×

Διατροφή για λαμπερά & υγιή μαλλιά

 26/02/2024 4m, 54s

Η απώλεια των μαλλιών αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα που επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Περίπου το 75% των ανδρών και περίπου το 60% των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικά το καλοκαίρι, η εποχιακή τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά λόγω της έκθεσης των μαλλιών στον ήλιο και τη θάλασσα, επηρεάζοντας κυρίως τις γυναίκες.

Γενικά, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών μας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της γενετικής προδιάθεσης, της λήψης φαρμάκων, του επιπέδου άγχους, και της διατροφής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κληρονομούν την τριχόπτωση γενετικά, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα λόγω διατροφικών ελλείψεων, όπως έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των μαλλιών όσο και στην υγεία τους.

 

Βιταμίνες για μαλλιά: ποιες είναι οι καλύτερες;

Ποια είναι όμως τα κυριότερα συστατικά που μας βοηθούν να έχουμε υγιή και δυνατά μαλλιά χωρίς να εμφανίζουμε τριχόπτωση; Ας δούμε παρακάτω τις βιταμίνες για υγιή και γερά μαλλιά.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μία από τις πιο συχνές ανεπάρκειες που μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία των μαλλιών και την απώλεια αυτών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πρόβλημα επηρεάζει τους ανθρώπους που ακολουθούν διατροφές όπως η vegan ή η χορτοφαγία, καθώς αυτές οι διατροφές βασίζονται σε μη-αιμικό σίδηρο (φυτική πηγή σιδήρου), ο οποίος απορροφάται λιγότερο από τον οργανισμό. Συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα, όπως:

  • κρέας (ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο)
  • συκώτι
  • αυγά
  • οστρακοειδή
  • ορισμένα όσπρια
  • ξηροί καρποί
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνες συμπλέγματος Β : Βιοτίνη & παντοθενικό οξύ

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σύνθεσης των αμινοξέων, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια της τρίχας. Ανάμεσά τους, οι πλέον σημαντικές για την υγεία των μαλλιών μας είναι η βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ. Βρίσκουμε πλούσιες πηγές παντοθενικού οξέος (Β5) στα:

  • λοβοφόρα λαχανικά όπως το παντζάρι, η πατάτα, και το κρεμμύδι
  • στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά, και το γάλα

Η βιοτίνη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

  • αυγό
  • συκώτι
  • μανιτάρια
  • ξηροί καρποί
  • σπόροι

Αμινοξέα & πρωτεΐνη

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και αμινοξέων μέσω της διατροφής μας μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία της τρίχας και απώλεια των μαλλιών. Επομένως, είναι κρίσιμο να εξασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απαραίτητη προσφορά αμινοξέων για την υγεία των μαλλιών μας. Πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν: γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

  • κόκκινο κρέας
  • πουλερικά
  • αυγά
  • ψάρι
  • θαλασσινά
  • όσπρια
  • προϊόντα σόγιας
  • μανιτάρια

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα ουσιαστικό μέταλλο για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη ψευδαργύρου στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αραιωμένα μαλλιά. Ο ψευδάργυρος είναι ουσιώδης για τη σύνθεση της κερατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Τρόφιμα όπως τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και ορισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, και είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας σε τακτική βάση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό μας. Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί ως προστατευτικό ασπίδα για την τρίχα και τον θύλακα της από τη δράση του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι ουσιαστικό για την υγεία και την αντοχή των μαλλιών. Επίσης, βοηθά στη βελτιωμένη απορρόφηση του σιδήρου, ιδίως από φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Βρίσκουμε πλούσιες πηγές βιταμίνης C σε:

  • εσπεριδοειδή
  • φράουλες
  • ακτινίδιο
  • πιπεριές
  • μπρόκολο

Βιταμίνη Ε

Ένα ακόμα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και στην προώθηση της ανάπτυξης της τρίχας είναι η βιταμίνη αυτή. Αυτή η βιταμίνη συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής. Βρίσκεται κυρίως σε ορισμένα φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α αποδεικνύεται κρίσιμη για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής. Η απουσία της μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα των μαλλιών, με αποτέλεσμα να γίνουν αδύναμα και ευάλωτα. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν κυρίως τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α σε προ-βιταμινική μορφή.

 

Επομένως, φαίνεται ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τα αναφερθέντα συστατικά και τρόφιμα μπορεί να έχει σημαντική αξία, ιδίως στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα εμφανίζεται, ειδικά μετά από το καλοκαίρι ή λόγω διατροφικής έλλειψης, η λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί πολλές φορές να είναι απαραίτητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να επιλεγεί ένα συμπλήρωμα διατροφής που είναι εξειδικευμένο και προσανατολισμένο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το Hair-vit της HealthAid.

 

Hair-vit της HealthAid: το συμπλήρωμα ενάντια στην τριχόπτωση!

Το προϊόν Hair-vit της HealthAid αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό 17 ενεργών συστατικών, σχεδιασμένο για τη διατήρηση της υγείας και την ομορφιά των μαλλιών από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που όπως έχει ήδη αναφερθεί, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, αντιμετωπίζοντας την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα. Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, μαζί με τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη, συμβάλλουν στη δημιουργία κερατίνης, προσφέροντας προστασία από την οξειδωτική διάβρωση.

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η περιεκτικότητά του σε υδρολυμένη ζελατίνη, που είναι ένα πεπτιδικό μείγμα από 18 αμινοξέα και θαλάσσιο κολλαγόνο, τα οποία ενισχύουν τον θύλακα και την ίδια την τρίχα, συμβάλλοντας στη συνεχή της φροντίδα.

Το προϊόν Hair-vit της HealthAid είναι κατάλληλο για περιόδους εποχικής τριχόπτωσης και για περιόδους υψηλού άγχους, κατάλληλο για γυναίκες και άνδρες. Επιπλέον, αποδεικνύεται χρήσιμο για μαλλιά που είναι θαμπά, ευάλωτα, υποβληθέντα σε συχνές βαφές, συχνό λούσιμπ και διάφορα χτενίσματα, καθώς λειτουργεί σαν εσωτερική μάσκα ομορφιάς και λάμψης για τα μαλλιά.

Health Aid Hair-Vit 30caps
Health Aid Hair-Vit 30caps

 

* Ο κύριος Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα