×

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος κατά την εγκυμοσύνη;

 15/05/2023 3m, 42s

Ο σίδηρος είναι το πρώτο θρεπτικό συστατικό που έρχεται στο μυαλό κάθε μέλλουσας μαμάς που ήδη διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν τώρα βιώνετε ένα από τα πιο όμορφα γεγονότα στη ζωή σας, είναι καλό να γνωρίζετε και να κατανοήσετε γιατί ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός για εσάς και το μωρό σας!

Σίδηρος o διμορφικός…

Ο σίδηρος αποτελεί το ιχνοστοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας. Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου, ο αιμικός σίδηρος που περιέχεται σε τροφές του ζωικού βασιλείου όπως αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, και χαρακτηρίζεται για μεγαλύτερη και καλύτερη απορροφησιμότητά του από τον οργανισμό, και ο μη αιμικός που τον βρίσκουμε σε τροφές του φυτικού βασιλείου όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί, βρόμη, όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, που όμως απορροφάται δυσκολότερα.

 

…Και ο δισθενής

Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να έχετε επάρκεια σε σίδηρο, η οποία σε συνδυασμό με τη δυσκολία απορρόφησής του αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες αξιοποίησης της δράσης του. Για παράδειγμα, ο οργανικός δισθενής σίδηρος απορροφάται πολύ καλύτερα από τον ανόργανο και τρισθενή, ενώ η παρουσία των βιταμινών C και Β12 είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του. Αντίθετα, τροφές που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ταννίνες, όπως το τσάι και ο καφές ελαττώνουν την αξιοποίηση του σιδήρου της διατροφής όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι ότι μεγάλο μέρος από το σίδηρο της διατροφής δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

 

Απαραίτητος και κλασικός

Ναι, ο σίδηρος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες, και δεν έχει να κάνει μόνο με την εγκυμοσύνη, αλλά και με την έμμηνο ρύση και την απώλεια αίματος κατά την οποία χάνονται πολύτιμα μιλιγκράμ σιδήρου από τον οργανισμό, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται. Όμως, ο σίδηρος κατά την κύηση είναι πολύτιμος και για τη μαμά και για το έμβρυο. Ας δούμε για ποιους λόγους.

 

6 λόγοι που πρέπει να γίνετε… σιδηρά μαμά

Εκτός… εγκυμοσύνης, ο σίδηρος συμβάλλει στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης και της κούρασης εφοδιάζοντας τον οργανισμό με ενέργεια, ενώ συμβάλλει και στο χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού. Ας δούμε και την πιο εξειδικευμένη δράση του και τη συμβολή του κατά τη διάρκεια της κύησης.

• Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Παράλληλα, είναι ο μεταφορέας του οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος, όχι μόνο τα δικά σας αλλά και του μωρού σας, το οποίο φτάνει μέσω του πλακούντα. Γι’ αυτό καλό είναι ο οργανισμός να έχει αποθέματα σιδήρου πριν ακόμα την εγκυμοσύνη.

• Η επάρκεια του σιδήρου είναι σημαντική και για την παραγωγή των οστών και των χόνδρων, καθώς και άλλων συνδετικών ιστών.

• Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι στην περίοδο της εγκυμοσύνης η παραγωγή αίματος από το σώμα σας μειώνεται κατά 50%, έτσι χρειάζεστε επιπλέον αιμοσφαιρίνη που οδηγεί στην αναγκαία λήψη σιδήρου.

• Όσο το έμβρυο μεγαλώνει τόσο περισσότερο χρειάζεστε το σίδηρο, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η έλλειψή του μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, να έχει το μωρό χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, ενώ συμβάλλει στην επιβίωση του εμβρύου.

• Υπολογίζεται ότι σήμερα το 23% των γυναικών παρουσιάζει έλλειψη σε σίδηρο. Ένας ακόμα λόγος που οι γιατροί προτείνουν τη λήψη σιδήρου σε γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πριν την εγκυμοσύνη, όχι μόνο μέσω της τροφής αλλά και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

• Όταν ο οργανισμός έχει τα απαραίτητα αποθέματα σε σίδηρο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του οργανισμού μετά τη γέννα.

 

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη, η μαγιά, το ψητό βοδινό κρέας, το φύτρο σιταριού, οι βραστές φακές, οι νιφάδες βρώμης, το σουσάμι, ο πασατέμπος, το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο συκώτι, τα κάσιους, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, το χοιρινό, τα ξερά φασόλια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα καρύδια, κ.ά.

Συμπληρώστε το διαιτολόγιό σας σας με το Floradix από την Power Health, το φυσικό τονωτικό συμπλήρωμα διατροφής με Οργανικό Σίδηρο, Βιταμίνες C, Β1, Β2, Β6, Β12, εκχυλίσματα φυτών και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.
Η πλούσια και ειδικά μελετημένη σύνθεσή του καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά προσφέροντας στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Ο μοναδικός συνδυασμός συστατικών του Floradix εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση του σιδήρου, με αποτέλεσμα να ξαναδίνει στο γυναικείο οργανισμό όλη τη χαμένη ενεργητικότητα και ζωντάνια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες της εγκυμοσύνης. Δεν περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά, αλκοόλη και χημικά πρόσθετα!

 

Πηγή άρθρου: Power Health 
Eπιμέλεια:  Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα