερμίδα σου είναι πραγματικά καθαρή.

 

Τα καλυτέρα προϊόντα για λιπαρό δέρμα

 

Avene Cleanance Gel Nettoyant
Avene Cleanance Gel Nettoyant

 

Το καθαριστικό της Avene καθαρίζει & εξυγιαίνει το δέρμα με σεβασμό στο pH, ενώ δεν περιέχει parabens. Καθαρίζει απαλά το δέρμα σας χάρη στην ήπια καθαριστική του βάση χωρίς σαπούνι αφήνοντάς το καθαρό και δροσερό. Το φυτικό δραστικό συστατικό του (Cucurbita pepo) ρυθμίζει την περίσσεια σμήγματος. Το δέρμα σας δε γυαλίζει. Είναι καταπραϋντικό & αντι-ερεθιστικό. Μετά από 21 ημέρες χρήσης, τα άτομα ανέφεραν ότι το προϊόν προσφέρει απαλότητα στο δέρμα, έχει καλή καθαριστική ικανότητα και μειώνει την περίσσεια σμήγματος.

 

 

La Roche-Posay Effaclar Duo Spf30
La Roche-Posay Effaclar Duo Spf30

 

Μετά τον καθαρισμό, περιποιήσου το δέρμα σου με την επανορθωτική κρέμα αυτή κατά των ατελειών, των φραγμένων πόρων & των σημαδιών. Είναι ιδανική για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, ατέλειες & σημάδια. Προστατεύει παράλληλα από τις ακτίνες UV και τους επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση των ατελειών του δέρματος, αντιμετωπίζοντας τις εξάρσεις και ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση σημαδιών και κηλίδων. Καθημερινή ενυδατική φροντίδα σε συνδυασμό με τα οφέλη της προστασίας SPF30. Είναι κατάλληλη για το ευαίσθητο δέρμα, εμφανίζει υψηλή ανοχή & μη φαγεσωρογόνα με αποδεδειγμένα κλινικά αποτελέσματα.

 

Frezyderm Ac-Norm Peeling Gel 50ml
Frezyderm Ac-Norm Peeling Gel 50ml

 

Κάνε την απολέπισή σου με τη μάσκα Frezyderm για λείανση του ακνεϊκού δέρματος. Ένα gel με ειδικούς ομοιόμορφους σφαιρικούς κόκκους για την αποσυμφόρηση των πόρων και τη λείανση του ακνείκού δέρματος (ήπια, μέτρια και σοβαρή ακμή). Συμβάλλει στην απομάκρυνση του οξειδωμένου σμήγματος και του πυώδους περιεχομένου των θυλάκων. Αποτρέπει επιμολύνσεις του P.Acnes.

 

 

Apivita Express Beauty Face Mask Propolis
Apivita Express Beauty Face Mask Propolis

Η μάσκα προσώπου EXPRESS BEAUTY με πρόπολη, ένα παραδοσιακό γιατρικό της Μεσογείου με αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθαρίζει σε βάθος και εξισορροπεί τις λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής. Ρυθμίζει τη λιπαρότητα, ενώ προσφέρει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση με βάμμα πρόπολης, ιαματική λάσπη heilmoor και ελίχρυσο. Απαλύνει την επιδερμίδα με βιταμίνη Ε και πανθενόλη. Τονώνει και χαρίζει αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας με αιθέριο έλαιο λεμονιού

 

 

Μεικτή επιδερμίδα

Το μεικτό δέρμα, όπως προδίδει και το όνομά του, συνδυάζει δύο τύπους επιδερμίδας, την κανονική προς ξηρή & τη λιπαρή. Για την ακρίβεια, η μεικτή επιδερμίδα δεν είναι ούτε πολύ λιπαρή ούτε πολύ ξηρή. Κάποιες φορές το δέρμα γίνεται ξηρό και μερικές φορές πολύ λιπαρό και γυαλίζει. Περιστασιακά, εμφανίζει στίγματα & σπυράκια. Η λιπαρότητα της μεικτής επιδερμίδας εμφανίζει λιπαρότητα ιδιαίτερα στην ζώνη Τ, δηλαδή ανάμεσα στο μέτωπο, τη μύτη και το σαγόνι.

 

Χαρακτηριστικά μικτού δέρματος

  • λιπαρή γυαλάδα
  • αλλοιώσεις στη ζώνη Τ
  • πιο ξηρό δέρμα στα μάγουλα

 

Περιποίηση μεικτού δέρματος

  • Καθάρισε πλήρως το δέρμα σου πριν εφαρμόσεις άλλα προϊόντα περιποίησης.
  • Απόφυγε το ζεστό ή το παγωμένο νερό & προτίμησε το χλιαρό.
  • Μην αμελείς την ειδική για μεικτό δέρμα ενυδατική σου κρέμα.
  • Να χρησιμοποιείς κατάλληλα προϊόντα για να ρυθμίσεις την υγρασία της επιδερμίδας σου.
  • Δοκίμασε την τεχνική multimasking μία φορά την εβδομάδα. Επειδή το μεικτό δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες, μπορείς να εφαρμόζεις ταυτόχρονα μία μάσκα για βαθύ καθαρισμό στη ζώνη Τ και μία ακόμη για θρέψη στην υπόλοιπη περιοχή.
  • Απόφυγε τη σκόνη και την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Προϊόντα για μεικτή επιδερμίδα

 

Apivita Purifying Gel With Propolis & Lime
Apivita Purifying Gel With Propolis & Lime

Το καθαριστικό της Αpivita με πρόπολη & κίτρο είναι ιδανικό για τη μεικτή επιδερμίδα. Με 96% φυσική σύνθεση, περιέχει φυσικούς καθαριστικούς παράγοντες, που απομακρύνουν ρύπους και περίσσεια λιπαρότητα, χωρίς να αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Η πρόπολη προσφέρει αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ το κίτρο τονώνει και δροσίζει την επιδερμίδα. Παράλληλα, το αιθέριο έλαιο αγριοκυπάρισσου αναζωογονεί, ενώ τα αιθέρια έλαια λεμονιού και tea tree ρυθμίζουν τη λιπαρότητα και χαρίζουν ματ όψη.

 

 

Avene Hydrance Legere Emulsion Hydratante
Avene Hydrance Legere Emulsion Hydratante

Αυτή η ενυδατική κρέμα είναι ιδανική για το μικτό δέρμα με ανάγκη από ενυδάτωση μακράς διάρκειας. Η Hydrance Légère Emulsion ανεφοδιάζει πραγματικά το δέρμα με ιαματικό Νερό για ενυδάτωση που διαρκεί. Η μη κολλώδης ελαφριά της υφή αφήνει το δέρμα απαλό, ελαστικό και φωτεινό όλη μέρα. Προσφέρει καταπράυνση που διαρκεί αποκαθιστώντας τις δεξαμενές νερού του δέρματος που συγκεντρώνουν το καταπραϋντικό ιαματικό Νερό της Avène. Το δέρμα ενυδατώνεται με διάρκεια και η φρεσκάδα του αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα.

 

 

Ξηρή επιδερμίδα

Το ξηρό δέρμα δεν έχει την απαραίτητη υγρασία & λιπίδια. Το γεγονός αυτό την καθιστά λιγότερο ελαστική, «σφιχτή», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλεί κνησμό. Το ξηρό δέρμα δεν λάμπει καθόλου, δεν είναι ενυδατωμένο και χάνει γρήγορα την υγρασία του. Το δέρμα αυτό «τραβάει», ενώ επηρεάζεται εύκολα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος.

 

Χαρακτηριστικά ξηρής επιδερμίδας

  • σφιχτή
  • προκαλεί συχνά φαγούρα
  • τραχιά και λεπτή όψη
  • αντιδρά στις εξωτερικές επιρροές, όπως στη θερμοκρασία και τον αέρα

 

Περιποίηση ξηρού δέρματος

  • Η περιποίηση του ξηρού δέρματος απαιτεί την εκ των έσω ενυδάτωση. Για αυτό είναι σημαντικό να πίνεις άφθονο νερό και να εντάξεις στη διατροφή σου φρούτα & λαχανικά.
  • Χρησιμοποίησε ενυδατικούς ορούς για συμπληρωματική θρέψη.
  • Προτίμησε προϊόντα περιποίησης με φυσικά έλαια, που χαλαρώνουν την επιδερμίδα.
  • Προτίμησε καθαριστικά γαλακτώματα ή με ελαιώδη υφή.

 

Προϊόντα για ξηρό δέρμα

Με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης μπορείς να αποκαταστήσεις την υγρασία της επιδερμίδας σου και να την ενδυναμώσεις.

 

Apivita Express Beauty With Aloe
Apivita Express Beauty With Aloe

Μάσκα ενυδάτωσης με αλόη για ενυδάτωση και γραμμές έκφρασης. Είναι ιδανική για την αφυδατωμένη ή την ξηρή επιδερμίδα με 95% φυσική σύνθεση. Η αλόη ενυδατώνει και καταπραΰνει την επιδερμίδα.

Ο χυμός από τριαντάφυλλο συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού επιπέδου υγρασίας της επιδερμίδας. Το εκχύλισμα γιασεμιού και το αιθέριο έλαιο περγαμόντο τονώνουν την επιδερμίδα και «ξυπνούν» τις αισθήσεις.

 

 

La Roche-Posay Nutritic Intense Riche
La Roche-Posay Nutritic Intense Riche

H La Roche-Posay Nutritic Intense Riche  είναι μια κρέμα εντατικής θρέψης για την ανακούφιση της ξηρής επιδερμίδας. Προσφέρει ελαστικότητα και άνεση και ανακουφίζει την ξηρή επιδερμίδα. Είναι κατάλληλη για πολύ ξηρές επιδερμίδες και αναδομεί εντατικά τις ανωτερες στιβάδες τις επιδερμίδας.

 

Avene Les Essentiels Creme Nutritive Compensatrice
Avene Les Essentiels Creme Nutritive Compensatrice

Πρόκειται για μια κρέμα θρέψης και αναζωογόνησης με φυσικό εκχύλισμα κόκκινων φρούτων. Προσφέρει ενυδάτωση, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και καταπραϋνει, χάρη στο ιαματικό νερό της Avène. Θρέφει το δέρμα σωστά και αποκαθιστά την ελαστικότητά του.

 

 

Neutrogena Hydro Boost Supercharged Serum
Neutrogena Hydro Boost Supercharged Serum

Πρόκειται για έναν ενυδατικό ορό προσώπου που ενυδατώνει εντατικά την επιδερμίδα, απαλύνει τις λεπτές γραμμές και προσφέρει λάμψη και αναζωογόνηση.  Το Neutrogena Hydro Boost Supercharged Serum περιέχει υαλουρονικά οξύ και προσφέρει 24ωρη ενυδάτωση. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας και για καθημερινή χρήση.

 

 

The Skin Pharmacist Sensitive Skin Vitamin B12 Serum
The Skin Pharmacist Sensitive Skin Vitamin B12 Serum

Πρόκειται για έναν ορό προσώπου βαθιάς ενυδάτωσης για πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Βελτιώνει την όψη του δέρματος, αναπληρώνει την υγρασία του και αναζωογονεί το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα. Είναι κατάλληλο για vegan και δεν περιέχει οινόπνευμα, ορυκτέλαια, άρωμα και χρωστικές ουσίες.

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Το ευαίσθητο δέρμα είναι αρκετά δύσκολο στο χειρισμό του. Η ευαίσθητη επιδερμίδα επηρεάζεται άμεσα από τις εξωτερικές & τις εσωτερικές συνθήκες, όπως είναι το άγχος, ο αέρας ή η ηλιακή ακτινοβολία. Συχνά, η ευαίσθητη επιδερμίδα προκαλεί φαγούρα & ερυθρότητα. Επομένως, είναι σημαντική η ειδική φροντίδα για την ενδυνάμωση του επιδερμικού φραγμού και την καταπράυνσή της.

 

Χαρακτηριστικά

  • είναι ευαίσθητη στις εξωτερικές επιρροές
  • είναι σφιχτή και παρουσιάζει φαγούρα
  • συχνά κοκκινίζει

 

Περιποίηση ευαίσθητου δέρματος

  • Χρησιμοποίησε μία κρέμα που να σε προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του περιβάλλοντος.
  • Μη χρησιμοποιείς δυνατά scrub & λοσιόν.
  • Μην τρίβεις το πρόσωπό σου και σκούπιζέ το ταμποναριστά.
  • Επίλεξε όσο πιο ελαφριά προϊόντα μπορείς χωρίς άρωμα & χημικά, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σου.
  • Κατανάλωσε άφθονο νερό.
  • Μην αμελείς την περιποίηση της επιδερμίδας σου.

 

Προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα

 

Avene Antirougeurs Lait Nettoyant
Avene Antirougeurs Lait Nettoyant

Το γαλάκτωμα καθαρισμού αυτό είναι ειδικό κατά της ερυθρότητας της ευαίσθητης επιδερμίδας. Καθαρίζει απαλά και αφαιρεί το μακιγιάζ. Προσφέρει άνεση στο ευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρο-ευρυαγγείες. Καταπραΰνει άμεσα από ερεθισμούς και τραβήγματα, για αίσθηση καταπράυνσης, μακράς διάρκειας. Πλούσιο σε αντιερεθιστικό και καταπραΰντικό ιαματικό Νερό της Avène, το δέρμα καταπραΰνεται και γίνεται ξανά πιο άνετο, ελαστικό και απαλό. Ενδείκνυται μετά από μία ιατρική πράξη. Χωρίς ξέπλυμα. Πρόσωπο και μάτια

 

 

Uriage Eau Thermale Roseliane Anti Redness Cream
Uriage Eau Thermale Roseliane Anti Redness Cream

Αναστέλλει τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν ερυθρίαση.

Πλούσια, μη λιπαρή κρέμα που αναστέλλει τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν ερυθρίαση/ροδόχρου νόσο, προστατεύει το αγγειακό σύστημα του δέρματος και περιορίζει τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Προσφέρει αμέσως αίσθηση άνεσης στο δέρμα αφήνοντάς το απαλό, ενυδατωμένο σε βάθος και καταπραϋμένο. Επανορθώνει και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό με καταπραϋντικές ιδιότητες, καθώς και αναδομεί σε βάθος χρόνου τον δερματικό φραγμό, η κρέμα αυτή προσφέρει ενυδάτωση και άμεση αίσθηση άνεσης μακράς διάρκειας. Ενισχύει τα αγγειακά τοιχώματα.

 

 

Origins Mega-Mushroom Relief & Resilience Soothing Face Mask
Origins Mega-Mushroom Relief & Resilience Soothing Face Mask

Μάσκα θεραπείας που καταπραΰνει την ευαίσθητη επιδερμίδα και την τάση για ερυθρότητα. Χαρίζει άμεση ανακούφιση και ηρεμία, συμβάλλει στην ορατή μείωση της ερυθρότητας και της ευαισθησίας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αναπληρώνει την χαμένη υγρασία και επαναφέρει τη φυσική λάμψη στην ευαίσθητη και ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα