×

Ξηρός Βήχας: Αίτια & Αντιμετώπιση

 16/04/2024 5m, 19s

Υπάρχουν διάφορα είδη βήχα: Ο ξηρός βήχας ή μη παραγωγικός, ο υγρός ή παραγωγικός, ο κεντρικός, ο οξύς και ο χρόνιος. Ο ξηρός βήχας χαρακτηρίζεται από συνεχή ενόχληση στον τράχηλο, χωρίς όμως να παράγονται φλέγματα.

Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό για τον καθαρισμό του λαιμού και των πνευμόνων από ερεθιστικούς παράγοντες. Ένας περιστασιακός ξηρός βήχας σπάνια προκαλεί ανησυχία, αλλά ο επίμονος βήχας μπορεί να υποδεικνύει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

 

Τι είναι ο ξηρός βήχας;

Ένας ξηρός βήχας αναφέρεται ως ο βήχας που δεν προκαλεί φλέγματα ή βλέννα. Ο ξηρός βήχας μπορεί να προκαλέσει αίσθηση γαργαλήματος και συχνά οφείλεται σε ερεθισμό στο λαιμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αρκετά επίμονος και ενοχλητικός.

Η επιστημονική κοινότητα ορίζει τον ξηρό βήχα ως μη παραγωγικό βήχα. Στον αντίποδα, ένας παραγωγικός βήχας δημιουργεί φλέγματα που βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών από ερεθιστικούς παράγοντες. Πέρα από αυτή την ταξινόμηση, υπάρχει και η χρονική διαφοροποίηση στον βήχα, όπου τον κατατάσσουν οι γιατροί σε οξύ και χρόνιο. Ο χρόνιος βήχας έχει διάρκεια άνω των 8 εβδομάδων, σύμφωνα με την American Lung Association.

 

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν τον ξηρό βήχα;

Ο ξηρός βήχας αποτελεί μια κοινότυπη κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά απαιτεί προσοχή, καθώς διάφορες λοιμώξεις, ασθένειες και άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρό βήχα. Οι κυριότερες αιτίες ξηρού βήχα είναι οι παρακάτω:

  • Covid-19 και άλλες λοιμώξεις από κορονοϊό: Ένα από τα συνήθη συμπτώματα του κορονοϊού είναι και ο ξηρός βήχας, όπου σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και έντονος.
  • Άσθμα: Το άσθμα (αλλεργικό άσθμα ή βρογχικό άσθμα) είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που οδηγεί σε φλεγμονή και στένωση των αεροφόρων οδών στους πνεύμονες. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας, ο οποίος συχνά επιδεινώνεται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί κατά το πρωινό ξύπνημα. Ο βήχας που προκαλεί το άσθμα είναι συνήθως παραγωγικός, ωστόσο, σε μία μορφή άσθματος που λέγεται βήχας ισοδύναμος άσθματος, το κύριο σύμπτωμα στους ασθενείς είναι ο ξηρός βήχας.
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία πάθηση – που τα αίτια της δεν είναι γνωστά – κατά την οποία εμφανίζεται ουλώδης ιστός στους πνεύμονες του ασθενούς. Καθώς ο ουλώδης ιστός γίνεται πυκνότερος, η εισπνοή αέρα γίνεται δυσκολότερη. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα είναι εκτός των άλλων και ο επίμονος, ξηρός βήχας.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος: Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι μία πάθηση κατά την οποία το γαστρικό οξύ διαφεύγει του στομάχου και εισέρχεται στον οισοφάγο. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η νόσος δύναται να προκαλέσει χρόνιο, ξηρό βήχα στους ασθενείς.
  • Οπισθορρινική καταρροή: Η οπισθορρινική καταρροή είναι μία κατάσταση κατά την οποία η βλέννα που προέρχεται από τη ρίνα και τα ιγμόρεια διαφεύγει προς τα πίσω στο λαιμό. Η είσοδος της βλέννας στον φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει βήχα. Εδώ, ο βήχας είναι κατά κύριο λόγο παραγωγικός, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, όμως, παρατηρείται και ξηρός βήχας.
  • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν οξύ βήχα. Ο βήχας ξεκινά συνήθως ως παραγωγικός αλλά γίνεται ξηρός καθώς οι λοιμώξεις υποχωρούν.
  • Ερεθιστικοί παράγοντες περιβάλλοντος: Ξένα σώματα, σκόνη, ρύποι, καπνός, αλλεργιογόνα.
  • Νευρομυϊκές διαταραχές ή εκφυλιστικά νοσήματα νευρικού συστήματος (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).
  • Καρκίνος του πνεύμονα: Σπάνιο σύμπτωμα για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, όπου βέβαια εδώ ο ξηρός βήχας σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρόνιος.
  • Άγχος και άλλες ψυχογενείς διαταραχές.

 

Ξηρός βήχας: Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Η πρόληψη του ξηρού βήχα δεν είναι πάντοτε δυνατή, καθώς τα αίτια που τον προκαλούν μπορεί να είναι σοβαρά και να απαιτεί τη συνδρομή ειδικού ιατρού. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψή του. Ως προς την αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, υπάρχει γενική θεραπεία, όπου και πάλι απαιτείται προσοχή σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι έντονα ή έχουν διάρκεια.

Πρόληψη για τον ξηρό βήχα

Παρακάτω, υπάρχουν μερικά μέτρα πρόληψης για τον ξηρό βήχα:

  • Αποφυγή του καπνίσματος και απομάκρυνση από τον καπνό του τσιγάρου
  • Αποφυγή έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους
  • Κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού
  • Χρήση αφυγραντήρα στον εσωτερικό σας χώρο
  • Περιορισμός των αλλεργιογόνων στο υπνοδωμάτιο
  • Απομάκρυνση από άτομα με λοιμώξεις
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

Αντιμετώπιση του ξηρού βήχα

Η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση για τον περιορισμό της σοβαρότητας και της συχνότητας του ξηρού βήχα. Ωστόσο, διάφορες γενικές θεραπείες που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα του ασθενούς περιλαμβάνουν:

  • Καραμέλες για τον λαιμόΚαραμέλες -παστίλιες λαιμού με βασικά συστατικά όπως το μέλι, η μέντα και ο ευκάλυπτος βοηθούν στη μείωση του ερεθισμού και περιορίζουν τον βήχα.
  • Αντιβηχικά φάρμακα: Χρήση αντιβηχικών φαρμάκων που μειώνουν την ένταση του βήχα. Επιλέξτε το κατάλληλο φάρμακο για εσάς αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό.
  • Σιρόπι για ξηρό Βήχα: Τα σιρόπια για ξηρό βήχα μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος και λειτουργούν ως καταπραϋντικό στον επίμονο και έντονο βήχα.
  • Ανασήκωση του κρεβατιού: Η ανασήκωση του άνω μέρους του σώματος κατά 10-15 εκατοστά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της οπισθορρινικής καταρροής και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπου ευθύνονται και για τον ξηρό βήχα.
  • Ζεστό μπάνιο: Το ζεστό νερό και ο ατμός από το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του λαιμού.

 

💡Οι ασθενείς με ξηρό βήχα που επιδεινώνεται, δεν υποχωρεί ή προκαλεί παραγωγή αίματος ή πράσινης βλέννας πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Παράλληλα, επίσκεψη στον γιατρό απαιτείται και για τους ασθενείς που παρουσιάζουν συριγμό, δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση. 

🤔 Πώς να σταματήσω τον βήχα το βράδυ;

 

Υπάρχουν γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα σπιτικά γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα, που φέρεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου είδους βήχα. Ας δούμε εδώ τα καλύτερα γιατροσόφια:

 

Τα καλύτερα σιρόπια για τον ξηρό βήχα

Ανακαλύψτε παρακάτω τα καλύτερα σιρόπια για την αντιμετώπιση και ανακούφιση του ξηρού βήχα.

Apivita Propolis Organic Syrup for the Throat With Propolis & Thyme 150ml
Apivita Propolis Organic Syrup for the Throat With Propolis & Thyme 150ml

Βιολογικό Σιρόπι για το Λαιμό & το Βήχα με Πρόπολη & Θυμάρι

 

Kaiser Syrup
Kaiser Syrup

Αρωματικό Σιρόπι για τον Ερεθισμένο Λαιμό & το Βήχα

 

Melia Bisolvon
Melia Bisolvon

Φυσικό Καταπραϋντικό Σιρόπι Για τον Ξηρό Βήχα

 

👨‍⚕️ Ανακαλύψτε στο online φαρμακείο του Pharm24.gr Συμπληρώματα Διατροφής για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

 

 

Πηγές

What can cause a dry cough? (medicalnewstoday.com)

Ξηρός βήχας: Οι αιτίες που τον πυροδοτούν (onmed.gr)

Dry Cough: What Causes It and How Do You Treat One? (healthline.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα