×

Μήπως η καραντίνα απορύθμισε το βιολογικό σας ρολόι;

 31/03/2022 1m, 56s

Κατά την περίοδο της καραντίνας τα ωράρια ύπνου ίσως να επηρεάστηκαν αρκετά. Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου αποσυντονίζουν το κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού, γνωστό και ως βιολογικό ρολόι, και δημιουργούν συναισθήματα άγχους και κούρασης.

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το βιολογικό μας ρολόι στην αρχική υγιή του κατάσταση τώρα που σιγά σιγά επιστρέφουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Ανοιχτά παράθυρα το πρωί

Το πρωί ανοίξτε τις κουρτίνες να μπει το φως του ήλιου στο δωμάτιο και ανάψτε τα φώτα. Το βιολογικό σας ρολόι είναι «ρυθμισμένο» για να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα όπως το φως, το σκοτάδι, το φαγητό και η γυμναστική. Το φως, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, είναι από τα πιο «δυνατά» ερεθίσματα, αυτό που λέει στον εγκέφαλο αν είναι νύχτα ή μέρα.

Τρώτε συγκεκριμένες ώρες

Σύμφωνα με έρευνα, οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το βιολογικό μας ρολόι. Έτσι, λοιπόν, προσπαθήστε να κρατάτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για τα γεύματα και την άσκηση, έτσι ώστε να σταθεροποιήσετε το βιολογικό σας ρολόι.

Περιορίστε την καφεΐνη

Όσο κι αν αγαπάτε τον καφέ, αν θέλετε να ρυθμίσετε σωστά το βιολογικό ρολόι, θα πρέπει να τον περιορίσετε. Η καφεΐνη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό και διεγείρει τον εγκέφαλο επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τον ύπνο. Ακόμα και τα decaf ροφήματα, σύμφωνα με έρευνες, περιέχουν μέχρι και 32 mg καφεΐνης/ κούπα. Σίγουρα, πρόκειται για αμελητέα ποσότητα για τους περισσότερους, αλλά πολλά άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην καφεΐνη μπορεί να επηρεαστούν. Αν χρειαστεί οπωσδήποτε να πιείτε έναν καφέ μέσα στην ημέρα κάντε το τις πρωινές ώρες και όχι τις απογευματινές.

Χαμηλός φωτισμός τις βραδινές ώρες

Όταν σκοτεινιάζει το σώμα μας «καταλαβαίνει» ότι η ώρα για ύπνο πλησιάζει. Ωστόσο, το τεχνητό φως που προέρχεται από την τηλεόραση ή της λάμπες μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας και να σας κάνει να πιστέψετε ότι θα πρέπει να παραμείνετε ξύπνιος. Έτσι, λοιπόν, φροντίστε προς το τέλος της μέρας να κλείνετε την τηλεόραση, το laptop ή το κινητό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Στην περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα αϋπνίας μια αποτελεσματική λύση είναι το Cool night της σειράς Platinum Range της Power Health. H συνεργιστική φόρμουλα Cool Night συνδυάζει τη δράση της μελατονίνης με το  χαμομήλι,  τον λυκίσκο, τις βιταμίνες Β1, Β6, με το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Bρείτε το Power Health Cool Night ΕΔΩ.

 

Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr
Πηγή άρθρου: Power Health

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα