Μάσκες Προστασίας

Δείτε όλα τα προϊόντα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τι είναι η μάσκα προστασίας και πόσο σημαντική είναι η χρήση της;

Η χρήσης μασκας προστασίας είναι ένας από τους βασικούς τρόπους προστασίας από ιούς και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον μια μάσκα προσώπου είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Κορονοϊού. Βρείτε στο Pharm24.gr μάσκες προστασίας μιας χρήσης, προστατευτικές υφασμάτινες μάσκες, παιδικές μάσκες προστασίας μια χρήσης, παιδικές υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων καθώς και άλλα προϊόντα για να προστετεύσετε εσάς και τους γύρω σας από ιούς και λοιμώξεις.

Πώς φοράμε σωστά μια μάσκα προστασίας;

1. Πριν τοποθετήσετε τη μάσκα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι ή χρησιμοποιήστε ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
2. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα δεν έχει σκισίματα ή φθορές.
3. Αν χρησιμοποιείται μια μάσκα προστασίας μιας χρήσης, οι χειρουργικές αυτές μάσκες έχουν ένα μεταλλικό έλασμα που λυγίζει, στο πάνω μέρος της μάσκας. Αυτό τοποθετείται στη μύτη σας.
4. Περάστε τα κορδόνια της μάσκας πίσω από τα αυτιά σας.
5. Αφού τοποθετήσετε σωστά τη μάσκα στο ύψος της μύτης σας, τραβήξτε προσεκτικά το κάτω μέρος της μάσκας, ώστε να καλύψετε το στόμα σας, μέχρι και κάτω από το σαγόνι σας.

Γιατί πρέπει να φοράτε μάσκα προστασίας προσώπου;

1. Με μια μάσκα προστασίας προστατεύετε τους γύρω σας, σε περίπτωση που νοσείτε από τον Κορονοϊό ή κάποιον άλλο ιό ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί γύρω μας νόσησαν από τον Covid-19, αλλά δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.

2. Με τη χρήση μιας μάσκας προσώπου μειώνεται η εξάπλωση αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω σας.

3. Μια μάσκα προσώπου μπορεί να σας προφυλάξει από το να αγγίζεται το πρόσωπό σας. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας με τα χέρια σας, ο οποίος είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης ιών και άλλων λοιμώξεων αναπνευστικού.

4. Η μάσκα θα σας υπενθυμίζει να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Ποια είδη μάσκας προστασίας υπάρχουν και ποια να διαλέξετε;

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα ενός ατόμου που νοσεί, όταν βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Η μάσκα είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η διασπορά του ιού, μιας και συγκρατεί τα σταγονίδια αυτά. Φορώντας μια μάσκα μπορεί κάποιος να προστατεύει τους ανθρώπους γύρω του, εφόσον έχει μολυνθεί αλλά και να προστατευτεί και ο ίδιος. 

Άλλα προστατευτικά μέτρα είναι η τήρηση της φυσικής απόστασης, ο σωστός καθαρισμός των χεριών και φυσικά η σωστή χρήση της μάσκας.  

 

Οι κατηγορίες μασκών είναι οι εξής: 

 

Χειρουργική Μάσκα- Μάσκα μιας Χρήσης: 

Πρόκειται για μια μάσκα προστασίας, η οποία αποτελείται από 3 στρώματα. Η εσωτερική πλευρά, που είναι συνήθως άσπρη, απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής του ατόμου που φοράει τη μάσκας. Το εξωτερικό στρώμα που συνήθως είναι γαλάζιο ή κάποιο άλλο χρώμα είναι απωθητικό και τα διάφορα σταγονίδια δεν εισέρχονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Το ενδιάμεσο στρώμα χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα. 

Μάσκα Υφασμάτινη:

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι κατασκευασμένες από ύφασμα και δε χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας. Καλύπτει απλώς το στόμα και τη μύτη του ατόμου που τη φοράει.

Μάσκα FFP2/KN95:

Προστατεύει αυτόν που τη φοράει από τη μετάδοση ιών. Οι μάσκες αυτές μάλιστα έχουν υπάρξει υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς ορισμένων χωρών. Η διαφορά μεταξύ FFP2 ΚΑΙ N95  είναι πως οι FFP2 μάσκες είναι πιστοποιημένες από τις Ευρωπαϊκές Αρχές ενώ οι Ν95 μάσκες από τις Η.Π.Α.. 

Έτσι οι μάσκες μπορούν τα ταξινομηθούν με βάση το δείκτη προστασίας κατά του κορονοϊού: 

  1. Μάσκες FFP2 – N95 – KN95 με το μεγαλύτερο δείκτη προστασίας 
  2. Μάσκες FFP1 με καλό δείκτη προστασίας 
  3. Χειρουργική Μάσκα – Ιατρική με μεσαίο δείκτη προστασίας 

Συνήθεις Ερωτήσεις για
Μάσκες Προστασίας

Τι είναι η μάσκα προστασίας και πόσο σημαντική είναι η χρήση της;

Η χρήσης μασκας προστασίας είναι ένας από τους βασικούς τρόπους προστασίας από ιούς και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον μια μάσκα προσώπου είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Κορονοϊού. Βρείτε στο Pharm24.gr μάσκες προστασίας μιας χρήσης, προστατευτικές υφασμάτινες μάσκες, παιδικές μάσκες προστασίας μια χρήσης, παιδικές υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων καθώς και άλλα προϊόντα για να προστετεύσετε εσάς και τους γύρω σας από ιούς και λοιμώξεις.

Πώς φοράμε σωστά μια μάσκα προσώπου;

Με τα παρακάτω βήματα φοράμε σωστά μια μάσκα προστασίας:

Πριν τοποθετήσετε τη μάσκα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι ή χρησιμοποιήστε ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.

  • Έλεγχος για σκισίματα: Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα δεν έχει σκισίματα.
  • Εύρεση εξωτερικής-εσωτερικής πλευράς: Η εξωτερική πλευρά της χειρουργικής μάσκας συνήθως έχει μπλε ή γαλάζιο χρωματισμό. Η εσωτερική πλευρά της μάσκας είναι αυτή που θα ακουμπάει το πρόσωπό σας.
  • Εντοπισμός μεταλλικού ελάσματος: Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου έχουν ένα μεταλλικό έλασμα που λυγίζει, στο πάνω μέρος της μάσκας. Αυτό τοποθετείται στη μύτη σας.
  • Τοποθέτηση μάσκας στο πρόσωπο: Περάστε τα κορδόνια της μάσκας πίσω από τα αυτιά σας. Αφού τοποθετήσετε σωστά τη μάσκα στο ύψος της μύτης σας, τραβήξτε προσεκτικά το κάτω μέρος της μάσκας, ώστε να καλύψετε το στόμα σας, μέχρι και κάτω από το σαγόνι σας.
  • Στερέωση μάσκας και κάλυψη κενών: Αφού η μάσκα έχει καλύψει την περιοχή της μύτης και του στόματος, πιέστε ελαφρά τη ράχη της μάσκας πάνω από τη μύτη ώστε η μάσκα να στερεωθεί και να μην υπάρχουν κενά.

Γιατί πρέπει να φοράτε μάσκα προστασίας προσώπου;

1. Με μια μάσκα προστασίας προστατεύετε τους γύρω σας, σε περίπτωση που νοσείται από τον Κορονοϊό ή κάποιον άλλο ιό ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί γύρω μας νόσησαν από τον Covid-19, αλλά δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.2. Με την χρήση μιας μάσκας προσώπου μειώνεται η εξάπλωση αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω σας.3. Μια μάσκα προσώπου μπορεί να σας προφυλάξει από το να αγγίζεται το πρόσωπό σας. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας με τα χέρια σας, ο οποίος είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης ιών και άλλων λοιμώξεων αναπνευστικού.4. Η μάσκα θα σας υπενθυμίζει να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ποιος είναι ο σκοπός της μάσκας;

Ο σκοπός μιας μάσκας είναι να προστατεύσει από τα βακτήρια, τα παθογόνα και κάθε εξωτερική εισβολή που μπορεί να γίνει μέσα σταγονιδίων και του αέρα, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε έναν οργανισμό.

Είναι όλες οι μάσκες προστασίας αποτελεσματικές στην πρόληψη εξάπλωσης των ιών;

Όχι, καθώς ορισμένες μάσκες έχουν αυξημένη προστασία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από 1 φορά, ενώ άλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλες.

Πώς πρέπει να καθαρίζω τις υφασμάτινες μάσκες προστασίας πολλαπλών χρήσεων;

Μπορείτε να τις πλύνετε με λίγο σαπούνι και ζεστό νερό και μετέπειτα να τις σιδερώσετε, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχουν εξαφανιστεί όλα τα μικρόβια στην επιφάνεια της μάσκας.

Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες προστασίας;

Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας. Παρόλα αυτά, η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προστασίας είναι για άτομα της τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, κ.λπ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των χειρουργικών μασκών και των μασκών N95;

Οι χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες N95 είναι δύο διαφορετικοί τύποι μασκών που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας.

Χειρουργικές Μάσκες:

  • Χρήση: Οι χειρουργικές μάσκες συνήθως φοριούνται από υγειονομικό προσωπικό κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων ή σε κλινικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
  • Προστασία: Προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος από την απόδραση σωματιδίων που μπορεί να εκπέμπει ο χειρουργός κατά τη διάρκεια επέμβασης. Προσφέρουν περιορισμένη προστασία εναντίον της εισπνοής μικροσωματιδίων.
  • Δομή: Συνήθως είναι κατασκευασμένες από υλικά που επιτρέπουν την εύκολη αναπνοή.

 

Μάσκες N95:

  • Χρήση: Οι μάσκες N95 χρησιμοποιούνται για την προστασία από τα μικροσωματίδια στον αέρα, όπως ιοί και βακτήρια. Είναι πιο συχνά φορεμένες από το κοινό κατά τη διάρκεια επιδημιών ή σε περιβάλλοντα με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης.
  • Προστασία: Προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας, φιλτράροντας τουλάχιστον το 95% των μικροσωματιδίων στον αέρα.
  • Δομή: Είναι σχεδιασμένες με ένα εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος και προσφέρουν σφιχτή εφαρμογή γύρω από το πρόσωπο.

Συνολικά, οι μάσκες N95 προσφέρουν υψηλότερη προστασία από τις χειρουργικές μάσκες, αλλά η κατάλληλη επιλογή εξαρτάται από τον συγκεκριμένο σκοπό και τις συνθήκες χρήσης.

Θα βρω μάσκες προστασίας N95 στο φαρμακείο σας;

Ναι! Στο online φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε μάσκες FFP2/KN95 σε διάφορα χρώματα για ενήλικες και παιδιά. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2/KN95 προσφέρουν πολύ μεγάλη προστασία και φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% όλων των σωματιδίων.

Έτσι, φορώντας μια τέτοια μάσκα προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης σας από τον κορονοϊό και άλλες λοιμώξεις είναι ελάχιστος.